کشف یکی از حلقه‌های گم‌شده مسیر فرعی جاده ابریشم در ارومیه

به تازگی بقایای یک کاروانسرای تاریخی در روستای جمال‌آباد ارومیه کشف شده است که احتمالا یکی از اقامتگاه‌های قرار گرفته در جاده ابریشم از سمت شمال غرب ایران بوده است.

بهروز خان‌محمدی، باستان‌شناس در این باره می نویسد: جمال‌آباد نام روستایی است از توابع بخش انزل که در حدود ۵۰ کیلومتری شمال  ارومیه و سه کیلومتری جنوب غرب مرکز بخش انزل(قوشچی) واقع شده است، این روستا دارای آثار تاریخی ارزشمندی است که کاروانسرای تاریخی جمال‌آباد یکی از آنهاست و علی‌رغم اینکه عمدتاً از مصالح خشتی و گلی ساخته شده بخش‌های قابل توجهی از آن سالم برجای مانده است.

این کاروانسرا به تازگی توسط کارشناسان اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی آذربایجان غربی شناسایی و مورد مطالعه قرار گرفته است، اهمیت این کاروانسرا علاوه بر جنبه تاریخی آن، به‌خاطر قرار گرفتن در مسیر سوق‌الجیشی سلماس- ارومیه و بروز جریانات سیاسی و کشمکش‌های متعددی بوده که در دو قرن گذشته در این منطقه رخ داده است.

آثار تاریخی ارزشمند این روستا شامل کلیسای تاریخی ارمنی سورپ نیشان، کلیسای تاریخی آشوری مار یوخنه، سد تاریخی جمال‌آباد و  کاروانسرای تاریخی  نویافته جمال‌آباد است.

کاروانسرا  در حدود ۷۰۰ متری ضلع غربی روستا بر روی بلندی کم‌ارتفاعی مشرف به رودخانه و روستای جمال‌آباد قرار گرفته است، تاریخ دقیق ساخت کاروانسرا به درستی معلوم نیست ولی از اواخر دوران قاجار در متونی که به این برهه تاریخی مربوط می‌شود به روستای جمال‌آباد و اهمیت آن در مسیر سوق‌الجیشی ارومیه_سلماس اشاره شده است.

مصالح اصلی کاروانسرا از چینه، خشت، ماسه و قلوه سنگ است، پی دیوارهای حصار با استفاده از لاشه و قلوه ساخته شده و به روی آن  لایه چینی گلی و چینه‌ای انجام شده است.

در برخی جاها مقطع دیوارها را با خشت ساخته و به روی آن لایه‌ای از کاه‌گل کشیده‌اند، این بنا به فرم مستطیلی به ابعاد ۶۵ در ۷۵ متر و مساحت کلی ۴۸۷۵ متر است دیوارها و حجرات اضلاع شرقی و جنوبی به شدت آسیب‌دیده و بخش عمده و اصلی ان از بین رفته است.

کد خبر 2763618

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha