به گزارش کردپرس، از خانه ملت، کمال حسین پور در نشست علنی امروز (یکشنبه 11 اردیبهشت) مجلس شورای اسلامی در توضیح سوال خود از وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در خصوص وضعیت سازمان بهزیستی گفت: این موضوع، انتقادات جدی را متوجه دولت و این سازمان مهم و حیاتی کشور کرده است.
حسین پور افزود: با روی کار آمدن دولت انقلابی، مردم مستضعف کشور و به خصوص جامعه هدف سازمان بهزیستی، امیدوار بودند که خونی جدید در شریان هایِ حیاتیِ این سازمان جریان یابد و رئیس جمهور محترم هم در برنامههای خود بر رسیدگی به اقشار محروم و مستضعف و حمایت از سازمان بهزیستی تأکید کردند.
حسینپور خطاب به وزیر کار گفت: جناب آقای وزیر؛ شما در زمان گرفتن رأی اعتماد در محضر نمایندگان گفتید برنامه ام کاهش و کنترل آسیب های اجتماعی است. برای این کار چه کردید؟ گفتید به معلولان رسیدگی می کنید و پیگیری سهم سه درصدی معلولان از استخدام، کاهش هزینههای معلولیت، تهیه و تامین وسایل کمک توانبخشی، کاشت حلزون، تهیه وسایل بهداشتی و درمانی و تامین مسکن برای خانوادههای پر معلول در اولویت برنامه ام است، بفرمائید اوضاع معلولان در دوره مدیریت شما با مدیریت قبل چه تفاوتی داشته است؟ چرا وضعیت معلولان بهتر نشده؟ چرا از دغدغههای آنان کاسته نشده؟ چرا وسایل کمک توانبخشی آنان تهیه و تأمین نشده؟
نماینده مجلس یازدهم بیان کرد: شما در جلسه رأی اعتماد گفتید که رسیدگی به زنان بی سرپرست و بد سرپرست، کمک به ازدواج زنان سرپرست خانوار و ایجاد مشاغل خانگی برای آنان و تقویت بیمههای مشاغل خانگی برای کمک به قشر زنان سرپرست خانواده از مهمترین برنامههای شماست. جناب وزیر،سخن گفتن و وعده دادن آسان است. حمایت شما از مشاغل خانگی به جلسات نامنظم و بدون برنامه و بدون نتیجه ستاد ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی منحصر و محدود شده است.
او ادامه داد: بروکراسی سازمان بهزیستی بسیار زیاد است، قراردادن تصمیمات در پیچ و خمهای اداری و مشمول زمان گرداندن آن باعث به تاخیر افتادن فعالیتهای این سازمان شده است. در حال حاضر سازمان بهزیستی نه تنها قادر به انجام وظایف خود نیست بلکه به معنای واقعی کلمه به دلیل عدم توانایی در مواجهه با مشکلات و مسایل مردمی، در جلب نظر محرومان و مستضعفان کشور برای حمایت از مجموعه دولت نقشی منفی دارد.
حسینپور افزود: سازمان بهزیستی کشور از سال 1398 اقدام به راه اندازی طرحی به نام «مثبت زندگی» نموده است، این طرح با مدیریت بخش غیردولتی و نظارت و حمایت مالی سازمان بهزیستی، در واقع ادامه دهنده فرایند «برونسپاری خدمات اجتماعی» است. بر اساس نتایج به دست آمده از گزارش مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی،این طرح با چالشها و نقیصههای اساسی همچون «ایجاد تغییرات ساختاری بی ضابطه و غیرکارشناسی»، «عدم تناسب میان اصل محله محوری با استقرار استیجاری مراکز و مددجویان»، «ابهام در تحقق اهداف در نظر گرفته شده در حوزه مددکاری خانواده محور و جامعه محور»، «کیفیت پایین سامانه الکترونیکی مراکز» و «عدم پایداری مالی»، روبه رو بوده است. طرح «مثبت زندگی» نتوانسته است استانداردهای پنجگانه مصرح در قانون ساختار نظام جامع رفاه و تأمین اجتماعی کشور شامل جامعیت، کفایت، فراگیری، پایداری منابع مالی و نظارت و اثربخشی را تأمین نماید.
او ادامه داد: چرا این رویه نادرست اصلاح نمی شود؟ آیا مدیران سازمان بهزیستی غیر از گذاشتنِ حکم انتصاب بر سر خود، برای خواندن گزارشات علمی و کارشناسی این چنینی وقت دارند؟ اصلا چرا باید چنین تغییرات کلان و ساختاری در مراکز غیردولتی وابسته به سازمان بهزیستی ایجاد می شد که الان مجبور باشیم با صرف وقت و هزینه بسیار دوباره به نقطه اول بازگردیم.
نماینده سردشت و پیرانشهر در مجلس شورای اسلامی گفت: روند آسیبهای اجتماعی در کشور شتاب گرفته؛ گرچه گسترش اورژانس اجتماعی و ایجاد متداوم مراکز ساماندهی ترک اعتیاد برای معتادان و جلوگیری از کارتن خوابی همیشه افزایش نسبی داشته اند اما نتوانسته اند حجم ورودی این معضلات را کاهش دهند. در حال حاضر یکی از مشکلات اساسی سازمان بهزیستی به عنوان اصلیترین متولی رسمی کنترل آسیبهای اجتماعی در کشور، فقدان شناخت جامع از آسیبهای اجتماعی وگروههای آسیب دیده و آسیبپذیر است، این سازمان عریض و طویل در بخش تولیت در حوزه آسیبهای اجتماعی هم موفق عمل نمی کند.
