مونا قهوەچی: تشکیل دولت آیندۀ اقلیم کردستان بدون مشارکت همه بخشهای جمعیتی قابل قبول نیست

معاون رئیس حزب اصلاح‌طلبان ترکمان، اعلام کرد که حضور ترکمان‌ها در دولت ضروری است و قابل قبول نیست که کابینه دهم حکومت اقلیم کردستان بدون حضور آنها تشکیل شود. او معتقد است که تمامی اقوام باید حق خود را برای داشتن نقش در ریاست پارلمان و دولت داشته باشند تا بتوانند به مردم خدمت کنند.

به گزارش کردپرس به نقل از صدای آمریکا، پس از انتخابات ۲۰ دی ۲۰۲۴، هنوز گفتگوهای بین جناح‌های سیاسی برای تشکیل کابینه دهم دولت اقلیم کردستان آغاز نشده است، به‌جز گروه‌هایی که اعلام کرده‌اند در اپوزیسیون خواهند بود. سایر جناح‌ها نیز نمایندگان خود را برای مذاکرات معرفی کرده‌اند.

مونا قهوەچی در مصاحبه با رسانه‌ی صدای آمریکا گفت: «ما به‌عنوان حزب اصلاح‌طلبان ترکمان که در انتخابات شرکت کردیم و صاحب یک کرسی در منطقه اربیل هستیم و بیشترین آراء ترکمانها را به دست آوردیم، به حضور موثر در پارلمان و دولت نیاز داریم. این حق ماست که در ریاست پارلمان اقلیم کردستان نماینده‌ای داشته باشیم تا به تصمیم‌گیری‌های سیاسی و قانونی نزدیک‌تر باشیم.»

او همچنین افزود: «این بار می‌خواهیم حضوری موثر داشته باشیم و یک وزارت‌خانه از وزارت‌خانه‌های اصلی یا خدماتی را در اختیار بگیریم تا بتوانیم به مردم کردستان و سایر اقوام خدمت کنیم. درخواست ما این است که یک دولت فراگیر تشکیل شود که نماینده تمام مردم کردستان باشد.»

در تاریخ ۲۱ فوریه ۲۰۲۴، دادگاه عالی فدرال عراق در پاسخ به دو شکایت حزب اتحادیه میهنی کردستان در مورد غیرقانونی بودن کرسی‌های اقلیت‌ها، حکم داد که کرسی‌های اقلیت‌ها در پارلمان اقلیم کردستان کاهش یابد و تعداد آنها به ۱۰۰ کرسی برسد. این تصمیم همچنین منجر به تغییر روند انتخاباتی از یک حوزە به چهار حوزە شد که نگرانی و نارضایتی گروه‌های مختلف اقلیم کردستان را برانگیخت. زیرا حزب اتحادیه میهنی کردستان را بە "مختل کردن همزیستی در اقلیم کردستان" متهم کردند و اتحادیۀ میهنی نیز معتقد بود که اقلیتها در راستای منافع یک جریان خاص در پارلمان کردستان فعالیت می کنند.

با این حال، در نهایت پنج کرسی از صد کرسی پارلمان برای اقلیت‌ها تعیین شد که دو کرسی به اربیل، دو کرسی به سلیمانیه و یک کرسی به دهوک اختصاص یافت.

معاون رئیس حزب اصلاح‌طلبان ترکمان اعلام کرد که در مذاکرات آینده برنامه‌ای ارائه خواهد کرد تا تعداد کرسی‌های اقلیت‌ها در دوره بعدی پارلمان اقلیم کردستان افزایش یابد.

قهوەچی با اشاره به اینکه طرحی برای افزایش کرسی‌های اقلیت‌ها دارند، افزود: «ما بر این موضوع پافشاری داریم که باید در ریاست پارلمان نماینده‌ای از اقلیت‌ها حضور داشته باشد تا این رویه، که به عنوان عرفی سیاسی پذیرفته شده و در دوره‌های گذشته نیز اجرا شده است، ادامه یابد.»

او همچنین گفت: «۱۱ کرسی پارلمان به ناحق و بر اساس تصمیمات سیاسی به دیگران داده شده است، و ما تمام تلاش خود را خواهیم کرد تا با سایر جناح‌های پارلمان کردستان برای بازگرداندن این کرسی‌ها به ترکمان‌ها، کلدانیان، سریانی‌ها، آشوری‌ها و ارامنه همکاری کنیم.»

ناظران سیاسی مشارکت اقلیت‌ها در کابینه دهم دولت اقلیم کردستان را مهم می‌دانند، ولی بر این باورند که این مشارکت نباید تحت سلطه هیچ حزب یا جناح سیاسی خاصی قرار گیرد.

مریوان فتاح، تحلیل‌گر سیاسی، به رسانه‌ی صدای آمریکا گفت: «حضور اقلیت‌ها در دولت اقلیم، نکته‌ای کلیدی برای سیستم دموکراسی کشور است تا بتوانند نمایندگی واقعی خود را انجام دهند. با این حال، در طول تاریخ تشکیل پارلمان و دولت اقلیم، اقلیت‌ها به صورت مستقیم وارد لیست‌های خود نشده‌اند، بلکه از طریق احزاب دیگر به پارلمان راه یافته‌اند و بنابراین نمی‌توانند به صورت مستقل عمل کنند؛ زیرا تحت تأثیر برنامه‌های خاص احزاب، به ویژه احزاب بزرگ کردستانی قرار می‌گیرند.»

او افزود: «کاهش تعداد کرسی‌های آنها در پارلمان به این دلیل بود که قبلاً به عنوان عرفی سیاسی مورد احترام قرار می‌گرفت و تعداد کرسی‌ها به شکل ثابت باقی می‌ماند. اما اکنون ضروری است که تمامی گروه‌ها در این دولت مشارکت داشته باشند تا فرآیند سیاسی در کردستان که همواره مشکل‌ساز بوده، به نتیجه برسد و اوضاع بهبود یابد.»

کاهش تعداد کرسی‌های اقلیت‌ها در پارلمان و نحوۀ توزیع این کرسی‌ها باعث نگرانی عمیق اقلیت‌های ترکمان، کلدانی، سریانی، آشوری و ارمنی شده است. به‌جز حزب اصلاح‌طلبان ترکمان و مسیحیان اربیل، دیگر اقلیت‌ها در دوره ششم پارلمان کردستان هیچ کرسی ندارند. بنابراین، حزب اصلاح‌طلبان ترکمان در انتظار مشارکت موثر خود در پارلمان و دولت است.

مونا قهوەچی، معاون حزب اصلاح‌طلبان ترکمان، در مصاحبه با رسانه‌ی صدای آمریکا گفت: «ما بخشی از اقلیم کردستان هستیم و بدون وابستگی به هیچ جناح سیاسی کردی به صحنه سیاسی آمده‌ایم و می‌خواهیم به عنوان دومین قوم در اقلیم کردستان، نقش خود را داشته باشیم. همانطور که حقوق کردها حفظ می‌شود، حقوق ترکمان‌ها نیز باید در اقلیم کردستان محفوظ باشد.»

او افزود: «ما معتقدیم که حکمرانی عادلانه‌ای باید برقرار باشد و حضور تمامی اقوام در ریاست و کابینه دائمی دولت اقلیم کردستان ضروری است. هیچ‌گاه نمی‌توان پذیرفت که کابینه‌ای بدون حضور اقوام تشکیل شود، و ما منتظر آغاز مذاکرات هستیم و نمایندگان خود را تعیین کرده‌ایم.»

کد خبر 2777397

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha