قروه جامانده از توسعه/مهارت و اشتغال در سرازیری حرف

سرویس کردستان- شهرستان قروه با دارا بودن منابع خدادادی در حالی برای توسعه درجا می زند که در سرازیری حرف توسط مسئولان مانده و در انتظار رونق در مسیر مهارت و اشتغال به سر می برد.

به گزارش خبرگزاری کُردپرس، شهرستان قروه با 140 هزار و 192 نفر جمعیت که 67.5 درصد آن شهری و 32.5 درصد آن روستایی است در شرق استان کردستان واقع شده و هم اکنون با نرخ بیکاری 11.3 درصدی و نرخ مشارکت 48.4 درصدی یکی از مناطق محروم از نظر توسعه به حساب می آید.

در حال حاضر براساس آمار اعلامی 32 هزار و 592 نفر از جمعیت شهری شاغل و تعداد 4 هزار و 872 نفر بیکار هستند. همچنین تعداد 17 هزار و 816 نفر از جمعیت روستایی شاغل و هزار و 607 نفر بیکار شناسایی شده اند، که در مجموع شهرستان قروه دارای 50 هزار و 528 نفر شاغل و 6 هزار و 434 نفر بیکار از تعداد 56 هزار و 962 نفر جمعیت فعال است.

با این احتساب براساس جمعیت شهرستان حدود 40 درصد از مردم قروه فعال (شاغل و بیکار) هستند و 60 درصد خارج از این جمعیت قرار دارند.

نبود زیرساخت توسعه

هر چند آمارهای اعلامی با واقعیت های موجود در جامعه همخوانی ندارند اما بررسی ها نشان می دهد که از یک طرف بیشتر جمعیت فعال شهرستان از مهارت های لازم برای کار بی بهره اند به طوری که بسیاری از جوانان بعد از فارغ التحصیلی از دانشگاه مهارت لازم را ندارند و از طرفی دیگر هنوز در شهرستان قروه زیرساخت های لازم برای کسب مهارت و ایجاد شغل مهیا نشده است.

این نبود زیرساخت درست همان انتقادی است که یکی از استادکارانی که به تازگی به شهرستان آمده تا در حوزه آموزش و تولید مصنوعات سنگی فعالیت داشته باشد به آن اشاره می کند.

«بهرام حجاری زاده» در نشست شورای مهارت شهرستان قروه با بیان اینکه وضعیت این منطقه از نظر زیرساختی اصلاً مناسب نیست، از وجود یکسری بی عدالتی ها در شهرستان گفت. «در مدت 4 ماهی به قروه آمده ام به وضوح دیدم که این شهرستان منابع طبیعی و ثروت آوری دارد اما برای توسعه منطقه هنوز از این امکانات خدادادی استفاده نشده است.»

به گفته او مردم در این شهرستان با بی عدالتی دست و پنجه نرم می کنند به طوری که با گرانی بیش از حد به نسبت شهرهای همجوار مواجه هستند، از نبود زیرساخت های فرهنگی و رفاهی به شدت رنج می برند، به دلیل نداشتن زیرساخت های بهداشتی و درمانی ناچارند به استان همدان مراجعه کنند.

«حجاری زاده» با اشاره به اینکه همین بی توجهی به ایجاد زیرساخت های رفاهی برای مردم از همه نظر، خود نشان دهنده ضعف در مسئولیت پذیری متولیان امر است، از اینکه به سادگی مطالبات مردم نادیده گرفته می شود اظهار تعجب کرد.

او کیفیت سنگ مرمر شهرستان قروه را بی نظیر و در حد جهانی دانست و از اینکه این ثروت فوق العاده این چنین خواب رفته و مغفول مانده ابراز تأسف کرد. «سنگ مرمر این منطقه آن قدری با کیفیت است که می تواند به عنوان یک برند جهانی معرفی شود این در حالی است که حتی متولیان نتوانسته اند سنگ قروه را به استان معرفی کنند و این جای بسی تأسف دارد.»

این استادکار مصنوعات سنگی خطاب به مسئولان گفت که باید قروه شناخته شود و زیرساخت های کاری در شهرستان ایجاد گردد، در واقع مردم تا زمانی که امکانات رفاهی و خدماتی و بهداشتی و درمانی و... نداشته باشند نمی توانند در روند توسعه مشارکت کنند.

مافیای خام فروشی سنگ قروه

گفته های انتقادی و تأمل برانگیز این هنرمند تبریزی را نماینده سازمان نظام مهندسی معدن کردستان هم تأیید کرد. «سید جلال حسینی» با بیان اینکه این نشست ها تکراری و بدون خروجی است، از اینکه مدیران فقط حرف می زنند و عمل گرا نیستند به شدت انتقاد کرد. «این چندمین بار است که نشست شورای مهارت برگزار می شود و هر بار همان حرف ها و همان مشکلات عنوان می گردد دریغ از گرهی که باز شود.»

او نسبت به استفاده نکردن از متخصصان حوزه صنعت و معدن واکنش نشان داد و گفت که «ما متخصصان بسیاری را در حوزه سنگ و معادن داریم که می توانند برای ایجاد واحدهای فرآوری سنگ مشاوره و راهنمایی دهند اما متأسفانه هرگز از وجود این متخصصان استفاده نشده است.»

«حسینی» سخنان خود را به مافیای سنگی که در شهرستان شکل گرفته رساند. «کارگاه های مصنوعات سنگی راه اندازی شدند اما بعد از مدت کوتاهی مهر بسته به درهای این واحدهای تولیدی خورده شد و هیچکسی حاضر نیست بگوید علت این تعطیلی چه بود؟ آیا غیر از این است که دست هایی پشت پرده هستند که نمی گذارند سنگ های معادن قروه از خام فروشی درآیند؟!»

او نسبت به ضعف در مهارت و آموزش برای مصنوعات سنگی ابراز گله مندی کرد. «تمامی این نشست ها بدون حضور متخصصان مرتبط فایده ای ندارد لذا باید در حوزه آموزش و مهارت آموزی متولیان امر بیشتر تلاش کنند تا شاهد شکست خوردن یک پروژه تولیدی نباشیم.»

حرف ها به جاده عمل نمی رسند

25 مهرماه سال گذشته بود که شورای مهارت در شهرستان قروه تشکیل شد. شورایی که در آن خبر از تدوین سند مهارت داده شد. خبری که همچنان بعد از گذشت یکسال روی کاغذ مانده و هنوز در زمره تعریف سند و محور کار آن درجا می زند.

در واقع قرار بود با تدوین سند توسعه مهارت فرصت های اشتغالزایی و آموزش به نیروی کار در کنار همسان سازی عرضه و تقاضا مورد هدف قرار گیرند اما آنچه دیده می شود بعد از گذشت یکسال تکرار وضعیت نابسامان نیروی کار و نبود توازن در بازار کار است.

همچنین تعطیلی کارگاه مصنوعات سنگی در سریش آباد برخلاف سخنان رئیس صمت کردستان نشان از این دارد که مهارتی در کار نبوده و عزمی برای تولید و جهش آن نیست چرا که شواهد نشان می دهد همچنان خام فروشی سنگ در شهرستان قروه در اولویت قرار دارد.

با این وجود پروسه مهارت، اشتغال و توسعه زمانی محقق می شود که سیاست های نادرست به مهارت آموزی برداشته و فساد در امور مرتبط برچیده شود. تمامی این مشکلات به قدری سنگین هستند که می توانند نسل جوان را از ورود به کارآفرینی بر حذر دارند./

* گزارش زیبا امیدی فر

کد خبر 317258

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha