صیانت و تعالی هویت و سبک زندگی اسلامی _ ایرانی بر مبنای پیشینه غنی میراث فرهنگی مادی و معنوی ایران اسلامی و به ویژه "هویت سازی بومی در چارچوب وحدت ملی" از کلان برنامه های راهبردی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی است که در این راستا، بخش قابل توجهی به صیانت از داشته های فرهنگی اقوام ایرانی اختصاص دارد و نخستین جایزه ادبی کُردی ایلام ، برنامه ای در مسیر تحقق اهداف کلان بر نامه های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است.
وصول بیش از 100 اثر مکتوب در حوزه های زبان شناسی، پژوهش های ادبی، ادبیات کودک و نوجوان، شعر سپید و کلاسیک و ترجمه؛ گنجینه ای ارزشمند برای مستند سازی، تثبیت و پاسداشت جایگاه نافذ، گسترده و ریشه دار فرهنگ و زبان کُردی است که به راستی اصلی ترین وظیفه و ماموریت این جایزه ادبی ارزشمند است.
وصول آثار محتوایی از متقدمین این حوزه تا زمان حال، ذخیره ی گران بهایی است که به غنای این حوزه کمک می کند و می تواند مرجع و منبعی باشد برای جوانان و نوجوانان فعال و دغدغه مند نسبت به فرهنگ و زبان مادری به عنوان ابزار قدرتمند تعالی و حفظ هویت اصیل.
با توجه به ضرورت حمایت و صیانت از داشته ها و گنجینه های ارزشمند زبانی اقوام مختلف ایران زمین که مهم ترین و قوی ترین ابزار حفظ هویت نسل امروز و انتقال فرهنگ اسلامی- ایرانی به آیندگان است و از طرفی تاکید دولت در خصوص توجّه ویژه به فرهنگ و زبان اقوام مختلف ایرانی، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی در راستای تداوم و استمرار فعالیت های حمایتی در این حوزه، نسبت به برگزاری نخستین جایزه ادبی کُردی ایلام، اقدام کرده است.
در واقع اگر ما راضی شویم که فرزندانمان به راحتی از ارزش های فرهنگ مادری که بی شک، زبان مهم ترین و تاثیرگذار ترینِ آن هاست، بُریده شوند، هیچ تضمینی وجود ندارد که در دنیای ملوّن و مزوّر امروز، حتما جذب ارزشهای انسانی و فرهنگ های متعالی خواهند شد؛ و این ریسک برای نسل حاضر و آینده یک جفا در حق آن هاست که ما نباید با اهمال و تسامح مرتکب شویم.
بنابراین حفظ تمام خُرده فرهنگ های هنجارمند اصیل و بومی به عنوان دیواره ی محافظ در برابر سیل بداخلاقی ها و ناهنجاری های فرهنگی می تواند همچنان ، سرلوحه سیاست های فرهنگی باشد.
فراوانی تولید آثار به زبان کُردی ایلامی (جنوبی)، به اندازه ای اقناع کننده و به نوعی از لحاظ منطقی به حد نصابی رسیده است که شایسته ی برگزاری جایزده ادبی در بخش های مختلف باشد.
آفرینش مجموعه های شعری و به ویژه اخیرا رمان های کُردی در کنار شعر کودک و ... پشتوانه ی مناسبی برای برگزاری این برنامه است که امیدواریم باعث تعالی فرهنگی و ایجاد اعتماد به نفس در جوانان نسبت به زبان مادری و هنجار های ارزشمند زبانی شود.
آثار وصولی در مرحله شروع فرایند داوری هستند و ترکیب داوران نیز استانی و فرا استانی و از اساتید توانمند کشوری و به ویژه مناطق و استان های کُرد نشین کشور است.
امیدواریم شرایط جامعه و شیوع ویروس کرونا به ما این اجازه را بدهد که نخستین دوره را به صورت حضوری برگزار کنیم.
نظر شما