به گزارش کردپرس، موسسه واشنگتن برای خاورمیانه در تحلیلی پیرامون وضعیت اقلیم کردستان عراق بویژه پس از تنشی که به دنبال کمبود گاز مایع در اربیل بوجود آمد، این گونه مسائل را زائیده وابستگی کامل نهادهای تصمیم گیرنده در اقلیم کردستان به دو حزب سیاسی حاکم در اقلیم کردستان و تلاش آن دو حزب برای استفاده ابزاری از امکانات و منابع مناطق تحت تحت کنترل آنها علیه همدیگر عنوان کرده است.
یروان سعید نویسنده این تحلیل، از رسانه های اقلیم کردستان نقل میکند که مقامات مختلف در اقلیم کردستان برای اولین بار تایید می کنند که منابع انرژی در این منطقه خودمختار در دست گروه هایی انحصارطلب وابسه به احزاب قدرتمند است و لازم است به این وضعیت پایان داده شود. همچنین تاکید شده که مشکلاتی مانند تنش بوجود آمده بر سر نحوه توزیع گاز مایع در اقلیم کردستان نتیجه کنترل این گروه ها بر منابع طبیعی اقلیم کردستان و نیز وجود دو مرکز قدرت با سیاست های متفاوت در اقلیم کردستان عراق است.
این موسسه به جزئیات اختلافات میان دو حزب حاکم در اقلیم کردستان اشاره کرده و نوشته است دو منبع قدرت در اقلیم کردستان هر کدام دارای نیروی نظامی و امنیتی مجزا بوده و نیروهای پیشمرگ اقلیم کردستان هم وابسته به این دو حزب هستند. جالب تر از آن این است که برخی از مقامات سیاسی این دو حزب دارای نیروی مجزای نظامی برای خود هستند. این مسئله در نهایت به تضعیف قدرت دولت اقلیم کردستان و نیروی پلیس این منطقه شده است و به گروه هایی که « شبه مافیا» توصیف شده اند اجازه می دهد به صورتی فراقانونی عمل کنند و در نهایت دولت اقلیم کردستان نتواند آنها را مسئولیت پذیر نماید.
این موسسه اشاره کرده است با این که اقلیم کردستان عراق دارای منابع انرژی فراروان و صادر کننده نفت خام هست اما سالهاست معضل تامین برق حل نشده و اعتراضات متعدد توسط شهروندان کرد نیز نتوانسته است دولت را وادار به تغییر وضعیت کند. همچنین به این مسئله اشاره شده که وضعیت عمومی مردم مانند اشتغال، رفاه و ارائه خدمات عمومی در اقلیم کردستان تفاوت چندانی با دیگر مناطق عراق که صحنه تظاهرات گسترده بوده ندارد.
موسسه واشنگتن هشدار داده است که اگر فساد موجود و درگیریهای داخلی میان دو حزب عمده حاکم در اقلیم کردستان ادامه داشته باشد باعث ایجاد بی ثباتی هرچه بیشتر در اقلیم کردستان خواهد شد و وجهه این منطقه به عنوان یک منطقه باثبات نزد جهان صدمه زیادی خواهد دید.
در این تحلیل به تلاش های دو حزب هم برای ایجاد اصلاحات و مبارزه با فساد اشاره شده است اما تاکید شده است که این اصلاحات حوزه هایی مانند انرژی و منابع طبیعی را در بر نمی گیرد و همچنین برخی اشخاص قدرتمند در داخل احزاب فوق مانع از اجرای برخی اصلاحات مانند ساماندهی و یکسان سازی نیروهای نطامی و امنیتی در اقلیم کردستان می شوند.
به این نکته هم اشاره شده که برخی کشورهای غربی حامی دو حزب دموکرات و اتحادیه میهنی ماندد آمریکا برای ایجاد اصلاحات وارد عمل شده اند اما آنها هم نتوانسته اند کاری بکنند زیرا کشوری مانند آمریکا نخواسته از اهرم فشار علیه این دو حزب استفاده کند و خصومت ها میان این دو حزب هم عاملی برای بی نتیجه بودن این تلاشها بوده است.
این موسسه هشدار داده است ادامه این روند ممکن است منافع آمریکا را نیز در خطر قرار دهد و اینجاست که آمریکا می تواند با اعمال برخی تحریم ها علیه مقامات کرد مسیر را عوض کرده و آنها را وادار به ایجاد اصلاحات نماید.
موسسه واشنگتن توصیه کرده است راه نجات اقلیم کردستان دست کشیدن مقامات اقلیم کردستان از منافع شخصی، تقویت نهادهای قانونی در اقلیم کردستان، رها کردن این نهادها از وابستگی به احزاب، ایجاد اصلاحات در حوزه منابع طبیعی و سازماندهی و ساماندهی نیروهای امنیتی و نظامی در اقلیم کردستان است.
همچنین به دو حزب اتحادیه میهنی و دموکرات کردستان توصیه شده است در زمان کنونی که عراق با اعتراضات و کمبود خدمات روبه رو شده، رویه خود را عوض کرده و این توصیه ها را برای بهبود وضعیت در اقلیم کردستان و حفط ثبات آن به کار ببندند.
این موسسه آمریکایی همچنین به دولت آمریکا به عنوان حامی اقلیم کردستان توصیه کرده است از ابزارها و اهرم های خود علیه مقامات فاسد در اقلیم کردستان استفاده کند و به حمایت از نهادهای قانونی دولت اقلیم کردستان و مردم آن اهمیت بیشتری دهد زیرا این روند به حفظ منافع واشنگتن هم کمک بیشتری می کند.
در پایان هشدار داده شده است که اگر روند کنونی متوقف نشود ممکن است باعث ایجاد نزاع داخلی و بی ثباتی در اقلیم کردستان شود که این مسئله پیامدهای امنیتی منطقه ای و بین المللی به دنبال خواهد داشت.
کد خبرنگار: 40101
نظر شما