تغییر انتقال نفت اقلیم کردستان از بندر جیهان به استان نینوا

سرویس عراق و اقلیم کردستان _ رسانه خبری دراو میدیا در گزارشی به توقف انتقال نفت کرکوک به پالایشگاه کمپانی کار و ارسال آن به استان نینوا پرداخته و میزان تولید و درآمد این کمپانی قبل و بعد از توقف صادرات نفت اقلیم کردستان را بررسی کرده است.

به گزارش کردپرس به نقل از دراو میدیا، در اولین اقدام بعد از انتشار قانون بودجه در روزنامه «وقایع» عراق وزارت نفت عراق انتقال نفت از کرکوک را به پالایشگاه کمپانی «کار» در اربیل متوقف کرد و به جای نفت کرکوک در میدان  نفتی «خورمله» که تحت کنترل اقلیم کردستان است نیازهای تولیدات نفتی استان نینوا را تامین خواهد کرد.

یک منبع آگاه در بغداد به دراو میدیا اعلام کرد روز دوشنبه تاریخ ۲۰۲۳/۶/۲۶ وزارت نفت عراق دستور داده است که صادرات نفت کرکوک به کمپانی کار متوقف شود کمپانی نفت شمال بلافاصله این دستور را اجرا کرده است و تولید مقدار ۶۰ هزار بشکه نفت روزانه کمپانی کار را متوقف کرده است.

بعد از شروع حملات داعش و توقف پالایشگاه «بیجی» در نزدیکی «تکریت» از سال ۲۰۱۴ صادرات تولیدات نفت به کرکوک و موصل متوقف شده است برای رفع این مشکل دولت عراق تصمیم گرفت که روزانه ۱۰۰ هزار بشکه نفت کرکوک را به پالایشگاههای «کار» در اربیل و قیوان در سلیمانیه انتقال دهد تا نیازهای تولیدات نفتی کرکوک و موصل را تامین کنند. که از این مقدار ۵۸ تا ۶۰ هزار بشکه نفت برای پالایشگاه کار و مقدار ۳۸ تا ۴۰ هزار بشکه نفت برای پالایشگاه قیوان در نظر گرفته شده است.

براساس قراردادی که دولت عراق با این کمپانیها (کار و قیوان) منعقد کرده است این دو کمپانی هر بشکه نفت را به مبلغ ۸ دلار پالایش می‌کنند به این معنا که در مدت گذشته پالایشگاه کار ماهیانه مبلغی در حدود ۱۵ میلیون دلار به دست آورده است و پالایشگاه قیوان نیز ماهیانه حدود ۱۰ میلیون دلار از این طریق کسب کرده است.

پالایشگاه کار وابسته به حزب دمکرات کردستان است و پالایشگاه قیوان با مشارکت کمپانی قیوان و مدیریت کل اتحادیه میهنی کردستان فعالیت می‌کند.

براساس قانون بودجه سال ۲۰۲۳ که دیروز به مرحله اجرا رسید دولت اقلیم کردستان برای اینکه بتواند استحقاقات مالی خود را به صورت ماهیانه از بودجه عمومی عراق دریافت کند باید روزانه مقدار ۴۰۰ هزار بشکه نفت را به وزارت نفت عراق از طریق کمپانی «سومو» تحویل دهد قانون بودجه بیان می‌دارد که در صورتیکه صادرات نفت اقلیم کردستان امکانپذیر نباشد دولت اقلیم کردستان در هر حال باید این مقدار نفت را برای تامین مصارف داخلی به وزارت نفت عراق تحویل دهد.

براساس اظهارات یک مسئول آگاه در بغداد تصمیم دیروز وزارت نفت عراق در خصوص توقف صادرات نفت کرکوک به پالایشگاه کار در چارچوب قانون بودجه انجام گرفته است، با توجه به اینکه در حال حاضر صادرات نفت اقلیم کردستان به بندر جیحان متوقف شده است وزارت نفت عراق می‌خواهد نفت اقلیم کردستان را برای تامین نیازهای داخلی خود به کار بگیرد، به همین دلیل تصمیم بر آن است که به جای اینکه نفت از کرکوک به پالایشگاه کار ارسال شود از میدان نفتی خورمله که تحت کنترل اقلیم کردستان است این انتقال انجام گیرد و پس از پالایش آن برای تکمیل نیازهای تولیدات نفتی استان نینوا به کار گرفته شود این تصمیم وزارت نفت عراق شامل پالایشگاه «قیوان» در سلیمانیه نمی‌شود و به همان مقدار قبلی ارسال نفت به این پالایشگاه ادامه خواهد داشت تا تولید آن نیازهای نفتی کرکوک تامین کند.

کمپانی کار تا قبل از توقف صادرات نف اقلیم کردستان که در سحرگاه ۲۵ ماه مارس سال جاری اتفاق افتاد  به دو صورت از نفت کرکوک ذینفع بود که شرح آن اینگونه می‌باشد:

  • کمپانی کار به عنوان مالک لوله‌های نفتی که برای صادرات نفت اقلیم کردستان به داخل خاک ترکیه به کار گرفته می‌شدند به ازای صادرات هر بشکه نفت کرکوک به لوله‌های نفتی کردستان مبلغ ۱۰ دلار از دولت عراق دریافت می‌کرد تا قبل توقف صادرات نفت اقلیم به بندر جیحان کمپانی نفت شمال روزانه ۹۰ هزار بشکه نفت را از طریق لوله‌های نفتی کردستان به بندر جیحان ارسال می‌کرد طی این فرآیند کمپانی کار ماهیانه مبلغ ۲۷ میلیون دلار به دست می‌اورد.
  • پالایشگا کار طی فرآیند پالایش کردن نفت برای انتقال به محدوده استان نینوا ماهیانه مبلغ ۱۵ میلیون دلار به دست آورده است.

یعنی تا تاریخ ۲۵ ماه مارس امسال که صادرات نفت اقلیم متوقف شد کمپانی کار از تولید نفت کرکوک و قراردادی که با دولت عراق منعقد کرده بود در مجموع ماهیانه مبلغی د رحدود ۴۲ میلیون دلار به دست آورده است اما پس از توقف فرآیند صادرات نفت اقلیم تنها درآمد حاصل از پالایش نفت برای این کمپانی باقی مانده است (یعنی ماهیانه مبلغ ۱۵ میلیون دلار)

پالایشگاه کار در تاریخ هیجدهم ژوئیه سال ۲۰۰۹ افتتاح شده است که هزینه راه‌اندازی آن مبلغ ۷ میلیارد و ۹۰۰ میلیون دینار بوده است در آن زمان این پالایشگاه برای پالایش نفت میدان خورمله راه‌اندازی شد و در ابتدا این پالایشگاه ظرفیت پالایش ۴۰ هزار بشکه نفت را داشت بعدها ظرفیت خود را افزایش داد.

کد خبر 2757827

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha