به گزارش کردپرس و به نقل از سلام پاوه: خانک فریبا ملکی از مولفان این کتاب با بیان اینکه این کتاب حاصل سعی و تلاش، پژوهش و تحقیق سه ساله اینجانب و خانم مهردانش است، گفت: از ضرورتهای تالیف این کتاب همانطور که از عنوان آن پیداست اهمیت به بُعد فرهنگی گردشگری، شناساندن منطقه بکر و تاریخی اورامانات با مردمانی اصیل و فرهنگی کهن به قدمت تاریخ حیات بشر است.
وی توضیح داد: مولفان بر آن بودهاند که تحقیق و پژوهش خود را از دیگر آثار فرهنگی و تاریخی مکتوب این دیار غافل نشوند و با گرتهبرداری از این آثار و اسناد کتابخانهای و پژوهشی موضوع مدنظر خود را به بهترین نحو ممکن ثبت و ضبط می نمایم.
او اظهار امیدواری کرد خوانندگان، اندیشمندان و پژوهشگران این دیار کهن در جهت معرفی هرچه بیشتر قدمت، اصالت و دیرینگی فرهنگ خاص این پهنه سرزمینی همت گمارند.
کتاب «گردشگری فرهنگی اورامانات» در ۱۲۵ صفحه و به قیمت ۴۵ هزار تومان در بازار نشر در دسترس است.
«فریبا ملکی» کارشناس گردشگری کشوری و مدیرعامل شرکت گردشگری میراث داران میلکان کرمانشاه و «گونا مهردانش» کارشناس فرهنگی، اجتماعی و گردشگری است.
هورامان منطقهای بکر و تاریخی
هورامان یا اورامان نام منطقهای تاریخی با بافت پلکانی و آداب و رسوم بسیار خاص است که بخشهایی از شهرستانهای سروآباد، سنندج و کامیاران در استان کردستان و شهرستانهای پاوه، جوانرود، نودشه و نوسود در استان کرمانشاه را شامل میشود.
واژه هورامان یا اورامان از ۲ بخش هورا به معنی اهورا و مان به معنای خانه، جایگاه و سرزمین تشکیل شده و در واقع به معنای سرزمین اهورایی و جایگاه اهورا مزدا است.
اورامانات در استان کرمانشاه به منطقه ای در شمال غربی این استان شامل شهرستان های پاوه، جوانرود، روانسر و ثلاث باباجانی اطلاق می شود که حدود ۳۰۰ هزار نفر جمعیت دارد.
بخشی از اورامانات نیز در شهرستان های مریوان، سروآباد و کامیاران در استان کردستان واقع شده و بخش دیگری از آن نیز در استان حلبچه عراق واقع می باشد.
منظر فرهنگی هورامان» در چهل و چهارمین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو (سهشنبه پنجم مرداد ۱۴۰۰ برابر با ۲۷ جولای ۲۰۲۱) در شهر فوجوی چین، با تصویب اعضای کمیته، به عنوان بیست و ششمین میراث ملموس کشورمان در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید.
به گفته مدیر پایگاه منظر فرهنگی تاریخی اورامانات، ۲۹۵ اثر ثبت شده ملی در این منطقه و در شهرستان های ثلاث باباجانی، روانسر، پاوه و جوانرود وجود دارد که بیشترین آثار ثبت شده گردشگری ملی با ۲۰۰ اثر در شهرستان ثلاث باباجانی واقع شده است.
منطقه هورامان با دارا بودن معماری پلکانی، آب و هوای مطبوع، آداب و رسوم سنتی، پوشش خاص، صنایع دستی و غذاهای محلی خود منحصربفرد است. این منطقه استانهای کردستان، کرمانشاه و بخشی از اقلیم کردستان عراق را در برمیگیرد که در کردستان، بخشهایی از شهرستان سنندج، کامیاران و سروآباد و در کرمانشاه، شهرستان جوانرود، پاوه، روانسر و ثلاث باباجانی را شامل میشود.
بر اساس بررسیهای صورت گرفته هورامان بیش از ۷۰۰ روستا را در این ۲ استان غربی ایران شامل میشود و شواهد باستان شناسی بدست آمده نشان میدهد که قدمت هورامان به دوران پارینه سنگی میانی و به حدود ۴۰ هزار سال قبل از میلاد مسیح برمیگردد.
نظر شما