او تصریح کرد: سوال من از وزیر این است که آیا سازمان بهزیستی توانسته است در بهزیستن افراد جامعه و کاهش آلام اجتماعی موفق عمل کند؟ آیا این سازمان توانسته از ظرفیت جامعه مدنی برای کاهش آسیبهای اجتماعی و کاهش تعداد محرومان و آسیب دیدگان به خوبی بهرهمند شود؟ آیا مدیران و مسئولان ارشد آن سازمان از افزایش تعداد زنان سرپرست خانوار، زنان و دختران آسیبدیده و کودکان کار اطلاع دارند؟ آیا روند کنونی مدیریت سازمان به نحوی است که رویههای نادرست و غلط گذشته اصلاح شود؟ در پاسخ به این سوالات، نظر قریب به اتفاق کارشناسان منفی است. نمایندگان محترم مجلس هم در شهرستان های مختلف کشور این موضوع را به عینه مشاهده می کنند که جامعه هدف سازمان بهزیستی به حال خود رها شده اند.
حسینپور خطاب به وزیر کار متذکر شد: جنابعالی در بخشی از برنامههای خود در حوزه بهزیستی از افزایـش فشـار فقـر و مشـکلات اجتماعی و اقتصـادی ناشـی از آن، افزایش تعداد معتادین، افزایش آسیبهای اجتماعیِ زمینه ساز طلاق و اعتیاد، افزایش تعداد کودکان کار و از دست رفتن فرصتهای شغلی و افزایش بیکاری معلولان و مددجویان سخن گفتید و به توانمندسـازی خدمـتگیرنـدگان و عبـور از رویکردهـای صدقـهای بـه ایشـان اشاره کردید و برای عبور از این چالشها برنامه و راهکار ارائه دادید. چه شد؟ چرا برنامه هایتان را اجرا نمیکنید؟ چرا این سازمان به حال خود رها شده است؟ چرا برای اشتغال معلولان و دستیابی آنان به جایگاههای شغلی اقدام نمی کنید؟ آیا از صف بلند در نوبت ماندگان انواع خدمات سازمان اطلاع دارید؟ آیا از فرایند توانمندسازی و خودکفایـی افـراد جامعـه هـدف در سازمان بهزیستی راضی هستید؟
او گفت: طرح مباحث نظری برای زمانی بود که هنوز وزیر نشده بودید. اکنون زمان اجرا و عمل به وعده است، شما اکنون وزیر کار هستید و نمی توانید بگویید اگر چنین و چنان بشود، می توان اشتغال ایجاد کرد. طرح مباحثی چون ایجاد اشتغال با یک میلیون تومان نشان می دهد که جنابعالی با واقعیتهای بازار کار در ایران آشنا نیستید.
این نماینده مجلس یازدهم تصریح کرد: هنگامی که در چهارراهها، انبوه کودکان کار را می بینید، آیا برنامههایتان را در ذهن مرور میکنید؟ اگر قبلا این پدیده دردناک را در کلان شهرها می دیدیم، اکنون در شهرهای کوچک نیز شاهد حضور این کودکان هستیم. چرا برای آنها کاری نمی کنید؟ چرا به وعدههایتان در ساماندهی کودکان کار عمل نمی کنید؟ چطور با آرامش می توانید سر بر بالین بگذارید؟ آیا از وضعیت جامعه هدف سازمان بهزیستی در شهرستان های محروم و کم برخوردار خبر دارید؟
حسینپور اظهار کرد: واقعیت این است که توانخواهان از حداقلهای اولیه مانند سیستم حمل و نقل، محیط فیزیکی، اطلاعات، آموزش و پرورش، تکنولوژی، اشتغال، منابع مناسب ارتباطی و رسانهای به دلیل عدم مناسب سازی معابر برخوردار نیستند. جناب آقای وزیر، موضوع مناسب سازی با توانمندسازی معلولان ارتباط مستقیم دارد، جایی که مناسبسازی انجام میشود امکان و شرایط برای استقلال نسبی مالی و شغلی و حرکتی معلولان فراهم می شود، جنابعالی بفرمائید سازمان بهزیستی برای ایجاد محیط بدون مانع و قابل دسترس، جهت مشارکت افراد معلول در همه حوزههای زندگی و فراهم آوردن فرصت برابر به آنها در برخورداری از امکانات زندگی اجتماعی، در طول مدت مسئولیت شما چه کرده است؟ شما یا یکی از معاونانتان یک ساعت بر ویلچر بنشینید و در خیابانهای شهر بچرخید تا به عمق فاجعه پی ببرید. ما حتی در شهرهای بزرگ برای مناسب سازی معابر، کاری نکرده ایم.
نماینده سردشت و پیرانشهر در مجلس بیان کرد: سازمان بهزیستی با ساختار و عملکرد کنونی، پاسخگوی نیازها و مشکلات اجتماعی کشور نیست؛ این سازمان در تمام حوزهها نیازمند بازنگری اساسی است.
حسینپور با اشاره به فرمایشی از معمار کبیر انقلاب گفت: ایشان فرمودند که «خدا نیاورد آن روزی را که سیاست ما و سیاست مسئولین کشور ما پشت کردن به دفاع از محرومین و رو آوردن به حمایت از سرمایهدارها گردد و اغنیا و ثروتمندان از اعتبار و عنایت بیشتری برخوردار شوند/.
نظر شما