جمال شیخ باقی، رییس حزب دموکرات کُرد در سوریه (P.D.K.S) در پاسخ به این سوال کُردپرس که چرا دو جریان احزاب اتحاد میهنی کُرد (PYNK) و شورای میهنی کُرد (ENKS) پس از مدتها مذاکره درباره مسائل کُردستان سوریه هنوز به نتیجهای نرسیدهاند و آیا دو حزب پ.ک.ک و پارتی در این قضیه نقش دارند، اظهار کرد: درست است تاثیر مسائل دیگر بر گفتوگو غیرقابل انکار است، اما آنچیزی که مسئله اصلی این است، آمریکا قصد داشت دو جریان کُرد را در سوریه به یکدیگر نزدیک کند تا مشکلات و اختلافات با ترکیه کمتر گردد و واشنگتن به آنکارا بگوید که اداره شمال و شرق سوریه تحت اختیار پ.ک.ک نیست، بلکه کُردهای سوریه آن را اداره میکنند و دوستان شما (ENKS) نیز در آن حضور دارند و با این کار از حملات ترکیه جلوگیری کنند.
وی درباره اینکه چرا این مذاکرات به سرانجام نمیرسد، ادامه داد: دو جریان احزاب اتحاد میهنی کُرد و شورای میهنی کُرد در دو جبهه متفاوت و دارای دو نظرگاه و دو سیاست جداگانه در خصوص مسائل هستند. موفقیت این مذاکرات اگر به دلخواه ترکیه نباشد، شورای میهنی آن را نمیپذیرد و ما هم قبول نمیکنیم که دستاوردهای اداره خودگردان از بین برود چونکه ترکیه میخواهد مسئلهای بنام کُرد وجود نداشته باشد و آنها قصد دارند ENKS را هچون اسب تروا وارد اداره خودگردان نمایند تا به مقاصدشان برسند.
این عضو ارشد هیات مذاکرات PYNK افزود: ترکیه یک کشور اشغالگر و ضد منافع ملت کُرد است اما برادران ENKS نمیگویند که ترکیه عفرین و گریسپی و سریکانی و نقاط دیگر را را اشغال کرده است و ترکیه را دوست مردم سوریه و کُردها خطاب میکنند. آنها میگویند ترکیه ضد پ.ک.ک است در حالی که چنین نیست و ماهیت اشغالگری ترکیه برای همه روشن شده است.
رییس حزب دموکرات کُرد در سوریه (P.D.K.S)، درباره جبهه سیاسی شورای میهنی، گفت: شورای میهنی سال ۲۰۱۲ از کُردستان سوریه خارج شدند و به ترکیه رفتند و اراده خود را به کمکهای ترکیه و قطر گره زدند و فکر میکردند که رژیم سوریه سقوط میکند و آنها وارد حکومت جدید سوریه میشوند. اما در مقابل ما در میان ملت خودمان ایستادیم و مبارزه کردیم و اداره خودگردان را تشکیل دادیم. ما به آنها میگوییم که شما میتوانید بیایید و در این اداره شرکت کنید و نظرات خود را بگویید و بخشی از این اداره باشید، اما آنها چنین فکر نمیکنند و میگویند باید این اداره ملغی شود و اداره جدیدی از نو ساخته شود و همه چیز بصورت پنجاه - پنجاه تقسیم گردد.
شیخ باقی، خاطرنشان کرد: این اداره دکان و بازار نیست که ما بر سر آن معامله کنیم و بصورت پنجاه - پنجاه آن را تقسیم نماییم. ما بارها به آنها اعلام کردهایم که آنها میتوانند در این اداره مشارکت کنند، همچنانکه احزاب حاضر در PYNK نیز در آن حضور دارند و لازم است این مسئله عنوان شود که این اداره تنها مختص به کُردها نیست و اقوام و ملتهای دیگر نیز در آن حضور دارند.
این سیاستمدار کُرد در خصوص مسئله نیروهای نظامی میان دو طرف گفت: ما بارها گفتهایم که ممکن نیست دو نیروی نظامی جدا در یک اقلیم وجود داشته باشند. امروز لشکر نیروهای دموکراتیک سوریه (SDF) لشکر رسمی اداره خودگردان کُردستان سوریه است و تمام یگانهای نظامی از قبیل YPG و YPJ و شورای نظامی سریانی و شورای نظامی آشوری و نیروهای عرب و لشکر شمال هم در زیر چتر نیروهای دموکراتیک سوریه حضور دارند. اما آنها میگویند که ما صاحب لشکر روژ هستیم و شما هم صاحب SDF، لذا این لشکر باید وارد کُردستان سوریه شود. ما اعلام کردیم که این عمل غیر ممکن است چرا که در آینده میتواند به مشکلات امنیتی و جنگ منجر شود.
وی درباره کمکهای حزب کارگران کُردستان (P.K.K) به کُردهای سوریه، توضیح داد: از سال ۲۰۱۲ و از زمانی که کُردها تصمیم گرفتند که در سوریه از خود حراست کنند، پ.ک.ک کمکهای زیادی به کُردهای سوریه کرد و هزاران تن از نیروهای آنان در اینجا با ما در جنگ جان باختند. لذا ما باید نسبت به آنها وفادار باشیم و حداقل از پشت به آنها خنجر نزنیم.
شیخ باقی، افزود: برخی از اعضای شورای میهنی کُرد بصورت مستقیم وابسته به ترکیه هستند و برخی به حزب دموکرات کُردستان عراق (PDKS) وابستهاند و از طریق پارتی تحت سلطه ترکیه قرار دارند و تاثیر این مسائل بصورت قوی در مذاکرات میان PYNK و ENKS دیده میشوند. شورای میهنی کُرد اراده سیاسی از خود ندارد و تحت تاثیر ترکیه و پارتی قرار دارد و پارتی نیز از ترکیه تاثیر میپذیرد.
رییس حزب دموکرات کُرد در سوریه (P.D.K.S) در پایان، گفت: شرایط در بستر مناسبی پیش نمیروند و همه اتفاقات و اختلافات باعث شده تا مذاکرات به نتیجه نرسند.
نظر شما