به گزارش کردپرس، انتشارات « آفرينش ادب » به مدير مسئولي « سليمان بوكاني حيق » و بعنوان دومين ناشر در شهرستان نقـــده ، در سال 1395 تاسيس و فعالیت و خود را بطور رسمي در استان آذربايجان غربي شروع کرده است.
این انتشارات، چاپ و نشر كتابهاي عمومي و تخصصی از جمله: کتابهای ادبی، كتابهاي كودك و نوجوان، داستان و شعر كودك را بعهده دارد. در ادامه گفت و گویی کوتاه با مدیر این انتشارات را می خوانید؛
لطفاً خودتان را معرفی نمایید
سلیمان بوکانی حیق (بوکانی نقده ای) سال 1343 در شهرستان نقده، شهری زیبا و خوش آب و هوا، در جنوب دریاچۀ ارومیه و درخانواده ای اهل علم و ادب، به دنیا آمدم. پدر بزرگ من؛ میرزا صالح بوکانی حیق، اولین مکتب خانه را در شهر نقده، قبل از بوجود آمدن مدارس به شیوۀ امروزی تاسیس نموده و شاگردان زیادی را به همراه پدر و عموهایم آموزش داده و تربیت نموده اند. که این مسئله به 85 سال پیش بر می گردد.
در حدود 80 دانش آموز داشتند. آن زمان در خیابان اصلی شهر، اشعاری زیبا، با نظم و ترتیب و بصورت رژه و با آهنگ می خواندند و اجرا می کردند،از جمله این دو بیت شاد، که از میرزا صالح بوکانی حیق است:
وقت نوروز است و ما طفلان به صحرا می رویم /با دلی پُر کیف و شادی، با هنرها می رویم
پیشِ استاد معلّم، آزمودیم علم ها /درس و تحصیل، مشق و اخلاق، با شرف ها می رویم
در سال 1362 ، در رشتۀ اقتصاد دیپلم گرفتم. در سال 74 لیسانس زبان و ادبیات فارسی در دانشگاه پیام نور نقده اخذ نمودم. در سال 79 با رتبه 6 در مقطع فوق لیسانس زبان و ادبیات فارسی سنندج، پذیرفته شدم و در سال 93 نیز با رتبۀ 506 دانشگاه آزاد تهران با آزمون دکتری، قبول شدم .از کودکی به روزنامه و کتاب، نویسندگی و شعر،عشق وعلاقه داشته ام و با آنها مأنوس بوده و خو گرفته ام و همین امر باعث شد که رشتۀ شیرین ادبیات فارسی را انتخاب کنم و درهمین رشته ادامه تحصیل دهم.
از اهداف،اقدامات و برنامه های فرهنگی نشر آفرینش ادب بگویید؛
همانگونه که از نام انتشارات پیداست؛ هدف از تاسیس انتشارات آفرینش ادب، توسعه ادب و ادبیات ایران زمین و کمک به آفرینش و خلق بیشتر فرهنگ در سطح جامعه و ارتقای حکمت و ادب، با چاپ کتاب و نشر و پخش آن در بین مردم و اجتماع بوده و بیشتر برنامه های این انتشارات چاپ کتاب های خوب و مفید و آموزنده برای کودک و نوجوان در این نشر است.
تاکنون چند عنوان کتاب منتشر کرده اید؟ و تازه ترین کتاب هایتان در چه قالبی تالیف شده؟
این انتشارات در سال 95 تأسیس شده و در طول 4 سال تاکنون، حدود 60 عنوان کتاب چاپ کرده که بیشتر کتاب ها حوزه کودک و نوجوان می باشد.
تازه ترین ها در قالب داستان و شعر و رمان است. و کتابی با عنوان"پهلوان سوزن"که بازآفرینی یکی از حکایت های مثنوی مولوی از آقای مرتضی حاتمی نویسنده ی کرمانشاهی به تازگی منتشر کرده ام.
نقش ناشران در ترویج و اعتلای فرهنگ کتاب خوانی را چگونه ارزیابی می کنید؟
ناشران در روزگار عجیب امروز، نقشی بسیار حساس و در عین حال اثر گذار می توانند داشته باشند. البته با چاپ کتاب هایی خوب و جالب و تاثیرگذار.
ناشران کتاب کودک در نشر و انتشار کتاب برای این جامعه ی هدف،چه معیارهایی را می بایست رعایت کنند؟
معیارهایی از قبیل: حقیقت جویی؛ صداقت و راستی و درستی در زندگی؛ پاکی و پاکدامنی،عشق و دوستی ؛پرهیز از تکبر وخود خواهی؛امیدوار بودن به زندگی و آینده؛ احترام به عموم افراد و جامعه و در راس آن توکل به خداوند سبحان؛ لذت بردن از کتاب و مطالعه.
برخی از کتاب های شما به زبان کردی منتشر شده، ضرورت پردازش به ادبیات کردی برای کودکان را چه گونه ارزیابی و تحلیل می کنید؟
این مهم تاثیر زیادی در روی آوردن به زبان مادری و تمرین و روخوانی آن دارد، حتی در آموزش غیرمستقیم زبان کردی به کودکان تاثیری به سزا دارد.
آیا کتاب های انتشارات شما در خارج از کشور هم توزیع شده اند؟
تاکنون خیر. یعنی پیش نیامده و چنان چه برخی افراد باشند که در حوزۀ پخش کتاب و معرفی باشند از همکاری ایشان چه در اقلیم کردستان یا کشورهای خارجی و نیز از نظر ترجمه کتاب های این انتشارات به دیگر زبان ها استقبال خواهد شد.
وظیفه ی مؤلفان در قبال تولید آثار برای کودکان چیست؟
مؤلفان نقش مهمی را در این حوزه ی تولید محتوای خوب، دارند.مولفان باید با علاقه و ذائقه کودک آشنا باشند و آن را بررسی نمایند و باید بخوبی بدانند که این مقطع پر اهمیت و با ارزش، چه کتابی را بیشتر دوست دارند و چه کتابی برای سن و سال آنها مفید و اثر بخش است تا نسبت به تولید و نوشتن و چاپ آن اقدام نمایند.
به نظر شما (به عنوان ناشر و مولف ادبیات کودک)کتاب کودک چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟
ویژگی های خوبی از جمله: شکل و ظاهری زیبا داشتن/ کوتاه و متناسب گروه سنی مخاطب بودن/ قابل فهم و درک برای مخاطب بودن/ دارای پیام و اندیشه هایی مفید و ارزش مند/ انتقال راحت پیام به کودک/ دشوار نبودن کلمات و جملات برای مخاطب/ برقراری ارتباط صحیح و سریع با کودک و ...
آیا کتاب های دیگری هم در دست چاپ دارید؟
بله. کتاب های در دست چاپ زیادند؛ فقط فرصت کم است و خرج ها و هزینه های چاپ و نشر بیشمار و بسیار گران و همکاری های افراد در صنف کتاب و کتابفروشی و نمایشگاه های کتاب با انتشارات خیلی کم است.
تیراژ این کتاب ها چه قدر است؟
قبلاً تیراژ کتاب های انتشارات 1000 جلد و حتی بیشتر بوده. اما در یکی دو سال اخیر به علت گرانی کاغذ و پخش نامناسب، تیراژ برخی کتابها پایین آمده و به 500 و گاهی 300 جلد در هر عنوان رسیده است.
از مشکلات نشر کتاب کودک بگویید.
از آماده سازی کتاب تا چاپ و نشر و پخش و فروش آن همه از مشکلات کتاب محسوب می شوند و نیز عدم حمایت جدی مسئولان استانی از جمله ادارات فرهنگ و ارشاد اسلامی، آموزش و پرورش، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، شهرداری ها و فرمانداری ها و نیز مدارس، فرهنگیان و...
سخن پایانی شما؟
ضمن سپاس از شما، باید عرض کنم که حمایت جدی و همه جانبۀ مسئولین لازم است تا امر خرید کتاب و افزایش سرانه مطالعه نهادینه شود. مردم می توانند کتاب را به مناسبت های مختلف به یکدیگر هدیه دهند و اولیای کودکان از این راه می توانند فرزندانشان را به مطالعه کتاب تشویق کنند. همچنین عضویت رایگان در کتابخانه ها و عضویت همیشگی دانشجویان و دانش آموزان در کتابخانه های عمومی جهت تشویق بیشتر آنان به روی آوردن به کتاب خواندن.هم می تواند در این امر موثر واقع شود به امید رواج بیشتر امر کتاب و مطالعه و کتابخوانی در سراسر ایران.
گفت و گو از مرتضی حاتمی
نظر شما