برای تنفس دوباره زمین قدمی برداریم/ *ریزان حسینی

سرویس کردستان-چه کسی در جهان تصور می کرد که زمین بتواند در قرن 21 و در چنین جهان شلوغی نفسی تازه کند، نفسی که سال ها بود به تنگی افتاده و ریه های زمین زیبا پر از دود شده بود و صدای خس خس اش گوش مان را آزار می داد.

همه ما از کوید19 متنفریم؛ اما ناچاریم اعتراف کنیم، همه اینها از برکت ویروسی است که از آسمان تا روی زمین و اعماق دریاها را همه خلوت کرده گرچه با جان انسانها بازی می کند و این دردناک است اما باعث شده که آلودگی های اطراف زمین کمرنگ شوند. آلودگی هایی که از بی توجهی به زمین می آید بی توجه ای که منشأ آن عدم آموزش و آگاهی رسانی ناقص و غیر کاربردی است. البته گاهی بی توجهی ها به نظام های اقتصادی و سرمایه داری بر می گردد که نمی گذارند چشمان جهان به واقعیت های تلخ زیست محیطی باز شود در واقع هرچه یک کشور توسعه نیافته تر باشد بی توجهی به مسائل زمین و بحران های آن بیشتر است که با توجه به اینکه تعداد این کشورها درصد بالایی را به خود اختصاص داده پس صدمه دیدن زمین در چنین نقاطی بدون شک بالاتر است.

خوشبختانه امروزه می توان با ارائه راهکارهای ساده و صحیح به شهروندان نسبت به این بحران ها اقدامی انجام داد. راهکارهایی که در کنار صحیح بودن ماندگار و بادوام باشند از جمله کارهای مهمی که می توان برای حال زمین انجام داد استفاده از کیسه های پارچه ایی است که می توان چندین بار از آنها استفاده کرد و قابلیت شستشو را هم دارند این کار باعث می شود تا از کیسه های پلاستیکی که به جان زمین افتاده اند کمتر استفاده کنیم زیرا تجزیه آنها سال ها طول می کشد و با این کار می توانیم از حجم میلیونی آنها کم کنیم همچنین بسیاری از مواقع بسته بندی های مواد غذایی نیاز مبرمی به استفاده از پلاستیک های اضافه ای که دور آن می پیچند ندارد مانند سبزیجات و میوه های تازه به عنوان جلب توجه بیشتر اما متاسفانه انسان، زندگی مدرن را اینگونه معنا کرده که برای راحتی خود زمین را نادیده بگیرد. از جمله کارهای دیگری که می توان برای نجات کره ی زمین انجام داد تفکیک زباله های تر از خشک و کامپوست کردن آنها به جای دفن در خاکچال ها است. اغلب مواد غذایی مثل میوه و سبزیجات آبدار هستند و بعد از دفن آنها در خاکچال ها آب آنها با مایعات دیگر زباله ها دفن می گردد و این کار حجم شیرابه های تولیدی را افزایش می دهد.

باید در نظر داشت شیرابه زباله های تر به مرور به آبهای زیر زمینی وارد می شوند و با توجه به اینکه بحران آب شیرین نه تنها در کشور بلکه در جهان جدی است باید عواقب و زیان های این کار را مورد توجه قرار داد با کامپوست کردن حجم زباله های تولید شده کمتر خواهد شد و زمین های کمتری به سایت های دفن زباله تخصیص پیدا می کند. زمانی که مواد غذایی وارد خاکچال ها می شوند به مرور زمان گاز متان تولید میکنن و وارد هوا می شوند که این خود یکی از عوامل مهم گرمایش زمین است در ضمن کود طبیعی حاصل از کامپوست ماده مفیدی است که منجر به تقویت خاک در کشاورزی و پرورش گل و گیاه می شود حتی با اصلاح وعده های غذایی و کم کردن یا حذف گوشت از آنها میتوان از تولید انبوه گازهای متان در هوا جلوگیری کرد هرچه دام های بیشتری برای استفاده نیاز انسان پرورش دهیم گازهای تولید شده بیشتری وارد هوا میکنیم به یاد داشته باشیم زمین در نهایت زیبایی بی حد وحصر و رفتار فروتنانه اش با ساکنانش میتواند بسیار خشن و بیرحم شود اما اگر کیفیت زندگی بشر با رعایت استانداردهای زیست محیطی تنظیم شود نه تخریب انها قطعا بشر میتواند کاری کند زیرا که تنها جا برای زیستن انسان زمین است برای حال خوب زمین قدمی برداریم

*دانشجوی جغرافیای طبیعی دانشگاه کردستان

کد خبر 269952

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha