به گزارش کردپرس، اندیشکده چتم هاوس لندن در تحلیلی پیرامون وضعیت دموکراسی در ترکیه، برقراری نسبی دموکراسی در این کشور، از دهه 1950 به بعد، همزمان با خارج شدن ترکیه از تسلط تک حزبی را قائل شده است اما تاکید می کند این کشور با برقراری کامل دموکراسی فاصله زیادی دارد.
از نظر این اندیشکده، ترکیه از تمام جهات اجتماعی، سیاسی و اقتصادی با مسئله کردها سروکار دارد و تا زمانی که این مسئله حل نشود استقرار دموکراسی پایدار در این کشور ممکن نیست.
بر اساس این تحلیل ترکیه دچار تفرقه هویتی شده است چرا که در یک طرف احزاب ناسیونالیست و افراطی قرار دارند و در طرف دیگر جنبش کردها قرار گرفته است.
چتم هاوس تاکید کرده است که یکی از ضعف های دموکراسی در ترکیه نفوذ نظامیان در سیاست و به تبع آن تاثیرگذاری منفی این رویکرد بر حل مسئله کردها است. از نظر این اندیشکده، احزاب کرد ترکیه در دههای اخیر به صورت چشم گیری قدرت یافته اند که می تواند در برابر هجمه احزاب افراطی توازن ایجاد کند اما نفوذ نظامیان بر سیاست در ترکیه مانع از تاثیرگذاری مثبت این توازن می شود.
بر اساس این تحلیل، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور کنونی و رهبر حزب حاکم عدالت و توسعه یکی از سیاستمدارانی است که رویکرد تثبیت دموکراسی در این کشور را با ایجاد روند آشتی با کردها و تکثرگرایی در تشکیل دولت در پیش گرفت اما با قبضه کردن قدرت این رویکرد تا حد زیادی تضعیف شده است.
این اندیشکده در تحلیل خود از وضعیت دموکراسی در ترکیه تاکید کرده است که اگر سیاستمدار جسوری در این کشور پیدا شود که مسئله کردها را حل کند، می تواند ادعا کند که قدم بزرگی برای تثبیت دموکراسی در این کشور برداشته است.
نظر شما