بار سنگین ترافیک ارومیه؛ از وعده مسئولان تا گلایه شهروندان

سرویس آذربايجان غربى- ارومیه به عنوان یکی از شهرهای پرترافیک کشور محسوب شده و بر اساس آمار عنوان دومین شهر پرخودرو را نسبت به جمعیت داراست در این بین عوامل متعددی در به وجود آمدن ترافیک های سرسام‌آور این کلان شهر تاثیر گذار است.

به گزارش کردپرس، نبود زیرساخت‌های لازم در قبال مهاجر پذیر بودن این شهر، عدم نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی، نبود تراموا، خطوط BRT، جولان خودروهای فرسوده، کمبود پارکینگ و البته رعایت نکردن فرهنگ رانندگی از سوی شهروندان باعث بروز ترافیک در بیشتر خیابان های اصلی شهر شده و منجر به اتلاف وقت، انرژی و تحمیل هزینه بر شهروندان می شود.

هرچند تکمیل رینگ کمربندی در طول سالیان اخیر، تا حدودی موجب روان سازی ترافیک شده اما در هسته مرکزی شهر به علت بافت قدیمی و تاریخی از یک سو و عملیاتی نشدن وعده های مسئولان در خصوص اجرای پروژه های حمل و نقل ریلی و خطوط ویژه از سوی دیگر موجب شده تا شهروندان همچنان با معضل ترافیک دست و پنجه نرم کنند. البته نباید سهم خود شهروندان را در ترافیک نادیده گرفت؛ وجود خودروهای تک ‌سرنشین، بی‌رغبتی شهروندان به استفاده از حمل و نقل عمومی و همچنین عدم رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی نیز در به وجود آمدن ترافیک های سرسام‌آور شهر ارومیه سهم بسزایی دارد.

گلایه‌های شهروندان از ترافیک

علی برکت، از شهروندان ارومیه‌ای ضمن اینکه علت اصلی ترافیک در خیابان‌های شهر را فرهنگ نادرست در کنترل ترافیک می‌داند، می گوید: وجود بیش از اندازه خودرو که بدون نظارت و کنترل وارد خیابان ها می‌شوند دلیل اصلی معضل ترافیک در ارومیه است، خودروها همه ساعته در همه محورهای شهر تردد می‌کنند.

او تفرجگاه بند، خیابان‌های طالقانی، امام، مطهری، کاشانی، سرداران، امینی، مدرس را از مسیرهای پرترافیک خوانده و اضافه می کند: در پی کم‌توجهی متولیان امر به اجرای قوانین ترافیکی و هم‌چنین نبود فرهنگ مناسب رانندگی، شهروندان هر روز ساعتها ترافیک را تجربه می کنند.

آسو فتاح پناه، شهروند دیگری در این باره می‌گوید: مردم ارومیه این روزها روانه هر مقصدی بشوند باید افزون بر یک ساعت را در ترافیک سنگین خیابان‌های اصلی این شهر بگذرانند و با روح و روانی نامناسب در مقصد حاضر شوند.

او با اشاره به بافت قدیمی برخی از خیابان ها تصریح می‌کند: اغلب خیابان‌ها همچنان چهره قدیمی و باریک خود را حفظ کرده‌اند در خیابان هایی که عرض مناسبی دارند نیز بدلیل نبود پارکینگ مناسب و تراکم جمعیت شاهد سوبله پارک کردن خودروها و در نتیجه تشدید ترافیک هستیم.

این شهروند با بیان این که اینکه روزبه‌روز بر تعداد خودروهای این شهر اضافه می‌شود می‌گوید: پیشنهاد من به مجموعه شهرداری در صدور پروانه ساختمانی این است که این بستر را فراهم کنند که آپارتمان ها به تعداد واحدها پارکینگ مجزا داشته باشند.

او با اشاره به این که رعایت نکردن قوانین راهنمایی و رانندگی از سوی برخی شهروندان ترافیک ارومیه را تشدید می کند بیان می‌کند: بعضاً برخی آموزشگاه‌های رانندگی به آموزش صحیح رانندگی هیچ رغبتی نداشته و آموزش دهندگان شیوه‌های غلط رانندگی که خود به آن عادت کرده اند را آموزش می‌دهند.

رسول حاجی پور که در منزل بیمار دارد و بارها برای رساندن بیمارش به مراکز درمانی در ترافیک گیر کرده است، می‌گوید: ترافیک خیابان کاشانی به حدی زیاد است که در وضعیت بحرانی برای رساندن بیمارمان بارها با تأخیر به مرکز درمانی رسیده‌ایم، خودروهای امدادی نیز در مسیر برای رساندن بیمار به بیمارستان به دلیل ترافیک سنگین نمی‌توانند به‌موقع در محل حادثه حضور پیدا کنند و برای عبور از خیابان مجبور به عبور از خطوط ممتد و بعضاً خیابان‌ها و کوچه‌های یک طرفه می‌شوند.

او نبود زیرساخت‌های مناسب، کمبود پارکینگ، فرهنگ پایین رانندگی، ناوگان فرسوده حمل‌ونقل عمومی را از عوامل تداوم این معضل می‌داند و بیان می‌کند: هرچند با تکمیل رینگ کمربندی اول، بخشی از ترافیک شهری روان‌سازی شد، اما هنوز برای حل این مشکل در دومین شهر پر ترافیک کشور راه حل اساسی وجود ندارد.

ارومیه شهر خودروهای فرسوده

رئیس پلیس راهور آذربایجان غربی در گفت و گو با کردپرس یکی از راه های برون رفت از بار ترافیکی تحمیلی به شهر را استفاده از حمل و نقل عمومی بیان می کند و می گوید : ترغیب و تشویق مردم برای استفاده از وسایل نقلیه عمومی امری ضروری است و البته تحقق این امر مستلزم تامین وسایل نقلیه عمومی نو و ارزان قیمتی است که برای مردم هر لحظه در دسترس باشد.

سرهنگ رضا پناهی مقدم با بیان اینکه استفاده از حمل و نقل عمومی به ویژه در ساعات پیک ترافیک به روان سازی و کاهش گره‌های ترافیکی کمک شایانی می‌کند، می افزاید : مردم بهترین مدیران کنترل ترافیک هستند و باید فرهنگ سازی بیشتری در این زمینه انجام گیرد.

رئیس پلیس راهور استان تصریح می کند: روند نوسازی خودروهای فرسوده به کُندی پیش رفته و صاحبان این دست خودروها برای تعویض و یا از رده خارج کردن خودروی خود با مشکلات زیادی روبرو هستند.

او می افزاید: در کلان شهرهای دیگر مردم به استفاده از خودروهای نو پیش رفته‌اند، اما به‌دلیل قیمت پایین خودروهای فرسوده استفاده از این خودروها در ارومیه با استقبال روبرو شده است که این امر حاکی از درآمد اندک مردم است.

پناهی مقدم از رده خارج کردن خودروهای فرسوده را امری هزینه‌بر و زمان‌بردار می‌داند و می گوید : لازمه اجرایی شدن این امر فراهم‌سازی شرایط اجرایی شدن این طرح توسط دولت است تا بتوان خروج این خودروها از چرخه تردد را سهل‌تر کرد.

رئیس پلیس راهور استان تعریف خطوط ویژه از جمله تراموا را از دیگر اقدامات تشویقی برای استفاده از ناوگان حمل و نقل عمومی می داند و بیان می کند : باید مردم بیش از پیش به استفاده از حمل و نقل عمومی ترغیب و تشویق شوند چرا که همکاری و تعامل هر چه بیشتر مردم با مسؤولان و رعایت فرهنگ صحیح استفاده از خودروی شخصی می‌تواند مجموعه مدیریت شهری را در رسیدن به وضعیت ایده‌آل در خدمات رسانی بخش حمل و نقل عمومی کمک کند.

عدم مطالعات دقیق دلیل مشکل ترافیک در خیابان های جدید الاحداث

رییس شورای اسلامی شهر ارومیه نیز در این خصوص می گوید: ترافیک سنگین خیابان های قدیمی را فقط با راهکار های ایجاد پارکینگ و محدویت ترافیکی می توان حل کرد.

محمد خلیل پور می افزاید : برای خیابان های حسنی ، آزادگان ، بیمارستان میلاد که از زمان احداث پرژوه ها مدت زمان چندانی سپری نشده ولی بعلت عدم مطالعات دقیق و برنامه ریزی در مدیریت شهری متاسفانه مشکل پارکینگ در این مناطق هم مشهود است.

او ادامه می دهد: ذائقه مدیریت ساخت و ساز موجود در شهر و عدم وجود امکانات شهری در مناطق موجود مردم را بیشتر به سفرهای تک سرنشینی برای رفع نیاز ها از هسته مرکزی شهر سوق می دهد.

خلیل پور با بیان اینکه در توسعه مدیریت شهری و توزیع امکانات در خیابان حسنی که یکی از هسته های ترافیکی شهر است هنوز ۴۰ درصد ساخت و ساز انجام نشده می گوید: ضروری است برای سال های آتی مدیریت شهری برنامه های لازم در راستای احداث پارکینگ را داشته باشد.

افزایش ٨٠ درصدی بودجه مدیریت و مهندسی حمل و نقل

سرپرست حوزه مدیریت مهندسی و ایمنی ترافیک شهرداری ارومیه در گفت و گو با کردپرس با بیان این که چاره‌اندیشی برای معضلات ترافیکی و رفع نقاط حادثه‌خیز یکی از برنامه‌های مدیریت مهندسی و ایمنی ترافیک مجموعه شهرداری ارومیه است، تصریح می کند: با وقوع تغییرات مدیریتی در شهرداری ارومیه در یک سال گذشته و بر سر کار آمدن شهرداران مختلف؛ بخش حمل و نقل و ترافیک همواره یکی از محورهای اصلی مباحث مطرح شده در جلسات انتخاب شهردار بوده و تداوم پروژه های ترافیکی قبلی و یا تغییر نوع رویکرد یکی از مباحث اصلی بوده است.

رضا صفری در پاسخ به اینکه آیا در یک سال اخیر زیرساختهای لازم به تناسب افزایش تعداد خودروها در ارومیه افزایش یافته است گفت: متأسفانه در بحث زیرساخت‌ها همگام و هم‌زمان با رشد جمعیت و افزایش خودرو ، تغییر محسوسی صورت نگرفته است.

او دلیل اصلی این امر را عدم توجه به بحث مهندسی ترافیک می داند و بیان می کند: در حوزۀ زیرساخت ما با مشکلاتی در حوزۀ درون شهری از جمله کمبود و نبود پارکینگ در حوزه ساخت و سازهای شخصی و دولتی، نبود پل‌های مکانیزه برای عابرین پیاده و نبود پیاده‌راه روبرو هستیم.

مدیریت مهندسی و ایمنی ترافیک شهرداری ارومیه می افزاید :آنچه که امروزه تحت عنوان توسعه بر مبنای حمل و نقل (TOD) از سوی شهردار جدید ارومیه که خود از متخصصان حوزه شهرسازی است طرح می شود رویکرد جدیدی در عرصه مدیریت شهری ارومیه و مسبوق به سابقه در شهرهای بزرگ جهان است.

او بیان می کند: تداوم و حل مشکلات اساسی متعدد فنی و حقوقی پروژه کمربندی دوم شهر ارومیه، پروژه تقاطع غیر همسطح آذربایجان، پیگیری انجام مطالعات جامع شهر ارومیه، بازنگری مطالعات طرح جامع حمل و نقل ترافیک، بازنگری مطالعات ساماندهی اتوبوسرانی و بی آر تی نوید تغییرات مبتنی بر کار کارشناسی در میان مدت را به شهروندان ارومیه ای می دهد.

صفری ادامه می دهد: ارومیه در سال‌جاری درگیر مشکلات پیچیده ای در بخش حمل و نقل با سرفصل هایی چون مطالبات بهره برداران بخش خصوصی اتوبوسرانی، آمار تصادفات درون شهری، مشکلات جایگاههای هفت گانه سی ان جی شهرداری و مواردی از این دست بوده است که با انجام تغییرات مدیریتی در این حوزه، انجام پیگیری تشکیل مجدد معاونت و سازمان حمل و نقل و ترافیک، فراهم آوری مقدمات راه اندازی مرکز کنترل ترافیک شهرداری، نصب دوربین های ثبت مکانیزه تخلف در نقاط مختلف سطح شهر، افزایش ۸۰ درصدی بودجه بخش مدیریت و مهندسی حمل و نقل همگی نوید بخش توجه ویژه به این حوزه و حل بخشی از مشکلات پیچیده حمل ونقل و ترافیک شهر ارومیه باشد.

گزارش/ راضیه محمودپور

کد خبر 30125

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha