بازی باخت - باخت گندم در ایران و تاخت دلالان

سرویس آذربایجان‌غربی- علیرغم افزایش 30 درصدی تولید گندم در آذربایجان غربی اما میزان خرید این محصول استراتژیک در مراکز خرید دولتی، در سال جاری ۱۴ درصد نسبت به سال گذشته کاهش یافته است و نایب رییس کمیسیون کشاورزی مجلس، معتقد است؛ «دولت امکان خرید تضمینی گندم بیش از میزان اعلام شده را ندارد».

به گزارش خبرنگار کردپرس، با پایان یافتن برداشت گندم از سطح مزارع استان آذربایجان‌غربی بیش از ۲۸۸هزار تن گندم از زارعان استان، تا اواسط شهریور ماه، خریداری شد و این روند تا پایان شهریور ماه ادامه خواهد داشت.

اما پیش بینی های جهاد کشاورزی آذربایجان غربی با راه اندازی ۶۴ مرکز خرید دولتی گندم، برای خرید حدود ۵۱۴ هزار تن محصول گندم مازاد برمصرف گندمکاران از سوی مراکز خرید دولتی، هنوز به طور کامل محقق نشده است و نایب رییس کمیسیون کشاورزی مجلس، معتقد است؛ «دولت امکان خرید تضمینی گندم بیش از میزان اعلام شده را ندارد».

بر اساس برآوردهای انجام شده امسال بیش از ۶۳۰ هزار تُن گندم از مزارع استان در سال زراعی جاری از سطح ۳۸۰ هزار هکتار از مزارع آذربایجان‌غربی برداشت شده که از این مقدار ۲۹۰ هزار هکتار به صورت دیم و ۹۰ هزار هکتار نیز به صورت آبی کشت شده است.

افزایش تولید گندم در تقابل با کاهش تحویل محصول به مراکز دولتی!

استقبال کشاورزان مناطق جنوبی و مرکزی آذربایجان‌غربی از کشت گندم بیشتر است و شهرستان‌های بوکان، پیرانشهر، مهاباد ، میاندوآب، ارومیه و نقده به ترتیب بیشترین سهم را در تولید گندم استان به خود اختصاص داده‌اند.

کار خرید این محصول استراتژیک نیز از هفتم تیرماه سالجاری آغاز شده و بر اساس اعلام جهاد کشاورزی استان، فعالیت این مراکز تا پایان شهریور تداوم خواهد داشت و در صورت نیاز این مدت نیز تمدید می‌شود.

به گفته رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان؛ امسال آذربایجان غربی به لحاظ تولید در مقایسه با سال گذشته در شرایط یکسان قرار دارد و افزایش ۳۰ تا ۳۵ درصدی تولید محصول برآورد می شود.

رسول جلیلی معتقد است؛ امسال با توجه به افزایش قیمت خرید تضمینی گندم در حدود ۲۵۰۰ تومان به ازای هر کیلوگرم پیش بینی می شود که ۵۱۴ هزار تن گندم به مراکز خرید دولتی استان توسط گندمکاران تحویل داده شود.

او از گندمکاران آذربایجان‌غربی خواست برای حذف پای دلالان در زمینه خریدوفروش گندم محصول مازاد بر نیاز خود را به مراکز خرید گندم تحویل دهند و از انبار کردن گندم به امید افزایش قیمت خرید تضمینی خودداری کنند چون در صورت آلوده شدن گندم به آفت انباری، گندم با افت شدید قیمت به فروش می‌رسد.

اما با نصف شدن شهریور ماه مشخص شد که تنها ۲۸۸هزار تن گندم از زارعان استان خریداری شده و میزان خریدها در سال جاری ۱۴ درصد نسبت به مدت زمان مشابه پارسال کاهش یافته است.

کاهش بارندگی بهانه خوبی برای کاهش خرید دولتی گندم نیست!

رییس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان‌غربی هم علت کاهش خرید دولتی گندم را کاهش بارندگی ها و بالا بودن قیمت علوفه دامی و... دانست.

رسول جلیلی در جمع خبرنگاران در خصوص خرید گندم افزود: ۷۴ درصد از بهای گندم خریداری شده از زارعان استان به میزان ۵۴۳ میلیارد تومان از کل مبلغ ۷۲۷ میلیارد تومانی ارزش گندم خریداری شده به حساب آنها واریز شده و مابقی نیز در مرحله پرداخت است.

اما این تنها کاهش بارندگی و بالا بودن قیمت علوفه دامی نبود که خرید دولتی گندم را در آذربایجان غربی کاهش داد بلکه افزایش قیمت نهاده‌های دامی در بازار، دامداران و مرغداران گندم را وارد رژیم غذایی دام و طیور کرد و بخش دیگری از گندم تولیدی کشاورزان هم به صورت قاچاق از کشور خارج ‌شد.

خروج ۵ میلیون تن گندم از چرخه مصرف و نیاز به واردات 4 میلیون تن گندم در ایران

نایب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس، از خروج ۵ میلیون تن گندم از چرخه مصرف انسانی خبر می دهد و می گوید: فصل برداشت گندم در مناطق سردسیر به پایان رسیده و دولت امکان خرید تضمینی گندم بیش از میزان اعلام شده را ندارد.

جلال محمودزاده، ادامه می دهد: عدم موفقیت دولت در خرید تضمینی گندم در حالی رقم می‌خورد که میزان برداشت این محصول استراتژیک در کشور طی دو سال اخیر 13 میلیون تن بوده و حدود 5 میلیون تن آن از چرخه مصرف انسانی خارج شده است.

او در خصوص میزان خرید گندم در قالب خرید تضمینی توسط دولت، به خانه ملت می گوید: درحال حاضر نیاز به واردات 4 میلیون تن گندم وجود دارد، دولت با خرید تضمینی بیش از 8 میلیون تن گندم نمی‌تواند نیاز سالانه کشور به آرد را تامین کند و باید حدودا 4 میلیون تن گندم با قیمت هرکیلوگرم 7 هزار و 500 تومان را وارد کند.

نماینده مهاباد در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه نرخ خرید تضمینی گندم در مقایسه با هزینه تولید این محصول استراتژیک بسیار پایین است، ادامه می دهد: قیمت گندم در کشورهای همسایه حدود 7 هزار و 500 تومان است اما این محصول از کشاورزان داخلی با قیمت هر کیلوگرم 2 هزار و 500 تومان خریداری می‌شود، که در نهایت با افزایش نهاده های دامی گندم وارد رژیم غذایی دام و طیور شده و بخش دیگری از گندم تولیدی کشاورزان نیز به صورت قاچاق از کشور خارج می‌شود.

نایب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس معتقد است؛ با پرداخت مابه‌التفاوت واردات 4 میلیون تن گندم به قیمت 7 هزار و 500 تومان به کشاورزان گندم‌کار داخلی می‌توانیم نیاز کشور را به این محصول تامین و از خروج ارز جلوگیری کنیم.

محمودزاده تاکید می کند: در صورت عدم تعیین نرخ خرید تضمینی گندم متناسب با هزینه تولید در سال زراعی آینده دولت مجبور به واردات می‌شود.

به گزارش کردپرس، عدم تعیین نرخ منطقی خرید تضمینی گندم هر ساله در ایران این کشور را با بازی باخت-باخت در عرصه گندم روبه رو می کند. به نحوی که هر سال دولت مجبور است به همان میزانی که گندم از چرخه مصرف خارج شده است، را با هزینه گزاف وارد کند در حالیکه می توانست این مبلغ را به کشاورزان داخلی بپردازد و از هدر رفت محصول و تاخت دلالان جلوگیری کند.

کد خبر 318758

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha