رایزنی ها جهت رسمی شدن مرز «کیله» در عراق ادامه دارد

سرویس آذربایجان غربی- سرکنسول جمهوری اسلامی ایران در سلیمانیه عراق گفت: رایزنی با مسئولان اقلیم کردستان و حکومت مرکزی عراق برای تبدیل مرز"کیله" به رسمی ادامه دارد و بایستی از این فرصت برای آغاز عملیات اجرایی زیرساخت‌ها تا نهایی شدن موضوع رسمی شدن کیله بهره برد.

به گزارش خبرنگار کردپرس، مرداد ماه سال 98، هیات دولت به پیشنهاد وزارت کشور به استناد قانون امور گمرکی، با ایجاد راه‌های جدید مجاز گمرکی برای ورود و خروج کالا و مسافر در مرز "کیله" سردشت در آذربایجان‌غربی موافقت کرد و مرز کیله با موافقت هیات دولت رسمی ‌شد.

با اینکه گمرک بازارچه مرزی ''کیله'' سردشت از سال ۱۳۸۲ شمسی برای تسریع در صادرات کالاهای کارخانجات و تولید کنندگان داخلی کشور آغاز به کار کرده بود اما سال ها بود که موضوع رسمی شدن این مرز پیگیری می شد تا اینکه تابستان سال گذشته رای نهایی هیات دولت صادر شد.

با رسمی شدن این مرز که در ۲۰ کیلومتری شهر "قلادزه" در اقلیم کردستان عراق قرار دارد، امیدها برای توسعه و شکوفایی اقتصادی این منطقه مرزی، توسعه صادرات و واردات از کیله به سراسر استان به عنوان یکی از راه‌های مجاز گمرکی کشور شکل گرفت تا زمینه ساز ارتباط و مراوده اقتصادی بهتر آذربایجان غربی با استان سلیمانیه در عراق شود.

مرز کیله هنوز از طرف کشور عراق به رسمیت شناخته نشده است!

اما خرداد ماه سالجاری، فرماندار سردشت گفت: با وجود اینکه همه زیرساخت‌ها در ایران مهیا شده و بازارچه مرزی کیله به رسمیت شناخته شده اما هنوز از طرف کشور عراق این امر محقق نشده وامید است مقامات کشور عراق پیگیر موضوع باشند و هرچه سریعتر به رسمیت شناخته شود.

در همان زمان فرماندار شهر قلادزه و جمعی از مقامات کشور عراق نیز ضمن اعلام آمادگی برای هرنوع تعاملات تجاری و اقتصادی خواستار کمیته های تخصصی و ویژه اقتصادی در منطقه برای رفع موانع شدند.

اکنون که به ماه های پایانی سال 99 نزدیک می شویم مرز کیله هنوز از سمت طرف عراقی به صورت رسمی تایید نشده است و امیدها برای توسعه و برقراری روابط تجاری بین دو طرف همچنان معلق است.

رایزنی ها با طرف عراقی جهت رسمی شدن مرز کیله ادامه دارد

در هفته اخیر، نشست مشترک مسئولان ایرانی و کردستان عراق با موضوع توسعه مناسبات اقتصادی در مرز کیله سردشت برگزار شد.

سرکنسول جمهوری اسلامی ایران در سلیمانیه عراق گفت: رایزنی با مسئولان اقلیم کردستان و حکومت مرکزی عراق برای تبدیل مرزکیله به رسمی ادامه دارد.

مهدی شوشتری افزود: زمینه توسعه زیرساخت‌ها در دو طرف مرز فراهم شده است و بایستی از این فرصت برای آغاز عملیات اجرایی زیرساخت‌ها تا نهایی شدن موضوع رسمی شدن کیله بهره برد.

او در خصوص حل اختلاف تعیین نقطه صفر مرزی نیز گفت: این موضوع در رده‌های بالای مسئولان کشور و کمیته‌های تعیین نقطه صفر مرزی در حال پیگیری است.

شوشتری با بیان اینکه منطقه مقابل سردشت در کشور عراق ظرفیت بسیار مناسبی برای روابط تجاری دارد، افزود: برای این امر بایستی از ظرفیت ها حداکثر بهره برد و برای افزایش صادرات و مرادات تجاری زمینه سازی کنیم و راه های تقویتی و کمکی نیز باید شناسایی شود.

صادرات 580 میلیون دلار کالا از مرز کیله سردشت

فرماندار سردشت هم در این جلسه گفت: با توجه به اینکه امسال از سوی رهبرمعظم انقلاب به نام جهش تولید مزین شده تلاش این است با برگزاری چنین نشست های مبادلات تجاری بین دو طرف بیشتر از پیش در جهت رونق و افزایش صادرات انجام بگیرد چراکه توسعه مبادلات علاوه بر رونق بخش به اقتصاد معیشت منطقه زمینه برای افزایش تولیدات و رونق صادرات کالاهای داخلی را فراهم می کند.

اقصی نخشی پور افزود: علاقمند به گسترش روابط تجاری و اقتصادی با کشور همسایه هستیم و در این راستا ضمن آمادگی کامل برای افزایش روابط تجاری ، مسایل و مشکلات مرزی بین دو طرف مربوطه را نیز پیگیری می کنیم.

او بیان کرد: گمرک کیله با توجه به اینکه به عنوان یک بازارچه تعریف شده آمار صادرات در آن از بسیاری گمرکات دیگر بیشتر است و امسال خوشبختانه 340 هزار تن کالا به ارزش بیش از 580 میلیون دلار صادرات صورت گرفته است.

مسئولان ایرانی جهت رسمی شدن مرز کیله بین اقلیم کردستان و حکومت مرکزی عراق میانجیگری کنند

در این نشست همچنین بکر بایز فرماندار قلادزه اظهار داشت: در روابط تجاری فی مابین دو نوع مشکلات وجود دارد یکی مربوط به داخل مرز و دیگری مربوط به مشکلات قانونی و سیاسی است.

او افزود: مشکلاتی که مربوط به داخل مرز است با همکاری و تعاملات مسئولان محلی دو طرف پیگیری و بررسی و درنهایت حل خواهد شد.

بایز بیان کرد: برای رفع مشکلات قانونی و سیاسی نیز سرکنسول و دیگر مقامات بلندپایه بایستی پیگیر باشند و اقداماتی انجام بدهند که ما برای رفع این موانع آمادگی کامل داریم.

فرماندار قلادزه تصریح کرد: برای افزایش صادرات از مرز کیله با توجه به حجم زیاد ورود و خروج کامیون افزایش ساعات کاری، بهبود وضعیت راهها ، افزایش نشستهای بین دو طرف برای کاهش مشکلات موجود الزامی است.

او در پایان از مسئولان ایرانی خواست به منظور رسمی شدن مرز کیله بین اقلیم کردستان و حکومت مرکزی عراق میانجیگری کنند.

مجوز تاسیس ساختمان پاسپورت توسط حکومت مرکزی عراق در کیله صادر شد

جوهر محمد حسن رییس گمرک قلادزه عراق نیز در این نشست با اشاره به صدور مجوز ساختمان پاسپورت گفت: مجوز تاسیس واحد پاسپورت توسط حکومت مرکزی عراق صادر شده است و در حال جانمایی آن هستیم.

گفتنی است؛ کمبود زیرساخت ها ، رسمی نکردن مرز کیله از سوی کشور عراق ، مستقر نشدن گمرک عراقی در نقطه صفر مرزی، برگشت کالاهای صادراتی ، کم بودن ساعات کاری از عمده مشکلات فی مابین بود که در این جلسه مورد بحث و بررسی قرار گرفت

مرز کیله؛ یک گذرگاه مرزی در شهرستان سردشت است که از طرق آن می‌توان به شهر قلادزه در اقلیم کردستان عراق رسید. این مرز و گمرک آن در ۱۰ کیلومتری شهر سردشت، و ۲۰ کیلومتری شهر قلعه دیزه در کردستان عراق قرار دارد. مرز کیله جنوبی‌ترین پایانه مرزی در استان آذربایجان غربی است

کد خبر 2698

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha