بە گزارش کردپرس بە نقل از سایت کردی صدای آمریکا، دکتر محمود عثمان، سیاستمدار و عضو کمیته بازنویسی قانون اساسی عراق، در گفتوگو با رادیو صدای آمریکا گفت: «در زمان خودمان بحث کردیم که تعداد کرسیهای مجلس نمایندگان باید ثابت باشد و تغییر نکند.»
او افزود: «اگر تعداد کرسیها بر اساس رشد جمعیت افزایش یابد، طی 10 سال آینده تعداد نمایندگان دو برابر میشود و چنین چیزی در هیچ کشور دیگری در جهان وجود ندارد.»
تعداد کرسیهای مجلس نمایندگان عراق 329 کرسی است و بر اساس قانون اساسی عراق، باید به ازای هر 100 هزار نفر جمعیت یک نماینده در مجلس حضور داشته باشد. بنابراین، اگر جمعیت عراق از 40 میلیون نفر عبور کند، تعداد کرسیها باید به بیش از 400 افزایش یابد.
از سوی دیگر، شوان محمد رستم، یکی از نمایندگان مجلس عراق، در گفتوگو با رادیو صدای آمریکا تأیید کرد که تعداد کرسیهای مجلس باید افزایش یابد. او گفت: «بر اساس قانون اساسی، به ازای هر 100 هزار نفر جمعیت، یک نماینده در مجلس تعیین میشود. انتظار میرود که جمعیت عراق از 40 میلیون نفر عبور کند و تعداد کرسیها به بیش از 400 برسد.»
انتظار میرود که نتایج سرشماری عمومی در عراق باعث ایجاد بحثهای گستردهای درباره تعداد کرسیهای مجلس نمایندگان شود. از یک طرف، بر اساس قانون اساسی، افزایش تعداد جمعیت نیازمند افزایش کرسیهاست، از سوی دیگر، برخی طرفها با کاهش تعداد کرسیهای مجلس به جای افزایش آن موافق هستند.
این در حالی است کە هوشیار عبدالله، نماینده پیشین مجلس عراق، در گفتوگو با رادیو صدای آمریکا اظهار داشت: «بند قانونی که میگوید به ازای هر 100 هزار نفر یک نماینده در مجلس باشد، از آن مواردی است که مانع تغییر شمار کرسیها خواهد شد.»
او افزود: «اگر این بند قانونی بهطور جدی مورد توجه قرار گیرد و بهدرستی اجرا شود، ممکن است با توجه به نتایج سرشماری، تعداد کرسیهای پارلمان نیز تغییر کند. اما برخی دیدگاههای سیاسی بر این باورند کە تعداد کرسیهای پارلمان زیاد است. بر این اساس باید با استناد بە اصلاح قانون اساسی، تعداد کرسیها کاهش یابد و نه افزایش.»
در صورت افزایش تعداد کرسیهای مجلس نمایندگان، کردها بیشترین آسیب را خواهند دید، زیرا رشد جمعیت در مناطق مرکزی و جنوبی عراق بیشتر از اقلیم کردستان است. این به معنای افزایش کرسیهای مناطق دیگر و حفظ یا حتی کاهش سهم کرسیهای اقلیم کردستان خواهد بود.
شوان محمد رستم میگوید: «در مناطق عربنشین، نرخ باروری و زادوولد بیشتر است که این موضوع به فرهنگ و مذهب مربوط میشود. بنابراین، کردها باید در صورت افزایش تعداد کرسیهای پارلمان از آن خودداری کنند.»
فرایند سرشماری عمومی در عراق از سوی دولت محمد شیاع سودانی بسیار جدی گرفته شده و برای انجام و تکمیل این فرایند، 470 میلیارد دینار اختصاص یافته است.
4o
نظر شما