مستند «میتان» چالش روستاییان آقدره تکاب در سایه معدن طلا را روایت می کند

سرویس آذربایجان غربی- باقر سروش، نویسنده، کارگردان و مستند ساز می گوید: مستند (میتان) روایتگر زندگی و چالش¬های مردم روستای آقدره تکاب است و اینکه چطور حضور یک معدن با کلید واژه اقتصاد صنعتی، اکوسیستم زیستی یک روستا را به هم زده است.

باقر سروش، در گفت و گو با خبرنگار کردپرس در خصوص مستند سینمایی(میتان) بیان می کند: روستای «آقدره وسط» از توابع شهرستان تکاب واقع در آذربایجان غربی است. تمامی کوه­های اطراف این روستا به عنوان معادن طلا ثبت شده و از ده سال پیش از آن بهره ­برداری می ­شود.

او اضافه می کند: با وجود مسائل زیست محیطی و آلودگی و انفجارهای روزانه، مردم روستای آقدره و دیگر روستاهای همجوار معدن، هیچگاه نخواسته ­اند جلوی فعالیت معدن را بگیرند و تنها خواسته آنها این بوده که به شکل عادلانه به آنها کار داده شود و نیرو از جاهای دیگر آورده نشود. معدن هم همواره ادعا داشته تا جایی که توانسته و امکانش را داشته به این خواسته تن داده و نیروهایی حتی بیشتر از نیاز معدن استخدام کرده است.

این مستند ساز ادامه می دهد: در سال 96 در اعتراض به عدم به کارگیری مردم روستا در معدن، مردم روستای «آقدره وسط» به مدت چهل روز جلوی معدن اعتصاب می­کنند. در نهایت به خاطر عدم پاسخگویی از طرف معدن و نهادهای مربوطه شهرستان، اعتصاب آرام مردم به خشونت کشیده می ­شود. در نتیجه عده­ای از روستاییان قربانی این ماجرا شده و به عنوان لیدر دستگیر و احکامی از جمله شلاق و زندان برایشان صادر می­ گردد. احکامی که هنوز هم تبعات آن ادامه دارد.

سروش اضافه می کند: در حال حاضر در روستای آقدره وسط، مطابق روال سال های گذشته عده­ای در معدن کار می­ کنند و عده­ای بیکار هستند، نتیجه این اتفاق این است که دو دستگی و نفاق پنهان و آشکاری بین مردم موج می ­زند و روستا از مسیر طبیعی خود خارج شده است. شاید در نبود معدن، مردمی که سال ها دامدار بوده ­اند حالا زندگی بهتری داشتند. اما این انتظار برای دعوت به کار در معدن آنها را منفعل کرده و قصه این فیلم در چنین فضایی شکل می­ گیرد.

کارگردان جوان در خصوص موضوع مستند سینمایی (میتان) می گوید: این مستند در قالب قصه زندگی فردی به نام «کاک حیسام پا باش» و دو پسرش که در اعتصاب معدن حضور داشته­اند، روایتگر زندگی و چالش­ های مردم روستای آقدره است. اینکه چطور حضور یک معدن با کلید واژه اقتصاد صنعتی، اکوسیستم زیستی یک روستا را به هم زده است.

او ادامه می دهد: آدم­ هایی که دو دسته شده­اند و مادامی که سر کار هستند طرفدار معدن هستند و مادامی که نیستند منتقد آن. شخصیت «کاک حیسام پا باش» به شکل استعاری، شخصیت روستایشان است. روستایی که خاک آن طلا است و نتیجه اینکه این موهبت برای دیگران خیر و برکت است و اما برای خودش ناخوشی و پریشانی.

کارگردان مستند میتان می گوید: این مستند به مدت زمان 70 دقیقه با تصویربرداری؛ مهدی آزادی، صدابرداری؛ علی نیازی و دستیار و برنامه‌ریزی نسیم اسدپور تهیه شده و هم اکنون در مراحل تدوین قرار دارد.

سروش اضافه می کند: مستند به سفارش شبکه مستند سیمای جمهوری اسلامی ساخته می شود و تهیه‌کننده آن عطا پناهی است.

کد خبر 2826

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha