به گزارش کرد پرس، کرمانشاه استانی بالقوه ثروتمند است که تا امروز هیچگاه از این پتانسیل برای بهبود کیفیت زندگی مردمانش استفاده نشده است. این عدم بهرهگیری از ظرفیتهای کرمانشاه ریشه در فرهنگ و البته مدیریت ناکارآمد دهههای اخیر دارد. رتبهبندی استانها در شاخص فلاکت که بهتازگی منتشر شده موید همین امر است که استانی غنی در بخشهای مختلف از منابع و معادن گرفته تا موقعیت ممتاز جغرافیایی و اقلیمی در غرب کشور چگونه با مدیریت ناصحیح و تبعیض در بودجه حالا فلاکتزدهترین استان کشور است.
به هر روی و با توجه به همین ظرفیتها صنایع بزرگی از پالایشگاه، فولاد و پتروشیمی تا دو کارخانهی سیمان و کشت و صنعتهای بزرگی در استان کرمانشاه امروز در حال فعالیت هستند و سهم قابل توجهای از اشتغال را به خود اختصاص دادهاند. اما با توجه به حجم بالای جوانان جویای کار و فرهنگ پایین کار، متاسفانه بیکاری در استان بیداد میکند. اما موضوع ما در این نوشتار بحث بر سر اشتغال و بیکاری در جامعه فلاکتزده کرمانشاه نیست. بحث بر سر وظایف و تکالیف اجتماعی صنعت در استان کرمانشاه است.
در تعاریف رسمی آمده است: وظایف اجتماعی صنعت به مجموعه مسوولیتها و تعهداتی اطلاق میشود که صنایع و شرکتها در قبال جامعه، محیطزیست و ذینفعان خود دارند. این وظایف فراتر از کسب سود و تامین منافع مالی صرف است.
این وظایف به معنای تعهد به ایجاد تاثیر مثبت بر جامعه و محیطزیست در کنار فعالیت اقتصادی است. این رویکرد نه تنها به بهبود اجتماعی کمک میکند بلکه میتواند به ایجاد تصویر مثبتتری از شرکتها در ذهن جامعه منجر شود. حقیقت این است که نمیشود کرمانشاه را فقط محلی برای کسب و انباشت ثروت در نظر گرفت. نه اینکه صنایع کرمانشاه در جامعه موثر نیستند، که اولین تاثیرشان ایجاد اشتغال پایدار برای بخشی از جامعه است که به خودی خود یک اقدام مثبت بهشمار میآید. تاثیر ایجاد اشتغال را میتوان در بخش کوچکی از جامعه دو میلیون نفری کرمانشاه دید و احساس کرد. ولی بحث بر سر تکالیف اجتماعی صنعت در این استان است.
در بحث محیطزیستی با توجه به قوانین صنعت سبز و جرایم سنگینی که برای صنایع آلاینده توسط سازمان محیطزیست (یک درصد کل فروش بهعنوان جریمه آلایندگی) درنظر گرفته میشود خود به خود صنعت را بهسمت رعایت استانداردهای زیستمحیطی و تسویه پسآبهای صنعتی مجبور و مکلف میکند. این اقدام چه با اهرم فشار و چه بهصورت داوطلبانه اقدامی در جهت حفظ محیطزیست است که بخشی از مسوولیت اجتماعی صنعت را شامل میشود. حمایت از آموزش و پرورش، حمایت از فرهنگ و سلامت جامعه و توسعه زیرساختها دیگر بخشهای مسوولیت اجتماعی صنعت را شامل میشود. برای مثال اگر به استانهای دیگر کشور نگاه کنیم در حوزه ورزش بیشترین حمایت را صنایع به عمل میآورند مانند مس در کرمان، چادرملو در اردکان، پتروشیمی و صنعت نفت در استانهای جنوبی، فولاد در اصفهان، خودروسازی در کرج و... اما در استان ما چنین اتفاقی رخ نمیدهد. در بازه زمانی خاصی کمکهای خُردی به ورزش شده و به همان بسنده کردهاند. تیمداری و حمایت از ورزش قهرمانی باعث توسعه ورزش، سلامت و ایجاد تکاپو در جامعه میشود کاری که انجام نگرفته است. بهطور کلی صنعت در استان ما آنچنان که باید در مبحث تکالیف اجتماعی خود عملکرد قابل قبولی ندارد. این درحالی است که معافیتهای مالیاتی هم در این حوزهها برای صنایع استان در نظر گرفته شده است.
صاحبان صنایع کرمانشاه باید بدانند که این استان تنها محلی برای کسب و کار و تولید صرف نیست بلکه محلی برای حیات باکیفیت جامعه و مردمان ساکن آن است. صنعتی که از آب، هوا، خاک و ثروت و امتیازهای ویژه این منطقه بهرهبرداری میکند مکلف و موظف به خدمترسانیهای اجتماعی نیز هست. در این سالها استانداران و مسوولان استان بر اجرای این تکالیف به صنایع فشاری نیاوردهاند و گویا همتی هم بر این امر تا امروز وجود نداشته است. در این روزها که هوا رو به سردی میرود و چالش ناترازی انرژی هم به علل مختلف ایجاد شده شرکت گاز استان از شهروندان کرمانشاهی خواسته است تا با صرفهجویی در مصرف زمینه را برای تامین گاز صنایع استان و عدم توقف چرخه تولید کمک کنند. دکتر ناصرحسینی بههمین منظور از رسانهها خواست که در این مهم به کمک بیایند و با اطلاعرسانی همیار این شرکت و صنایع استان باشند. مدیرعامل شرکت گاز در پاسخ به سوال خبرنگار نقدحال درخصوص اینکه این تکلیف دوسویه است و آیا در طول سال صنعت هم در راستای مسوولیتهای اجتماعی خود گامی در این زمینه با این شرکت برداشته است گفت: خیر، هیچ کار مشترکی صورت نگرفته است!
از سوی دیگر، بیشترین مصرف خارج از الگویهای استاندارد مصرف گاز در بخش روستایی به واسطه غیرعایق بودن سازهها و نوع معماری روستایی است که باعث اتلاف انرژی میشود.
قابل ذکر است بخاریهای معمولی و مورد استفاده عمومی30 درصد بازدهی دارند اما به تازگی بخاریهای تولید شده که بازدهی بالای90 درصد دارند و اگر صنایع همکاری کنند و از پویش تعویض بخاریهای قدیمی با جدید در حوزه روستایی حمایت کنند بهطور چشمگیری صرفهجویی صورت خواهد گرفت. صنعت میتواند به کمک رسانهها به فرهنگسازی درست مصرف کردن هم کمک شایانی کند. این تنها بخشی از ظرفیتهای ورود به موضوعات اجتماعی است که تاثیری مستقیم بر چرخه صنعت میگذارد.
بخش صنعت باید بداند که هزینهکرد در حوزههای اجتماعی یک سرمایهگذاری بلندمدت همگانی است که سود آن به چرخه صنعت هم باز میگردد. توجه به وظایف اجتماعی صنایع در استان کرمانشاه تنها به بهبود شرایط اجتماعی و اقتصادی کمک نمیکند بلکه میتواند به ایجاد تصویر مثبتتری از صنعت در ذهن مردم منجر شود.
امیداوریم صنایع با درک اهمیت این وظایف به مسوولیتهای اجتماعی خود توجه بیشتری کند.
نظر شما