به گزارش کردپرس، گفتگوهایی که از هفته های گذشته میان آمریکا و عراق آغاز شده، در حال حاضر با سفر نخست وزیر عراق و مقامات ارشد این کشور به همراه هیئتی از اقلیم کردستان به آمریکا وارد مرحله عملی شده و همه نگاه ها در عراق به آینده و نتایج این گفتگوها و تاثیر آن بر شرایط این کشور است.
تاکنون چندین بار توافقات استراتژیکی میان این دو کشور منعقد شده از جمله توافقنامه استراتژیک در سال 2008 و همچنین توافق سال 2011 برای خروج نیروهای آمریکا از عراق. در سال 2014 نیز پس از حمله داعش به عراق نیروهای آمریکایی بنا به درخواست دولت عراق به همراه ائتلاف جهانی ضد داعش بار دیگر به این کشور بازگشتند و اکنون عراق و آمریکا، بار دیگر گفتگوها برای حصول توافقی استراتژیک را از سر گرفته اند.
صفین دزه یی مسئول روابط خارجی در دولت اقلیم کردستان، طی گفتگو با سایت رسمی حزب دمکرات کردستان عراق (پارتی) در باره مذاکرات آمریکا و عراق، اعلام کرد در مورد این گفتگوها ابتدا باید این پرسش را مطرح ساخت که آیا عراق در شرایط کنونی به توافق با واشنگتن، نیاز دارد؟ پاسخ نیز این است که بله، این توافق در شرایط حاضر برای عراق ضروری است، چرا که این کشور دچار بحران، اقتصادی، نظامی و سیاسی است. پس از توافق استراتژیک سال 2008 و خروج آمریکایی ها از عراق در سال 2011 وضعیت جدیدی به وجود آمد، از جمله تعویق در تشکیل دولت عراق و ایجاد خلا سیاسی و سپس حمله داعش به موصل، الانبار و دیالی که طی آن یک سوم از خاک عراق به اشغال این گروه تروریستی درآمد و به جز آن تجهیزات نظامی و سلاح و مهمات فراوانی که از سوی ائتلاف به ارتش عراق داده شده بود، به دست داعش افتاد. داعش با استفاده از این سلاح و تجهیزات نظامی به عراق و سوریه حمله کرده و خلافت خودخوانده را تشکیل داد و در نتیجه جنگی سنگین 3 تا 4 سال برای نابودی آن ادامه یافت. پرسش مهم اینجا است که آیا عراق، پس از نابودی داعش و در صورت خروج احتمالی نیروهای ائتلاف جهانی، قادر به دفاع داخلی و خارجی از خود خواهد بود. در حقیقت دلایل بسیاری وجود دارد که بگوییم عراق تا مدتی دیگر نیز به توافق نیاز دارد، ممکن است چارچوب توافقات تغییر یابد و توافق کنونی بغداد- واشنگتن متفاوت از توافقات پیشین بوده و فقط شامل حوزه های سیاسی و نظامی نشود، زیرا آنچه آمریکا مطرح کرده بسیار متکثر و متنوع است، از جمله تقویت زیرساخت های اقتصادی، صنعتی، فرهنگی، آموزشی و بهداشتی در عراق و تقویت ارتباطات این کشور با اقتصاد جهانی و بانک های بین المللی، از جمله آی. ام. اف، برای بهره مندی از مزایا و وام های این منابع و ایجاد تغییر و اصلاحات داخلی، زیرا این کشور برای اینکه رو پای خود ایستاده و بتواند در آینده از خود دفاع کند، هنوز به کمک نیاز دارد.
وی در ادامه درباره اهمیت نقش کردها در گفتگوهای استراتژیک آمریکا و عراق در واشنگتن، گفت که توافق استراتژیک میان آمریکا و عراق، فراگیر بوده و خود عراقی ها نیز می دانند که این توافق ضرورت شرایط کنونی کشور است برای اینکه بار دیگر خود را بازیابد و می توان در این مرحله در مورد اهداف و مکانیسم و نحوه توافق گفتگو شود. پس از اتفاقاتی که در بغداد روی داد، مجلس عراق در فضایی احساسی، تصمیم به اخراج نیروهای آمریکایی از این كشور گرفت و در نهایت نمایندگان کرد و سنی در این نشست شرکت نکرده و آن را بایکوت کردند، این تصمیم انعکاس واقعی عراق نیست، فقط بخشی از عراقی ها، این تصمیم را اتخاذ کردند، کردها، سنی ها و بخشی از شیعیان با این تصمیم همراه نبودند، به همین دلیل این نشست ها در واشنگتن، سرنوشت ساز است و مهم است که اقلیم کردستان به عنوان یک مرکز مهم جهانی، در این گفتگوها مشارکت داشته باشد، در گفتگوهای 11 ژوئن که از طریق ویدئو کنفرانس انجام شد، نماینده اقلیم کردستان حضور داشت و اکنون نیز نمایندگان اقلیم در چارچوب هیئت عراقی در گفتگوهای واشنگتن حضور دارند و اقلیم در چارچوب منافع عمومی عراق همکاری می کند، اما در عین حال هیئت اقلیم کردستان در این گفتگوها بر ویژگی های اقلیم و کمک هایی که برای اقلیم و نیروهای پیشمرگ دریافت می شود، پافشاری می کند و مهم است که اقلیم نیز از کمک هایی که در آینده به عراق ارائه می شود، بهره مند شود.
سخنگوی پیشین دولت اقلیم کردستان، در پاسخ به این پرسش که آیا هیئت اقلیم کردستان در واشنگتن، پکیج مستقل خود در گفتگوها را ارائه می دهد و یا اینکه در چارچوب هیئت عراقی در گفتگوها حضور دارد، اعلام کرد که اقلیم از نظر حقوقی و قانونی بخشی از کشور عراق است، اما در عین حال دارای کیان سیاسی و ویژگی های مختص به خود و پارلمان و دولت و نهادهای قانونی و حقوقی خود و موضعی مستقل است و باید این موارد در نظر گرفته شوند. اقلیم خواستار تداوم کمک هایی است که به نیروهای پیشمرگ می شود، به ویژه از نظر ارائه آموزش های نظامی به این نیروها، و نیز سهیم بودن پیشمرگ ها در کمک های تسلیحاتی به عراق است، پیشتر علیرغم اینکه سهم اقلیم از وام ها و کمک ها به عراق در نظر گرفته شده، اما این سهم هرگز به اقلیم پرداخت نشده و این در حالی است که عراق 68 میلیارد وام خارجی دریافت کرده و سهم اقلیم از این وام ها داده نشده، اما در بازپرداخت این وام ها از سهم 17 درصدی بودجه اقلیم کسر می شود و اقلیم در بازپرداخت وام های عراق سهیم است و دچار زیان می شود.
وی خاطر نشان ساخت که اقلیم فقط در یک مورد کمک های ژاپن به عراق سهیم بوده و یک سوم کمک های این کشور به عراق به اقلیم نیز ارائه شده و در بهره مندی از دیگر کمک ها سهیم نبوده، اما در بازپرداخت وام ها شریک بوده است و هدف این است که در آینده اقلیم نیز از کمک های اقتصادی که برای تقویت زیرساخت های عراق ارائه می شود، سهیم شود.
صفین دزه یی درباره نگرانی هایی که نسبت به خروج نیروهای ائتلاف از عراق وجود دارد گفت که ماندن نیروهای آمریکا در عراق و اقلیم کردستان، به توافقی که میان آمریکا و عراق منعقد می شود بستگی دارد. عراق در سال 2014 خواستار کمک نیروهای ائتلاف شد و به همین دلیل توافقی که صورت می گیرد در مورد نحوه ماندن این نیروها تعیین کننده است و مشخص می کند که آیا برای همیشه باقی می مانند و یا فقط برای آموزش نیروها حضور خواهند داشت، زیرا اگر عراق نیاز به حمایت های نظامی داشته باشد، باید شمار بیشتری از نیروهای ائتلاف در عراق، باقی بمانند و اگر نیاز به پشتیبانی نظامی نداشته باشد، باید در مورد آن گفتگو شود، زیرا داعش هنوز فعال است و ممکن است بار دیگر سربرآورد و همه این ها سوالات و احتمالات موجود است و باید مورد بحث و بررسی قرار بگیرند و توافق حاصله در واشنگتن نیز باید توسط نمایندگان مجلس و احزاب سیاسی مورد بررسی قرار بگیرد و اگر بندهایی که به نفع عراق است و از این کشور حمایت می کند، بیشتر باشد، از آن حمایت کنند و اگر نقاط منفی آن بیشتر بود توافق را تصویب نکنند. اما یک نکته هم باید در نظر گرفته شود، اگر عراق این توافق را نپذیرد و یا آن را لغو کند و خواستار خروج نیروهای آمریکایی از عراق شود، ممکن است که دیگر نیروهای ائتلاف، از جمله انگلیس و کشورهای اروپایی نیز این کشور را ترک کنند و نهادهایی که تحت تاثیر آمریکا هستند، نتوانند کمک های خود به عراق را ادامه دهند و در این صورت، بحران اقتصادی عراق تشدید شده و دخالت ها در این کشور افزایش می یابد و مشکلات امنیتی بیشتر می شود و همه این موارد و احتمالات باید در نظر گرفته شود و این توافق باید به صورتی باشد که مورد تائید قرار گرفته و عراق را رو سفید کرده و منافع این کشور را تامین کند.
همچنین در پاسخ به پرسشی در مورد اینکه آیا قوانین عراق اجازه می دهد که اقلیم مستقیما، توافقی جانبی را با آمریکا در کنار توافق بغداد- واشنگتن انجام دهد، یا خیر؟ گفت که محدودیت ها و قوانینی برای توافق دو دولت وجود دارد و باید یادآوری کرد که پکیج پروتکل توافقی میان آمریکا و وزارت پیشمرگ اقلیم کردستان خود بسیار مهم است و مانند توافقی میان وزارت پیشمرگ با آمریکا و کشورهای آمریکایی در نظر گرفته می شود و سازماندهی و مدرنیزه کردن وزارت پیشمرگ از نظر ساختاری، فرماندهی و آموزش از چند سال پیش آغاز شده و باید توسعه داده شود.
صفین دزه یی در مورد احداث بزرگ ترین سرکنسولگری آمریکا در جهان که در اربیل در حال ساخت است، گفت که ساختمان این سرکنسول گری در دست ساخت است و بودجه آن اختصاص داده شده و پروژه نیز آماده شده و اکنون در فاز اجرایی است و احتمال دارد طی دو سال آینده به پایان برسد و کشورهای جهان، طرح های خود را بر اساس پروژه های طولانی مدت و کوتاه مدت اجرا می کنند و پروژه کنسولگری آمریکا در اربیل نیز به صورت روزانه در حال پیشرفت است و امید می رود در زمان تعیین شده خود، به پایان برسد.
نظر شما