به گزارش کردپرس به نقل از ان آر تی، روز شنبه تاریخ ۲۰۲۳/۷/۲۹ جامعه (گروه) صنعت نفت کردستان که به APIKUR مشهور است با انتشار بیانیهای اعلام کردند چهار ماه از بستن لولههای نفتی عراق_ ترکیه میگذرد در صورت ادامه دار بودن این روند تاثیرات چشم گیری بر شرکتهای خارجی تولید کننده نفت در کردستان خواهد گذاشت و بستن این لوله ها در درازمدت نیز خطری برای هزاران فرصت شغلی محسوب میشود.
شرکتهایی که عضو جامعه صنعت نفت کردستان هستند شامل دی ان او، گنل انرژی، گلف کیستون ایچ، کی ان انرژی شاماران پترلیوم میباشند و در بیانیه خود اعلام کردند که این شرکتها سطح هزینههای آنها در سال جاری به میزان ۴۰۰ میلیون دلار کاهش پیدا کرده است با این وجود برای جدول هزینههای سال ۲۰۲۴ برنامه ریزی میکنند.
جامعه صنعت نفت در بیانیه خود این موضوع را نیز مطرح کرد که تردید در باز شدن لوله های نفتی عراق- ترکیه یا نامعلوم بودن زمان فرآیند کسب درآمد حاصل از صادرات نفت، اعضای شرکتهای نفتی را ناچار کرده است تا برای کاهش هزینههای خود تعداد زیادی از نیروهای کار خود را تعدیل کنند.
این جامعه هشدار داد که اگر روند بستن لولههای نفتی ادامهدار باشد این امر باعث خواهد شد که تولیدات خارجی به میزان بالایی کاهش پیدا کنند و در مقابل اشتغالزایی را نیز به خطر میاندازد و ظرفیت صنعت نفت رابرای تولید روزانه ۴۰۰ هزار بشکه نفت با خطر مواجه میکند که این مقدار نفت در قانون بودجه ۲۰۲۳ تا سال ۲۰۲۵ درخواست شده است.
جامعه صنعت نفت کردستان از جانب شرکتهای خارجی از همه احزاب ذیربط دعوت میکند تلاشهای مضاعف خود را برای برطرف نمودن توقف صادرات نفت اقلیم کردستان در زمان معین به کار ببرند.
پس از صدور حکنم دادگاه داوری پاریس و تعیین سرنوشت شکایتی که عراق در خصوص استفاده از لولههای نفتی عراق برای فروش نفت اقلیم کردستان بر علیه دولت ترکیه تنظیم کرده بود دولت ترکیه درسحرگاه روز ۲۵ ماه مه سال جاری صادرات نفت کردستان را متوقف کرد از آن زمان تا کنون صادرات نفت اقلیم کردستان از سرگرفته نشده است این امر با وجود توافق هر دو دولت بغداد و اربیل در خصوص از سرگیری صادرات نفت است.
منابع آگاه میگویند ترکیه میخواهد که عراق از دریافت خسارت یک میلیارد و پانصد میلیون دلاری که دادگاه پاریس به عنوان خسارت تعیین کرده است و این دولت را موظف به پرداخت آن به دولت عراق کرده است، صرف نظر کند.
قانون بودجه سال ۲۰۲۳ عراق که تا سال ۲۰۲۵ به کار گرفته میشود راه حلی برای این شرایط پیدا کرده است و بیان میدارد که اگر صادرات نفت اقلیم کردستان امکانپذیر نبود باید دولت اقلیم کردستان روزانه ۴۰۰ هزار بشکه نفت به منظور مصرف داخلی به عراق تحویل دهد.
به گفته امید صباح رئیس دبیر هیئت وزیران اقلیم کردستان اخیرا اقلیم کردستان به صورت روزانه ۵۰ تا ۶۰ هزار بشکه نفت به عراق برای مصرف داخلی تحویل داده است.
با این حال قانون بودجه فدرالی عراق قیمت تولید نفت در اقلیم کردستان را طبق نرخی وزارت نفت عراق تعین کرده است این امر باعث کسری بودجه در اقلیم کردستان خواهد شد چون تولید نفت در اقلیم بسیار پرهزینه تر از تولید نفت در عراق است.
اینها همه بحرانهایی هستند که بر سر راه شرکتهای خارجی در اقلیم کردستان وجود دارند روز پنجشنبه هفته گذشته هر دو دولت اقلیم کردستان و دولت فدرال توافقی را به امضا رساندند و دولت اقلیم کردستان را ناچارمیکنند که در مقابل پرداخت سهم بودجه به همه مفاد و بندهای دیگر قانونی بودجه متعهد باشد.
نظر شما