امتناع ترکیه از ادامه صدور نفت اقلیم کردستان برای گرفتن امتیازات بیشتر

سرویس جهان- هری استپانیان، عضو ارشد انستیتو انرژی عراق درباره علت عدم ازسرگیری صادرات نفت اقلیم کردستان از سوی ترکیه به خبرگزاری کردپرس گفت: علت امتناع ترکیه از ازسرگیری صادرات نفت اقلیم کردستان به درخواست بغداد، تلاش برای گرفتن امتیازات بیشتر قبل از آغاز مجدد صادرات نفت است.

به گزارش کردپرس، صادرات نفت اقلیم کردستان از حدود سه ماه پیش توسط ترکیه متوقف شده است. علت این توقف برنده شدن عراق در پرونده شکایت بغداد از آنکارا به اتهام صدور غیرقانونی نفت اقلیم کردستان عراق بدون رضایت بغداد بود. با این که بغداد از ترکیه خواسته است اجازه عبور مجدد نفت خام اقلیم کردستان از خط لوله این کشور به پایانه بندر جیحان را صادر کند اما آنکارا هنوز مانع ازسرگیری صادرات نفت اقلیم کردستان عراق است. اقلیم کردستان تاکنون حدود 3 میلیارد دلار به دلیل توقف صادرات نفت زیان دیده است.

خبرگزاری کردپرس برای بررسی علت ادامه قطع صادرات نفت اقلیم کردستان از سوی ترکیه و چند مشکل دیگر در این خصوص با هری استپانیان، کارشناس انرژی و عضو ارشد انستیتو انرژی عراق مصاحبه کرده است.

مسئله اربیل و بغداد بر سر صادرات نفت اقلیم کردستان

هری استپانیان مشکل صادارت نفت اقلیم کردستان را مسئله ای قدیی میان اربیل و بغداد دانست و گفت: مسئله صادرات نفت اقلیم کردستان مسئله ای قدیمی است که سالها روی میز مذاکرات میان اربیل و بغداد وجود داشته اما به مصالحه منجر نشده است. این مشکل با صدور حکم دیوان بین المللی در پاریس به نفع بغداد، بر سر صدور نفت اقلیم کردستان از طریق خط لوله نفت ترکیه حادتر شد. بغداد باید هم با اربیل و هم با آنکارا بر سر حل این مسئله مذاکره کند اما  برای رسیدن به حل دائمی این مسئله مذاکرات طولانی در پیش خواهد بود. در عین حال، ترکیه از این پرونده برای اعمال فشار بر اقلیم کردستان بر سر مسائل امنیتی و تجاری و بغداد، برای گذشتن از دریافت جریمه استفاده خواهد کرد.

او درباره علت ادامه توقف صادرات نفت اقلیم کردستان از سوی ترکیه به خبرگزاری کردپرس گفت: علت امتناع ترکیه از ازسرگیری صادرات نفت اقلیم کردستان به درخواست بغداد تلاش برای گرفتن امتیازات بیشتر قبل از ازسرگیری صادرات نفت است. باید توجه داشت که روسیه و آذربایجان نفت را با تخفیف به ترکیه می فروشند. بنابراین، ترکیه دیگر به نفت کرکوک برای مصرف در پالایشگاههای خود وابسته نیست. باید اربیل و بغداد، قبل از مذاکره با آنکارا بر سر صادرات نفت از طریق بندر جیحان، با هم برنامه ریزی منسجم داشته باشند.

علت خروج برخی شرکت های نفتی از اقلیم کردستان

هری استپانیان در اشاره به سردرگمی شرکت های نفتی در اقلیم کردستان، بعد از توقف صادرات نفت این منطقه افزود: هر کدام از شرکت های نفتی بین المللی فعال در اقلیم کردستان، در حال حاضر در حال ارزیابی زیان خود ناشی از توقف تولید نفت در میدانهای نفتی اقلیم کردستان است. برخی از این شرکتها اهرم مورد نیاز برای ادامه عملیات نفتی،علیرغم درآمد بالای آنها در سال 2022، به دلیل افزایش قیمت نفت خام ندارند. علاوه بر آن، این نگرانی وجود دارد که خریداران نفت اقلیم کردستان به خاطر تاخیر در دریافت نفت، ادعای خسارت بکنند. برخی از شرکت های نفتی خارجی ترجیح می دهند تا زمانی که مشکل عدم جریان یافتن نفت خام اقلیم کردستان در خط لوله ترکیه رفع شود، صبر کنند و یا راهی دیگر برای صادرات نفت اقلیم کردستان یافت شود و یا نفت تولیدی انبار شود.

راه حل ماندگار

وی درباره راهکار پایان دادن به بحران نفت و گاز میان اقلیم کردستان و دولت مرکزی عراق گفت: لازم است اربیل توافقی بلندمدت با بغداد، نه تنها بر سر نفت، بلکه بر سر دیگر مشکلها مانند بودجه فدرال، یافتن مسیرهای دیگر برای فروش نفت اقلیم کردستان و نیز نوع قراردادهای تولید نفت امضا کند.

کد خبر 2757595

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha