فهیم ایشک مجری برنامۀ گوندم در تلویزیون مدیاخبر به همراه پنج روزنامه نگار مهمان، در یک مصاحبۀ تلویزیونی غیرحضوری دربارۀ تنش در «زینی ورتی»، موضع احزاب سیاسی، تلاش احزاب برای حل و فصل موضوع و اظهارات چهره های سیاسی کردستان ترکیه، سوریه و عراق در این باره، با زبیر آیدار از اعضای شورای رهبری KCK و رمزی کارتال رئیس مشترک «کونگرا گهل» گفتگو کرده است. پنج خبرنگار مهمان نیز عبارتند از جاهد مروان، هوال آسلان، آمد دجله، گلستان ایکه و سعید اورن.
بخش نخست مشروح این گفتگو را در ادامه می خوانید:
فهیم ایشک: در زینی ورتی چه اتفاقی دارد می افتد؟
زبیر آیدار: چنان که می دانیم، این روزها دستور کار همۀ دنیا کرونا است. اما در این مقطع چنین چیزی که در زینی ورتی روی می دهد هم مایۀ تأسف و هم موجب تفکر است. آنجا منطقۀ عبور و مرور یا مرز نیست که با تهدید کرونا روبرو شود. بهانۀ این که کرونا شیوع یافته و رفت و آمد در آنجا هست صادقانه نیست. ما نفهمیدیم که چگونه با تانک با کرونا مبارزه می کنند.
فهیم ایشک: جناب کارتال نظر شما چیست، چرا اوضاع به اینجا کشیده شد؟
رمزی کارتال: موضوع را باید در رابطه با اوضاع ترکیه، که اینک از نظر سیاسی، نظامی و اقتصادی در بحران است، تحلیل کنیم. فاشیسم [حزب عدالت و توسعه] AKP – MHP [حزب حرکت ملی ترکیه] هم در لیبی و هم در سوریه شکست خورده و با بحران مواجه شده است، این مسأله در داخل این کشور نیز تأثیر گذار است. آنها کرونا را به فرصتی برای حمله به حرکت آزادی خواهی کردستان تبدیل کردند. می خواهند تهاجمی را که از سال 2018 آغاز کرده اند، به سرانجام برسانند.
گلستان ایکه: یک بحران در پیش است، نیروها رو در روی هم قرار گرفته اند، قبلاً تماس و گفتگو میان آنها بود، چه چیزی باعث شد کار به اینجا بکشد؟
رمزی کارتال: KCK تلاش کرد برای پیشگیری از تنش با هر دو حزب شریک در حاکمیت کردستان عراق دیدار کند، اما [حزب دموکرات کردستان عراق] پارتی همیشه خود را از این تلاش ها دور گرفته است و نه تنها پاسخی نداد بلکه نیرو اعزام کرد، همان گونه که ارتش ترکیه به سرکانی و گری سپی نیرو اعزام کرد و چنان که می دانیم در سال 2019 نیروی بیشتری به کردستان عراق اعزام کرده است. از پارتی خواسته شد به صورت مستقیم و غیرمستقیم با این اقدامات همکاری نکند. از طریق شخصیت ها و از طرق دیگر برای آنها پیام فرستادیم، اما پاسخی ندادند و تنش زینی ورتی پیش آمد و به مخمور حمله شد. در حمله به زینی ورتی سه گریلا و در حمله به مخمور سه زن جان خود را از دست دادند. به خویشاوندان آنها و مردم تسلیت می گویم. باید گفته شود که آن سه گریلا برای دیدار با نیروی پارتی رفته بودند که به آنها هشدار دهند زمینه ساز جنگ نباشند و از آنها خواستند منطقه را ترک کنند. دیدار آنها برای جلوگیری از جنگ بسیار مهم بود. آنها به دیالوگ اهمیت دادند تا از احتمال جنگ پیشگیری شود. اما بعداً به آنها حمله شد و سه گریلا جان خود را از دست دادند. درست مانند آن دو مبارز [یگان های مدافع شنگال] YBS که از حملۀ پارتی به خانه سور جلوگیری می کردند. در واقع کسی که حمله می کند دولت ترکیه است اما کسی که زمینه را فراهم می کند پارتی است. مقامات KCK به ویژه مصطفی کاراسو عضو شورای رهبری اعلام کردند به هیج وجه خواهان جنگ نیستند. اما با وجود این پارتی نیرو اعزام می کند. اگر جنگ روی دهد، این جنگ به تصویر کرد لطمه خواهد زد و به اشغالگران خدمت خواهد کرد. وضعیت بسیار خطرناک است. خطر تنها میان دو نیرو یا در یک منطقه نیست. خراب شدن تصویری که کرد در جهان از خود معرفی کرده است، روحیۀ مردم کرد را تضعیف خواهد کرد. همه باید نسبت به این وقایع هوشیار باشند.
آمد دجله: می خواهم توجه شما را به اظهارات نچیروان بارزانی [رئیس اقلیم کردستان] جلب کنم که گفت: «دارند مسأله را بزرگ می کنند، این مشکلی نیست که نتوان آن را حل کرد.» از اظهارات وی این برداشت را نیز می توان کرد که احتمال جنگ زیاد است، به پیشرفته بودن سلاح های ترکیه نیز اشاره کرد که اهداف خود را با دقت می زنند. سپس گفت PKK در کردستان عراق نیروی مشروعی نیست و باید خارج شود. به وجود سلاح در کمپ مخمور اشاره کرد و آشکارا به کمپ حمله کرد. در سایۀ این اظهارات و تحولات اوضاع را چگونه می توان دید؟
زبیر آیدار: نچیروان بارزانی از یک طرف می گوید این مسأله ای نیست که نتوان حل کرد، در اینجا روی سخنش با [اتحادیۀ میهنی کردستان] یکیتی است. اما وقتی به PKK می رسد می گوید نیروی مشروعی نیست و باید برود. PKK حدود 40 سال است که آنجا است، بارزانی باید دربارۀ ارتش ترکیه صحبت کند که 40 پایگاه نظامی در آنجا دارد و جاسوس های [سازمان اطلاعات ملی ترکیه] میت در رفت و آمدند. این موضع برای شروعیت دادن به حملات [ترکیه] است. انسان نمی تواند واژه ای بیاید که اظهارات بارزانی را توصیف کند. کسی که به نام کرد سخن می گوید نباید چنین موضعی داشته باشد. گویی کمپ مخمور یک اردوگاه نظامی است که در مقابل آن همه حملات دولت ترکیه به این کمپ و مردم کردستان عراق واکنشی نشان نمی دهد. چه زود فراموش کردید PKK چه نقشی در دفاه از مخمور و کردستان عراق داشت. خودتان با آنها دیدار نکردید؟ اگر در آنجا نیروی دفاعی نباشد چگونه از آن مردم دفاع شود؟ چه کسی از آنها محافظت می کند؟ دو روز پیش دو سرباز عراقی در آنجا کشته شدند. شما در موصل و شنگال از منطقه دفاع نکردید، مردم ناچارند خود از آن دفاع کنند. این موضوع را باید صادقانه تحلیل کرد. هیچ کس نباید برای حملات ترکیه دلیل تراشی کند. حکومت ترکیه دشمن کرد و دشمن کردستان عراق است. چگونه موضع ترکیه نسبت به رفراندوم [استقلال کردستان عراق] را به این زودی فراموش کردید؟ چرا؟ ایا کرد حق دفاع ندارد؟ پدربزرگ نچیروان بارزانی وقتی حکومت عراق حمله می کرد، چکار می کرد؟ دفاع نمی کرد؟ تو چه کسی را متهم می کنی؟ به خواست تو باشد کرد نباید مقاومت کند. کرد نباید از خودش دفاع کند؟ ترکیه ما را متهم می کند که چرا دفاع می کنیم؟ اظهارات نچیروان بارزانی قابل قبول نیست، باید به خودش بیاید. کسی که خود را رهبر یک اقلیم می داند نباید این گونه سخن بگوید.
فهیم ایشک: مخاطب پیام نچیروان که بود؟
رمزی کارتال: پیام نچیروان بارزانی برای حکومت ترکیه و راضی نگاه داشتن آنها است. هنگام حملۀ ترکیه به سرکانی هم همان پیام را داشت. نپیروان بارزانی در قطر گفت حکومت ترکیه در سوریه مشکلی با مردم کرد ندارد، مشکل ترکیه با PKK است. وی آشکارا حمله به سرکانی را مشروع جلوه داد. حکومت ترکیه در 300 کیلومتر از مرز کردستان سوریه وارد شده و نچیروان بارزانی چیزی دربارۀ آن نمی گوید، اما بر عکس به حملۀ ترکیه مشروعیت می دهد. ساکنان کمپ مخمور در نتیجۀ قتل عام حکومت ترکیه فرار کرده و آواره شده اند، اما بارزانی حمله به این کمپ را مشروع می داند. نچیروان بارزانی در کنفرانس مطبوعاتی گفت «PKK در اینجا نیروی مشروعی نیست»، یعنی حضور ارتش ترکیه در اینجا مشروع است. حکومت ترکیه از نظر نظامی، اطلاعاتی، تجاری، اقتصادی و سیاسی کردستان عراق را تصرف کرده است. موضع و اظهارات نچیروان بارزانی یک اشتباه تاریخی است.
گلستان ایکه: در این وضعیت وظیفه و مسئولیت PKK چیست؟
سعید اورن: از PKK خواسته شد در جنگ با [دولت اسلامی عراق و شام] داعش مانند یک نیروی دفاعی همکاری کند، اکنون چه چیزی تغییر کرده است؟
رمزی کارتال: PKK یک نیروی کردستانی و حرکتی برای آزادی است. همان گونه که وقتی داعش به مخمور حمله کرد و به هولیر (اربیل) نزدیک شد گریلا از مردم دفاع کرد، هر جای دیگر که لازم باشد نیروی PKK در آنجا حضور خواهد داشت. مسعود بارزانی خودشخصاً از مخمور دیدار کرد از آنها قدردانی کرد و نقش آنها را پذیرفت. در آنجا نیرویی نظامی برای دفاع از مردم وجود ندارد، اما PKK برای محافظت مردم به آنجا رفت. دیگر مشروعیت PKK در دست مردم است. مشروعیت هیچ حرکتی در دست نیروهای دیگر نیست. اظهارات نچیروان بارزانی اشتباهی بزرگ است. وضعیت ترسناک و پر مخاطره است. مردم باید بسیار هوشیار باشند، مردم نیروی حل و فصل مسائل است. PKK به خاطر حمایت گستردۀ مردم آنجا است. ناشمروع جلوه دادن PKK در کردستان عراق باید از سوی مردم، نیروهای سیاسی، روشنفکران، نویسندگان و سیاستمداران پاسخ داده شود. مردم به حرکت ها مشروعیت می دهند.
زبیر آیدار: PKK یک حرکت انسانی است، حرکتی مختص شمال، غرب، جنوب یا شرق نیست. هر جا لازم باشد در آنجا خواهد بود. با دعوت مردم آنجا خواهد بود. در کرکوک، مخمور، هولیر و شنگال با داعش جنگید. نمایندۀ یکیتی در پارلمان گفت: «نباید حق نشناس باشیم، ما از آنها خواستیم بیایند و کمک کنند.»هر جا به مردم حمله شود PKK حضور خواهد داشت. سخنان نچیروان بارزانی شایستۀ مردم کرد نیست. نباید کسی با دهان ترکیه سخن بگوید. تصور می کنید ترکیه چرا به کردستان سوریه حمله می کند، هزاران سیاستمدار در زندان های ترکیه هستند، در این دوران شیوع کرونا قاتلان را از زندان آزاد می کنند اما سیاستمداران کرد را آزاد نمی کنند. تا این حد با کردها دشمنی می کنند. معتقدم کردها این حقایق را می بینند و واکنش نشان می دهند.
هوال آسلان: نچیروان بارزانی گفت اعزام نیرو با تصمیم حکومت [اقلیم کردستان] انجام شده و یکیتی و [جنبش تغییر] گوران هم در حکومت حضور دارند. یکیتی تا این لحظه اظهار نظر روشنی نداشته و می توان گفت با پارتی هم رأی نیست. نچیروان بارزانی که رئیس اقلیم است مانند یک مقام حزبی سخن می گوید. آیا این سیاست دراز مدت کاهش تأثیر و نفوذ یکیتی نیست؟
فهیم ایشک: ایا این تنش میان یکیتی و پارتی هم نیست؟
زبیر آیدار: آشکار است که یکیتی هم از اعزام نیرو توسط پارتی خشمگین است. یکیتی در مقام سخن موضع خود را در برابر این اقدام نشان داد. در واقع کاری که پارتی می کند فشار ترکیه بر یکیتی نیز به شمار می رود. ترکیه مخالف همۀ دستاوردها است. ترکیه قدم به قدم پیش می رود و اینک می گوید علیه PKK چنین می کنم، اما پس از تضعیف PKK به بقیه هم می پردازد، همان گونه که در زمان رفراندوم دیدیم. یکیتی آزرده است، وزیرانش نیز ناراحت شده اند و اظهار نظر کردند. گوران نیز همین گونه است، چون می دانند در قالب حکومت با آنها گفتگو می کند اما پارتی خود تصمیم می گیرد و به خواست خود عمل می کند. یکیتی و گوران می دانند که توطئه تنها علیه PKK نیست، اما می خواهد از آنها به عنوان ابزار استفاده کند. در میان مردم نارضایتی به وجود آمده است. احزاب دیگر نیز ابراز نارضایتی کرده اند.
هوال آسلان: فکر می کنید یکیتی و گوران هم در کنار پارتی قرار بگیرند؟
زبیر آیدار: انتظار نداریم یکیتی در راستای حمایت از پارتی گام بردارد و آلت دست شود. آنها مسأله را درک می کنند. اگر نچیروان بارزانی می گوید «مسأله ای نیست که حل نشود»، به خاطر موضع یکیتی است.
جاهد مروان: آیا به خاطر اعزام این نیرو خطر جنگ وجود دارد؟ آیا احتمال جنگ میان PKK و پارتی یا یکیتی و پارتی وجود دارد؟ آیا PKK با هدف رسیدن به یک راه حل بدون جنگ و خونریزی از طریق مذاکره تلاش می کند؟ آیا طرفی برای میانجی گری وجود دارد؟
فهیم ایشک: پیشتر مسعود بارزان گفت جنگ «براکوژی» روی نمی دهد، اما در خانه سور روی داد. ایا در این مقطع خطر چنین جنگی هست؟
رمزی کارتال: اطلاعات کافی نداریم، به خاطر مشکل امنیتی نمی دانیم تلاش ها در چه سطحی است. اما بدون تردید تلاش هایی صورت می گیرد. مردم منطقه رفتند و درخواست کردند این نیرو در آنجا نماند. جناب مسعود بارزانی قبلاً گفته بود «جنگ روی نمی دهد»، انتظار ما هم همین است، اما حقیقت آشکار این است که اعزام نیروی پیشمرگ به منطقه با اطلاع و رضایت رئیس اقلیم، رئیس حکومت و رهبری پارتی بوده است. زینی ورتی در نشست دفتر سیاسی پارتی در دستور کار نبود و این جای شگفتی است. اما اظهارات نچیروان بارزانی مناسب نبود. امید به بهتر شدن اوضاع هست اما واقع امر چیز دیگری است.
زبیر آیدار: کنگرۀ میهنی کردستان در حال فعالیت است. کمیته ای وجود دارد که با طرف ها گفتگو می کند. دکتر محمود عثمان در حال میانجی گری است. تعدادی از روشنفکران در تلاشند. سخن مسعود بارزانی که گفته بود «جنگ براکوژی روی نمی دهد» از نظر ما به قوت خود باقی است. ما تا آخر آمادۀ دیالوگ هستیم، اما اگر اتفاقی روی دهد ما مسئول نیستیم. انتظار داشتیم نچیروان بارزانی به جای این که به حملات ترکیه مشروعیت بدهد، بگوید مساول را برادرانه حل و فصل می کنیم. انتظار داشتیم بگوید دیدار می کنیم و مشکل را حل می کنیم. اگر تا کنون جنگ در نگرفته به خاطر تلاش ها و رعایت های دوستان ما بوده است. انتظار داریم نیروهای دیگر نیز همین رویکرد را داشته باشند. چه کسی خواهان جنگ است؟ بدون تردید کسی که جنگ می خواهد نیروی اشغالگر است.
سعید اورن: خطر بزرگی است. پس از سال 1999 مردم ردستان عراق دیگر خواهان جنگ نیستند. مردم اعلام نارضایتی کردند و حتی پیشمرگ ها می گفتند سلاح هایمان را زمین می گذاریم اما جنگ نمی خواهیم. در درگیری سال 2015 مختارها مهرهایشان را به حکومت پس دادند و گفتند «بیایید مهرهایتان را پس بگیرید، اینجا منطقۀ ما است و مردم اینجا در صلح زندگی می کند.»توطئۀ ترکیه در کار است. پیش از اعزام نیرو به زینی ورتی، هاکان کاراجای کنسول ترکیه در هولیر با پارتی، یکیتی و گروان دیدار کرد. در این دیدار یکیتی و گوران ابراز نارضایتی کردند. از همان ابتدا در خصوص این توطئه تنش وجود داشت. آشکارا ریسک جنگ وجود دارد اما تنها در آن منطقه نیست. فکر می کنم باید موضوع را از این زوایه بررسی کرد.
رمزی کارتال: خطر این مسأله آن است که اگر باعث جنگ شود، دیگر تنها به سان مشکلی محلی باقی نمی ماند و به زینی ورتی محدود نمی شود. توطئۀ ترکیه برای از بین بردن ارادۀ حرکت آزادی کردستان، غصب شهرداری ها، غصب آثار تاریخی، زندانی کردن سیاستمداران و فعالان حقوق زنان، بی خبری از [رهبر دربند PKK عبدالله] اوجالان در زندان امرالی علی رغم خطر بیماری کرونا و حملۀ سراسری به کردستان سوریه در جریان است. ترکیه چه در کردستان عراق و چه در خارج از آن به همۀ دستاوردهای کردها حمله می کند و می خواهد آن را نابود کند. قندیل هم چون کانون ارادۀ این حرکت است، ترکیه می خواهد به آن حمله کند. [مراد] قاراییلان عضو شورای رهبری KCK گفت «اگر برای حمله به این اراده و نابود کردن آن تلاش شود، هر کاری از دستمان بر آید انجام می دهیم.»جنگ در یک منطقه محدود نمی ماند. نیروهای گریلا هر جا که باشند پاسخ خواهند داد. نه تنها قندیل، بلکه همه جا به میدان نبرد تبدیل می شود. همه می دانند که در شیلادزی چگونه به پایگاه های ترکیه حمله شد. دو سال است فعالیت و رفت و آمد نهادهای مدنی، شخصیت ها، روشنفکران و مردم به قندیل و تلاش های آنها ادامه دارد. پیدا است که مردم پتانسیل چشمگیری دارند که در برابر اشغالگری و جاسوسی آنها به فعل در می آید. این بسیار آشکار است که مردم وضعیت را وارد مرحله ای دیگر می کند. این تنها مسألۀ PKK نیست، مسألۀ کرد است. هیچ کس حساب و کتاب غلط نکند. توطئۀ بزرگی برای شکستن ارادۀ حرکت ما وجود دارد، اما آنچه مردم و نیروهای ما کرده اند و مقاومتی که در گذشته نشان داده اند، اثبات کرده است که به هر طریقی از خود محافظت خواهد کرد. این آشکار است. خطر جنگ جدی است، بنابراین از همه دعوت می کنیم به صورت جدی با این موضوع تعامل کنند.
گلستان ایکه: حکومت ترکیه قدم به قدم پیش رفت و در خواکورک و خنیره پایگاه احداث کرد و اینک می خواده به سمت قندیل برود. آیا این آخرین گام است؟ موضوع تنها محدود به نیروهای حاضر در زینی ورتی نیست. نقش نیروهای بین المللی در این وضعیت چیست؟ دوران کالکان به نقش آمریکا اشاره کرد. نتیجه چه خواهد شد؟
هوال آسلان: می دانیم که در ماه فوریه میت و پارتی مذاکره کرده اند. در این مذاکره توافق شده که پایگاه های ترکیه به مدت 30 سال در خواکورک و برادوست بمانند. در این مناطق آب فراوان است و حکومت ترکیه می خواهد 21 سد احداث کند. پارتی چه سازشی کرده است؟
آمد دجله: مسرور بارزانی گفته است «کسانی که به زینی ورتی اعزام شده اند نیروی حکومت هستند.» از ظواهر امر چنین بر می آید که آنها نیروی حکومتند. حال مخالفت KCK با حضور این نیروها به عنوان نیروی حکومت کردستان است یا با توطئه هایی که حکومت ترکیه در سر می پروراند؟
رمزی کارتال: از سال 2016 و پس از کودتا حکومت ترکیه حملات گسترده ای را به کردستان عراق آغاز کرد، از سال 2018 دست به اشغال برخی مناطق و تأسیس پایگاه های نظامی زد در سال 2020 می خواهد این حملات را وارد مرحله ای جدید کند. قندیل آخرین فاز نیست. حکومت ترکیه قصد دارد تا نابودی آخرین دستاوردهای کردها پیش برود. هدف ویژۀ ترکیه PKK و شکستن ارادۀ آن است، زیرا آنچه امروز مانع اصلی بر سر راه حکومت ترکیه به شمار می رود PKK است. PKK نیرویی است که ترکیه نمی تواند از لحاظ نظامی، اجتماعی و دیپلماتیک آن را کنترل کند و علی رغم همۀ موانع و حملات در سطح کردستان، منطقه و جهان در حال پیشرفت است. حرکت PKK در دنیا برنامه خلق می کند. هدف آنها این است که ارادۀ PKK را بشکنند، البته این هدف اصلی نیست. دیدیم که در مقابل چشم همۀ دنیا چگونه به رفراندوم بی احترامی کردند، رفراندومی که پارتی خود پیش قراول آن بود.
اگر در این راه موفق شوند و آن اراده را تا حدی متزلزل کنند، آنگاه آن نیروی پر شماری را که وارد کردستان عراق کرده اند در آنجا ماندگار می کنند، حضور خود را تحمیل می کنند و خواسته هایشان را به حکومت کردستان عراق تحمیل می کنند. یکی از موضوعاتی که در نشست آستانه میان ایران، ترکیه و روسیه مطرح شد نابود کردن دستاوردهای کردستان عراق بود که بر سر آن توافق کرده اند و آن را از رسانه ها نیز پنهان نکردند. البته قندیل آخرین مرحله نیست، بلکه یکی از مهم ترین ایستگاه ها است. با چراغ سبز آمریکا ترکیه و پارتی این توطئه را عملی خواهند کرد، توطئه ای که از کردستان سوریه آغاز کردند و عبارت است از این که اراده ای را که متکی به مردم است بشکنند. تنها کرد است که حل و فصل دموکراتیک را به عنوان اصل قبول دارد و آن را نه تنها برای کرد بلکه برای همۀ ملت ها می خواهد. آنها می خواهند هم از این امر ممانعت کنند و هم ترکیه را به سمت خود بشکند. کشیدن ترکیه به این سمت سیاست اصلی آمریکا در منطقه است.
دربارۀ نشست کنسولگری ترکیه با احزاب، پیدا است کسانی هستند که توطئۀ ترکیه را پذیرفته اند و کسانی نپذیرفته اند. البته قدرت های بزرگ در این توطئه دست دارند. بدون حمایت آنها ممکن نبود پارتی تا این حد سریع و با این نیرو اقدام کرد. حکومت ترکیه می خواده با تأسیس پایگاه و احداث سد حرکت نیروهای PKK را با مانع روبرو کند. سؤال این است که پارتی چه سازشی کرده است. باید با دقت بسیار این را بررسی کرد. ادعاهای مطرح شده دربارۀ نیروی مستقر شده در زینی ورتی و استفاده از عبارت «نیروی موقتی» چندان روشن نیست. مبهم است چون از نقاطی که پیشتر مستقر شده اند دیگر عقب نشینی نکرده اند (بعداً به نیروهای ترکیه تحویل داده اند). حکومت ترکیه هر جا که رفت از آن خارج نمی شود.
آمد دجله: KCK از اعزام نیروی پارتی به زینی ورتی ناراضی است یا از آن نگران است که نیروهای ارتش ترکیه در میان آن نیرو باشند؟
رمزی کارتال: همیشه تأکید کرده ایم که ارادۀ حکومت اقلیم را در نظر گرفته ایم. همواره آمادگی خود را برای قبول مسئولیت در قبال مردم اقلیم نشان داده ایم. اما به منطقه ای که ما در آن حضور داریم به بهانۀ کرونا نیرو اعزام شده است که بهانۀ درستی نیست و حقیقت ندارد. این نیرو به درخواست ترکیه به آنجا آمده و همین باعث ایجاد زمینۀ جنگ میان نیروهای کرد می شود؛ زمینه ساز جنگ میان گریلا و پیشمرگ می شود. مردم منطقه اطلاع داده اند که برخی که همراه با پیشمرگ ها آمده اند زبان کردی نمی دانند و در میان خود به زبان کردی تکلم می کنند. البته با لباس نیروی پیشمرگ آمده اند. مشخص است که مسئولان ارتش ترکیه هستند. آشکار است که مردم منطقه نیز آنها را نمی خواهند. به همین خاطر است که ما از حضور آنها ناراضی هستیم.
جاهد مروان: روشن است که موضوع ایران در آن منطقه مهم است. در آستانه ایران موضعی مخالف کردها اتخاذ کرد اما عملاً با نیروهای کرد در جنگ نیست. آیا این تحرک نظامی در زینی ورتی با همراهی بخشی از قدرت اقلیم کردستان در راستای فشار به ایران نیست؟ یا وادار کردن PKK است به یک انتخاب؟ می دانیم که PKK همیشه شق سوم را انتخاب کرده است، اما آیا با حملات به کمپ مخمور و این تحرکات اخیر PKK را ناگزیر می کنند دست به انتخابی خاص بزند؟
رمزی کارتال: پیدا است که آمریکا می خواهد با نرمش در برابر ترکیه، این کشور را به سمت خود کشیده و از روسیه دور کند. [وزیر امور خارجۀ ایران محمد جواد] ظریف در این روزها به دمشق رفت و یک بار دیگر نشست آستانه را برگزار کردند. ظریف می خواهد سوریه را راضی کند که مسائلش را با ترکیه حل کند و اجازه ندهد ترکیه در جبهۀ آمریکا قرار گیرد. چیزی که برای نیروهای کرد باقی مانده این است که با هم حرکت کنند. موضوع هر یک از این قدرت ها باشد، چه روسیه، آمریکا، ایران یا ترکیه، کرد باید دارای سیاست خود باشد و این بازی ها را به هم بزند. در غیر این صورت این نیروها می خواهند کما فی السابق کرد را به عنوان ابزار سیاست خود به کار گیرند.
(ادامه دارد)
منبع: ئاوینه
ترجمه: خبرگزاری کردپرس – سرویس ترکیه
نظر شما