به گزارش کردپرس به نقل از خندان، اقلیم کردستان در حال حاضر در خلاء قانونی به سر میبرد و فعالیت دوره پنجم پارلمان کردستان نیز پس از صدور حکم دادگاه فدرال به پایان رسید، در این میان هیچ نشانه ای دال بر اقدام برای برگزاری انتخابات پارلمان وجود ندارد به همین دلیل اقلیم کردستان نیمه مستقل با بحران قانونی مواجه شده است.
ناظران معتقدند که پس از صدور حکم دادگاه فدرال در عراق که تمدید فعالیت پارلمان کردستان را غیر قانونی اعلام کرد نهادهای دولتی که مشروعیت خود را از پارلمان دریافت می کنند، مشروعیت قانونی خود را از دست دادهاند اما مشکل اینجاست که گمان میرود احزاب صاحب قدرت قصد دارند تا از طریق ریاست حزب دمکرات کردستان مشروعیت خود را تمدید کنند.
روزنامه العرب در گزارشی که منتشر کرد نوشته است شرایط فعلی ایجاب کرده است که دولت اقلیم کردستان تحت کنترل حزب دمکرات و شخص مسرور بارزانی که قدرتی بی قید و شرط دارد بدون هیچگونه نظارت قانونی باقی بماند. ناظران اشاره میکنند که اظهارات سران احزاب در خصوص برگزاری انتخابت پارلمان کردستان که زمان دوم ماه فوریه سال جاری برای برگزاری آن تعیین شده است چیزی جز فرار از زیر بار مسئولیت و پاسخگویی نیست.
این ناظران معتقدند شریک دوم در حکمرانی اقلیم کردستان یعنی اتحادیه میهنی نیز در شرایط کنونی هیچ منفعتی را برای خود در برگزاری انتخابات پیش بینی نمیکند، بیم آن دارد که به علت شفافیت قانون انتخابات و کمیسیون انتخابات کرسیهای بیشتر را از دست بدهد که این امر باعث تضعیف جایگاه سیاسی این حزب در منطقه خواهد شد.
در ماه مه سال ۲۰۲۳ دادگاه فدرال که بالاترین مرجع قضایی در عراق است طی حکمی اعلام کرد که تصمیمی که در سال ۲۰۲۲ در خصوص تمدید فعالیت پارلمان کردستان به مدت یکسال تصویب شده است غیر قانونی است همچینین این دادگاه در خصوص اقدام تمدید فعالیت پارلمان اشاره کرده است که این اقدام سبب برهم زدن پروسه دمکراسی در کشور می شود چون شهروندان برای مدت چهار سال به پارلمان کردستان رای دادهاند پس از گذشت این زمان فعالیت قانونی این نهاد نیز به پایان میرسد.
پس از صدور حکم دادگاه فدرال عراق پارلمان کردستان تا تاریخ ۲۰۲۳/۷/۲ در این باره سکوت اختیار کرد در این روز دکتر ریواز فایق رئیس پارلمان کردستان به فعالیت خود در دوره پنجم پارلمان پایان داد و از کارمندان این نهاد خداحافظی کرد همزمان ریاست پارلمان کردستان طی نامهای درخواست بازنشستگی هیئت رئیسه و همه نمایندگان پارلمان را به اداره کل بازنشستگی اقلیم کردستان ارائه داد.
پارلمان کردستان از ۱۱۱ نماینده تشکیل میشود که این نمایندگان هر چهار سال یک بار توسط مردم انتخاب میشوند آخرین انتخابات پارلمان کردستان در سال ۲۰۱۸ برگزار شد که حزب دمکرات کردستان در آن ۴۵ کرسی به دست آورد بعد از آن اتحادیه میهنی با ۲۱ کرسی و جنبش تغییر با کسب ۱۲ کرسی و جنبش نسل نو با ۸ کرسی و جماعت عدالت کردستان با کسب ۷ کرسی و حزب اتحاد سلامی با کسب ۵ کرسی به مجلس راه یافتند این تعداد کرسیها به جز کرسی اقلیتهاست که تعداد ۱۱ کرسی به دست آوردند و چند حزب دیگر که هرکدام یک کرسی کسب کردند.
همچنین ناظران سیاسی بعید میدانند که انتخابات پارلمان کردستان در زمانی که از سوی نچیروان بارزانی رئیس اقلیم کردستان تعیین شده است یعنی ۱۸ نوامبر سال ۲۰۲۳ برگزار شود این امر ناشی از عدم سازگاری احزاب سیاسی اقلیم کردستان با هم به خصوص دو حزب اصلی یعنی حزب دمکرات کردستان و اتحادیه میهنی در خصوص برطرف کردن اختلافات رقابتی آنها است که این اختلافات به کمیسیون عالی انتخابات و کرسی اقلیتها مربوط میشوند.
نظر شما