کردپرس: خلیل ابراهیم سخنگو و رئیس شورای سیاسی اتحاد اسلامی کردستان (یکگرتوو) در گفتگو با کردپرس به سوالات در خصوص تصمیم دولت اقلیم کردستان برای کاهش حقوق کارمندان و دلایل بروز بحران اقتصادی و همچنین گفتگوهای در جریان با دولت مرکزی عراق پاسخ داد.
مشروح مصاحبه با خلیل ابراهیم سخنگو و رئیس شورای سیاسی اتحاد اسلامی کردستان (یکگرتوو):
کردپرس: ارزیابی و موضع اتحاد اسلامی کردستان درباره تصمیم هیئت وزیران دولت اقلیم کردستان برای کاهش حقوق کارمندان در مقطع کنونی چیست؟
خلیل ابراهیم: حزب اتحاد اسلامی بر انجام اصلاحات ریشه ای در اقلیم کردستان تاکید داشته است و دارای پروژه اصلاحات بوده است. فراکسیون حزب در پارلمان کردستان نیز به صورت ویژه به موضوع حقوق کارمندان و وضعیت معیشتی مردم پرداخته است. دولت اقلیم کردستان اساس درست و صحیحی برای مقابله با بحران ها نداشته و ارزیابی و برآوردی دقیقی از اوضاع ندارد.
اتحاد اسلامی کردستان به هیچ عنوان موافق کاهش حقوق مردم و کارمندان واقعی نبوده و چنین اقدامی را نمی پذیرد. این اصلاحات نیست، نباید کارمندان واقعی و کارمندی که بر سر کار و ماموریت خود حضور می یابد و وظایفش را انجام می دهد، هزینه سیاست های دولت را بدهد. اتحاد اسلامی چند پیشنهاد به شرح زیر برای حل و فصل این بحران ارائه می دهد:
* حقوق بگیران غیرشاغل، یعنی آن هایی که استخدام شده اند اما شایسته استخدام نبوده اند و فقط نام آن ها موجود است و خودشان هیچ حضوری در نهادهای دولتی به عنوان کارمند ندارند و از سوی دیگر برخی نام ها به عنوان کارمند وجود دارند که از اساس وجود خارجی ندارند و اشخاص دیگری حقوق آن ها را دریافت می کنند از لیست حقوق ها حذف شوند. همچنین آن هایی که به صورت گیر غیرقانونی و سلیقه ای به عنوان بازنشسته ثبت شده اند؛ این مورد در وزارت پیشمرگ محرز است و اشخاصی در این وزارتخانه حضور دارند که بدون ضابطه درجه نظامی دریافت کرده و حقوق آن را دریافت می کنند. از سوی دیگر، هستند کسانی که همزمان چندین حقوق دریافت می کنند. این اقدامات از سوی احزاب حاکم با اهداف انتخاباتی انجام شده است. حرف ما این است که حقوق این اشخاص قطع شود، نباید حقوق کارمندان واقعی قطع شود و یا کاهش یابد. این مجازات است و ما در مقابل آن موضع گیری کرده ایم و در مقابل آن خواهیم ایستاد. اتحاد اسلامی کردستان خواستار آن است که قانون اصلاحات به صورت ریشه اجرایی گردد و حوزه های بسیاری وجود دارند که نیازمند انجام اصلاحات اساسی است.
* مبادی مرزی و گمرکات رسمی و غیر رسمی اقلیم کردستان که باید عملکرد و درآمدهای آن ها شفاف شوند.
* موضوع نفت و گاز که از اهمیت مضاعفی برخوردار است و باید شفاف باشد و جزئیات درآمد و هزینه های آن اعلام گردد و همزمان محتوا و جزئیات قراردادهای نفتی امضا شده نیز آشکار گردد.
* وام هایی که دولت پرداخت کرده و امتیازاتی هم که واگذار گردیده باید شفاف شوند و مسائل و مشکلاتی که در نتیجه این موضوع ایجاد شده است حل و فصل شوند، نه این که برای حل مشکلات، حقوق کارمند کاهش یابد و یا قطع گردد.
موضع حزب اتحاد اسلامی بسیار واضح و شفاف است و در این باره نیز بیانیه صادر کرده و اظهارنظر نموده ایم. فراکسیون حزب با فراکسیون دیگر احزاب اپوزیسیون در پارلمان کردستان پیامی صادر و کنفرانس خبری مشترکی در این باره داشته ایم.
کردپرس: به تفصیل موضع و برنامه حزب اتحاد اسلامی برای اصلاحات در اقلیم کردستان را تشریح کردید، کابینه نهم اقلیم کردستان به ریاست مسرور بارزانی از روز اول برنامه خود را انجام اصلاحات ریشه ای اعلام کرد، به نظر شما علیرغم گذشت بیش از یک سال از فعالیت این کابینه، چرا اوضاع اقلیم کردستان این گونه شده و وضعیت موجود نتیجه چیست؟
خلیل ابراهیم: به جز تصمیمات شجاعانه هیچ راه برون رفتی برای خروج از بحران کنونی نداریم. این کار بسیار دشوار است، یعنی همچون جام زهر است که باید آن را نوشید. اگر شجاعانه به اشتباهاتشان اعتراف نکنند و آن ها را جبران ننمایند، بحران های کنونی حل و فصل نخواهند شد. اگر این کار انجام نشود، بحران ها بیشتر و عمیق تر می شوند و تجمیع بحران ها اوضاع ما را بدتر خواهد کرد و تحمل مردم به پایان می رسد. هیچ کس توان تحمل این بحران ها و گرسنه در خانه ماندن را نخواهد داشت.
شاهد بحران بیکاری و عدم پرداخت حقوق کارمندان دولت هستیم، شهروندان چگونه این وضعیت را تحمل کنند که هم اکنون ما در ماه ششم میلادی (ژوئن) هستیم و هنوز حقوق ماه دو میلادی (فوریه) پرداخت نشده است.
شیوع کرونا و اوضاعی که ایجاد نموده ، ضرورت انجام اصلاحات را بیشتر کرده است و باید فوری اصلاحات اجرایی شود و این مهم با انجام اقدامات کوچک ممکن نیست. باید بررسی کنند که در چه نقطه حساسی دچار مشکل شده ایم و کارها در چه حوزه ای اشتباه انجام شده است. باید ابتدا این مشکلات را حل و فصل کنند و راه چاره ای برای آن ها بیابیم.
باید فصل جدید آغاز شود و همه مسائل و موضوعات تحلیل و بررسی شوند و حاکمان با شجاعت به اشتباهات، ناکارآمدی ها و جرم های انجام شده اعتراف کنند. در مجموع باید فعالیت را آغاز کنند. اتحاد اسلامی کردستان از هر قدمی که در راه انجام اصلاحات ریشه ای برداشته شود، حمایت و پشتیبانی خواهد کرد. در جایگاه اپوزیسیون، از انجام اصلاحات توسط دولت خرسند خواهیم بود، اما آن چه که شاهدیم، انجام اصلاحات نیست.
کردپرس: به مواضع و دیدگاه حزب اتحاد اسلامی در خصوص بحران های اقلیم کردستان اشاره کردید و موضع حزب در باره آخرین تصمیم دولت برای کاهش حقوق را اعلام کردید. در این میان شاهد بودیم که احزاب حاضر در دولت و به صورت مشخص اتحادیه میهنی و جنبش تغییر در رابطه با این تصمیم کابینه مسرور بارزانی که وزرای آن ها در نشست کابینه برای تصویب این تصمیم حضور داشته و با آن همراهی کردند، دچار چند صدایی شده و مواضع متناقضی از تایید و رد این تصمیم مشاهد گردید، این تناقض را چگونه ارزیابی می کنید؟
خلیل ابراهیم: این مسئله نتیجه بسیاری از مسائل و موضوعات دیگر است، از جمله مشکلات و اختلافات درون حزبی و تفاوت های میان نسل جدید و قدیم در این احزاب و برخی دیگر از مسائل درون حزبی. از سوی دیگر در این موضوع باید به عامل دیگری اشاره داشت و آن هم مربوط به تشکیل دهندگان دولت ائتلافی است و اختلافات و تفاوت هایی که با هم دارند. این احزاب فاقد استراتژی مشخص و شفاف هستند که بر آن تاکید کرده و به عنوان برنامه کاری دولت اعلام کنند. به بیانی بهتر، فاقد تفاهمی بر مبانی پژوهشی عملی برای انجام اصلاحات هستند. مسائل ناراحت کننده دیگری نیز در این رابطه وجود دارد. اقلیم کردستان با این مشکلات و مسائل دست به گریبان است به ویژه اختلافات سیاسی و این موجب نگرانی است و دلیل پافشاری ما بر انجام اصلاحات در مسائل مورد اشاره و ضرورت حل آن ها است. به شیوه کنونی نمی توان حکومت را اداره کرد و این نظام نیز تاب تحمل این مسائل را ندارد و باید بازنگری ها و تجدیدنظرهای واقعی انجام شود و راه حل را یافت.
همه ما باید بر اساس موقعیت و جایگاه و توانایی حزبی به عنوان اپوزیسیون و یا حاکم، احساس مسئولیت کنیم و و وظایف خود را بر اساس نیازهای این مرحله، انجام دهیم.
کردپرس: طی مدت اخیر هیئتی از سوی دولت اقلیم کردستان برای چندمین بار به بغداد سفر و با مقامات دولت مرکزی مذاکره کرد . دولت اقلیم کردستان آمادگی خود را برای حل و فصل همه مشکلات و اختلافات با دولت مرکزی عراق اعلام داشته است. شما تا چه اندازه به این مذکرات خوشبین هستید. آیا مذاکرات تبدیل به کلید حل اختلافات و در نهایت پایان یافتن بحران های اقلیم کردستان خواهد شد؟
خلیل ابراهیم: خوشبینی و بدبینی در این مذاکرات محلی از اعراب ندارد. ما با موضوعی واقعی و ملموس روبرو هستیم که باید در پرداخت به آن، دقت و دوراندیشی را مد نظر داشته باشیم. در این موضوع باید با عقل و درایت وارد شد و آن چه تاکنون در روابط میان دولت اقلیم کردستان و دولت مرکزی عراق شاهد بوده ایم نباید و ممکن نیست که ادامه یابد. نه کردستان، کردستان قبلی است و نه عراق، کشور قبلی است. اوضاع کلی منطقه نیز به مانند گذشته نیست. باید خوانشی واقعبینانه و هوشمندانه از اوضاع کنونی داشت. باید این امر را خاطرنشان سازیم که همه ما به قانون اساسی کشور رای دادیم و قانون اساسی برای همگان و مبنای حل همه مسائل اساسی است. باید حقوق اقلیم کردستان در این قانون را مشخص و تبیین نمود. همزمان باید مشخص شود الزام ها برای اقلیم کردستان چیست؟ از سوی دیگر، حقوق دولت فدرالی و اختیارات آن و همزمان پایبندی و الزامات آن چیست؟ نباید این ها را به تعویق انداخت و مسائل و مشکلات را به ماه های آینده سپرد زیرا اگر چنین باشد ماندن در یک سیکل باطل است. مسائل موجود بسیار جدی هستند و باید ما و بغداد به راه حلی جامع در خصوص همه مسائل و موارد اختلافی در چارچوب قانون اساسی و حقوق مشخص شده اقلیم کردستان و دولت مرکزی در آن دست یابیم. اگر اختلافی در خصوص قانون اساسی هست باید از طریق ارجاع به دادگاه اتحادی آن را حل کرد. باید موسسات فدرالی ایجاد شوند و قانون اساسی حاکم باشد و همگان پایبند این قانون باشند. به عنوان اتحاد اسلامی و همچنین اقلیم کردستان، راضی به انجام گفتگوهای جدی با بغداد بر سر همه مسائل در چارچوب قانون اساسی هستیم.
کردپرس: با توجه به اوضاع کنونی و مواضع اقلیم کردستان و دولت مرکزی، آیا زمینه برای حصول توافق میان طرفین فراهم است؟
خلیل ابراهیم: اگر زمینه هم فراهم نباشد، هر دو طرف مجبور به فراهم آورد آن هستند. بغداد باید به خوبی به این امر واقف باشد و اوضاع را با اعمال فشار بر اقلیم کردستان بدتر نکنند. ما هم به عنوان اقلیم کردستان باید صادق و راستگو و دلسوز و با لحاظ منافع عالی خود و عراق قدم برداریم و بر این مهم تاکید کنیم که عراق باید تبدیل به کشوری فدرالی شود و نباید مردم اقلیم کردستان تاوان اختلافات سیاسی را بدهند. بغداد نباید در اختلافات با دولت اقلیم کردستان به شهروندان اقلیم فشار وارد و آن ها را مجازات کند. برای مثل اگر اداره استان بصره مشکلی با دولت مرکزی داشته باشد، باید مردم بصره مجازات شوند و تاوان آن را بدهند؟ یا مردم عماره، ناصریه، نجف و کربلا باید مجازات شوند به دلیل عدم توافق و سازش استاندار و اداره محلی با دولت مرکزی؟ تاکید می کنم که نباید مردم اقلیم کردستان تاوان این مسائل و اختلافات را بدهند.
بنابر این ما تاکید داریم که باید زمینه سازی شود و به صورت جدی قدم در راه حل مسائل و اختلافات نهاد. باید با یکدیگر راستگو باشیم و بغداد و اقلیم کردستان به این مهم پایبند باشند. هیچ راه حلی دیگری پیش رو نداریم و نباید انتظار چیز دیگری را کشید. باید آینده را در نظر بگیریم و به خودمان رحم کنیم و در پی حل مشکلات و بحران ها باشیم.
مصاحبه : حسن صالحی - سرویس عراق و اقلیم کردستان - خبرگزاری کردپرس
نظر شما