غارت بزرگ منابع کردستان ترکیه از سوی سرمایه داران نزدیک به دولت

سرویس ترکیه - روزنامه ینی یاشام در گزارشی با انتقاد از چشم انداز 2023 دولت ترکیه درباره گسترش انرژی های تجدید پذیر در کردستان ترکیه، هدف از آن را غارت منابع کردستان ترکیه از سوی سرمایه داران نزدیک به دولت دانست.

به گزارش کردپرس، آلپ ارسلان بایراکتار، وزیر انرژی ترکیه، در راستای «چشم‌انداز ۲۰۳۵» از برنامه‌ای گسترده برای توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر خبر داد که شامل ساده‌سازی مراحل اخذ مجوز، سرعت‌بخشی در روند ارزیابی زیست‌محیطی و اولویت‌دهی به مجوزهای ویژه برای پروژه‌های بادی و خورشیدی است. هدف این برنامه افزایش ظرفیت نیروگاه‌های بادی و خورشیدی به ۱۲۰ هزار مگاوات است. با این حال این طرح از سوی منتقدان به‌عنوان فرصتی برای غارت منابع و انباشت سرمایه تلقی شد، زیرا مشوق‌های ویژه‌ای برای سرمایه‌گذاران ارائه می‌دهد؛ شامل تضمین خرید برق به قیمت ثابت برای ۲۰ سال، تخصیص رایگان زمین و معافیت از مالیات. 

وزیر انرژی و منابع طبیعی ترکیه، آلپ ارسلان بایراکتار، اعلام کرد که الگوی موسوم به YEKA برای صدور مجوزهای نیروگاه‌های خورشیدی و بادی تغییر یافته است و با اتخاذ مدل رقابتی، هر سال دو هزار مگاوات ظرفیت جدید از طریق مناقصه برای این نوع نیروگاه‌ها اختصاص داده خواهد شد. به گفته بایراکتار، در ۲۸ ژانویه ۲۰۲۵، مناقصه‌ای برای ظرفیت هزار و دویست مگاوات نیروگاه‌های بادی (RES) و در ۴ فوریه، مناقصه‌ای برای ظرفیت هشتصد مگاوات نیروگاه‌های خورشیدی (GES) برگزار خواهد شد. او افزود که این فرایندها با مکانیزم «مجوز فوق‌العاده» کوتاه‌تر خواهد شد و هدف‌گذاری شده است که تا سال ۲۰۳۵ ظرفیت این نیروگاه‌ها به ۱۲۰ هزار مگاوات برسد.

نگرانی‌ها درباره تجمیع سرمایه و بهره‌کشی از منابع:

روزنامه ینی یاشام از رسانه های کردستان ترکیه امروز در مقاله ای انتقادی به این موضوع پرداخت. به نوشته این رسانه، همزمان با اینکه بحران‌های زیست‌محیطی و تغییرات اقلیمی ناشی از آن در جهان عمیق‌تر می‌شود، «انرژی‌های تجدیدپذیر» به عنوان راهکاری برای کاهش اثرات این بحران مطرح شده است. در ترکیه نیز دولت با این هدف حرکت می‌کند، اما در عین حال ظرفیت استفاده شده از کل ۱۱۴ هزار مگاوات انرژی موجود تنها ۲۵٪ است و بخش تجدیدپذیرها نیز تنها ۲۷.۴٪ کل ظرفیت را تشکیل می‌دهد. به نظر می‌رسد که این افزایش ظرفیت ۹۰ هزار مگاواتی که برای ۲۰۳۵ پیش‌بینی شده، در واقع فضای جدیدی برای تجمیع سرمایه و منافع اقتصادی دولت ایجاد می‌کند.

گارانتی خرید ۲۰ ساله برای انرژی تولیدی:

بایراکتار بیان کرد که در الگوی جدید YEKA، نیروگاه‌های تجدیدپذیر به مدت ۷۲ ماه نخست می‌توانند انرژی تولیدی خود را به قیمت‌های بازار آزاد بفروشند و اگر قیمت هر کیلووات‌ساعت کمتر از ۴.۹۵ سنت باشد، دولت این قیمت را تضمین می‌کند. همچنین پس از این دوره، برای ۲۰ سال آینده، قیمت تعیین‌شده در مناقصه به عنوان گارانتی خرید اعمال خواهد شد.

امتیازات برای سرمایه‌گذاری و تسهیل فرایندها:

وزارت انرژی ترکیه در جهت جذب سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی و تسریع پروژه‌های تجدیدپذیر، تسهیلات ویژه‌ای از جمله کاهش زمان مراحل صدور مجوزها، معافیت از مالیات بر ارزش افزوده و عوارض گمرکی و ارائه زمین رایگان در مناطقی مانند استان‌های کردنشین در جنوب شرق کشور فراهم کرده است.

بر اساس گزارش منتشر شده در ینی یاشام، این طرح‌های انرژی تجدیدپذیر در واقع راهی برای غارت منابع طبیعی مناطق کردستان ترکیه از سوی سرمایه‌داران بزرگ است. زمین‌های رایگان، معافیت‌های مالیاتی و دسترسی‌های ویژه به منابع انرژی خورشیدی و بادی، به سرمایه‌گذاری‌های عمده در این مناطق دامن می‌زند، اما این امتیازات در واقع به بهای مصادره مراتع و اراضی کشاورزی مردم محلی تمام می‌شود. اجرای سیاست «تملک فوری» بر اراضی این مناطق، نه‌تنها موجب جابه‌جایی ساکنان و از دست رفتن منابع معیشتی آنان می‌شود، بلکه به استثمار سرمایه‌های طبیعی منطقه نیز می‌انجامد و به نظر می‌رسد که انگیزه‌ اصلی پشت این سیاست‌ها، تجمیع ثروت و کنترل منابع محلی باشد.

کد خبر 2777045

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha