فصل برداشت سیب و داستان تکراری دپو جاده ایی!

سرویس آذربایجان غربی- سالانه در استانی که قطب تولید سیب ایران است، یک سوم محصول تولیدی سیب آذربایجان غربی، به دلیل عدم ساماندهی و نبود زیر ساخت های کافی به سیب صنعتی و کنار جاده ایی تبدیل می شوند و داستان ساماندهی سیب دپو شده در جاده ها همچنان نافرجام و تکراری است.

به گزارش خبرنگار کردپرس، چالش بزرگ بخش کشاورزی آذربایجان غربی، مشکل بازار پس از تولید است که شامل همه محصولات کشاورزی، دام و طیور و باغداری و .. می شود.

قطب تولید سیب ایران هم که شامل ارقام مختلفی از جمله سیب‌های زرد و قرمز لبنانی موسوم به گُلدِن و رِد دِلیشز، ارقام تابستانه و ارقام خارجی همچون گرانی اسمیت، رد استارکینگ ، گالا و دلباراستیول است، از این مسئله مستثنا نیست.

همه ساله با فرا رسیدن فصل برداشت محصولات، آذربایجان غربی با انواع معضلات روبه رو می شود که یکی از آنها دپوی غیر اصولی سیب در استان است. قصه ایی که هر سال وعده ساماندهی آن مطرح می شود و در نهایت خبری از رسیدگی نیست و این کوه سیب است که در دو طرف جاده های باغ سیب استان، علم می شوند.

جاده های آذربایجان غربی در اواخر تابستان و آغاز فصل پاییز با انواع رنگ سیب های زرد و قرمز ملون می شود و سیب جاده ایی علیرغم همه هشدارهای ممنوعیت دپو، در جاده ها تلبار می شوند و خبری هم از برنامه مدون نیست.

آبان ماه سال 97 که همچنان معضل دپوی سیب ها در آذربایجان غربی باقی بود، مدیرکل هماهنگی امور اقتصادی استانداری آذربایجان غربی، گفت: تامین مراکز خرید و زیرساخت های لازم در این امر دارای جزئیات و مراحل اجرایی زیادی بوده و در عرض چند ماه قادر به تامین این زیر ساخت ها نیستیم و باید به ترتیب مراحل لازم را بگذرانیم.

با واگذاری وعده های ساماندهی دپوی سیب به سال آینده، در آذر 98، اینبار معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار آذربایجان غربی در جلسه شورای راهبردی تشکل های کشاورزی استان تاکید کرد: روند جمع آوری سیب صنعتی در استان مدیریت می شود.

اما این وعده نیز به سرانجام نرسید و به گفته شهدی در سال 98، علیرغم تلاشهای انجام شده متاسفانه سیب صنعتی در شهرهای استان بصورت مناسب جمع آوری نشد و این مسئله مورد اعتراض رسانه ها و مردم قرار گرفت که امیدواریم از هم اکنون با مدیریت جامع بتوانیم این مشکل را از سال آینده برطرف کنیم.

امسال نیز با گذشت یک ماه از تابستان 99، برنامه جامع و مشخصی از سوی مسئولان مربوطه ارائه نشده است. فصل برداشت نزدیک است و قصه تکراری ساماندهی برداشت و فروش سیب در آذربایجان غربی طبق روال سال های قبل آغاز می شود، قصه ایی که توفیق چندانی ندارد و این دپوی کنار جاده ایی، یخ زدن در سردخانه ها و فروش بدون برنامه است که نصیب سیب های قطب تولید سیب ایران می شود.

امروز 31 تیر ماه، معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری آذربایجان غربی در جلسه بررسی معضلات دپوی سیب صنعتی وعده داد که معضلات دپوی غیر اصولی سیب صنعتی در آذربایجان غربی مرتفع خواهد شد.

حاتمی با بیان اینکه دپوی غیر اصولی و غیر بهداشتی سیب صنعتی از سوی مراکز غیر مجاز در حاشیه جاده های استان همه ساله مشکلاتی را چه از نظر بهداشتی و چه از نظر ایجاد ترافیک و چهره ناخوشایند در حاشیه شهرهای استان ایجاد می کند، گفت: باید هماهنگی و همکاری بین دستگاههای ذیربط برای ساماندهی جمع آوری و دپوی سیب صنعتی در استان صورت پذیرد تا شاهد مرتفع شدن این معضلات باشیم.

او ادامه داد: اکنون که در آستانه فرا رسیدن فصل برداشت سیب در استان که از مهرماه آغاز می شود، هستیم باید اقدامات پیشگیرانه را انجام دهیم چرا که با فرا رسیدن فصل برداشت سیب و عدم اقدامات پیشگیرانه و ممانعت از دپوی غیر اصولی در مراکز غیر مجاز با شروع به کار این مراکز کار خیلی سخت خواهد شد.

به گفته معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری آذربایجان غربی؛ اقدامات ما نه تنها باید جلوگیری از ایجاد مراکز غیر مجاز دپوی سیب صنعتی باشد بلکه ساماندهی مراکز مجاز و در صورت نیاز افزایش این مراکز جهت تسهیل در دسترسی کشاورزان به این مراکز را در دستور کار خود قرار دهیم.

البته این قبیل وعده های پیشگیرانه هر سال تابستان قبل از فصل برداشت از سوی استانداری و جهاد کشاورزی مطرح می شود و در نهایت این سیب است که دپو می شود و داستان ادامه دارد.

یکی از مهم ترین دلایل انباشت سیب های صنعتی در کنار جاده ها نبود هماهنگی بین ارگان ها و نیز نبود زیر ساخت های کافی جهت بهبود این امر است.

پائین بودن قیمت فروش محصول نسبت به هزینه های تولید آن ، نامشخص بودن وضعیت صادرات ، بالابودن هزینه های تولید و پائین بودن توان مالی باغداران و همچنین ریزش‌های قبل از برداشت محصول از بزرگ‌ترین مشکلات باغداران آذربایجان غربی است که با آن مواجه هستند.

تولید سیب در آذربایجان‌غربی مازاد بر مصرف داخلی بوده و تنها راه نجات این محصول صادرات و توجه به صنایع تبدیلی به روز است، شاید اگر مشکل تعهد ارزی رفع شود بتوان پیش بینی های موفق صادارات این محصول را هم باور کرد.

تا کنون هیچکدام از وعده های مسئولان آذربایجان غربی در خصوص ساماندهی بازار سیب تحقق نیافته بهتر است مسئولان از انکار واقعیت موجود دست بردارند و با برنامه جدی فرصت طلایی بازار سیب را از دست ندهند و این استان را تا تولید سیب برند ایرانی همراهی کنند.

کد خبر 315609

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha