تحلیلی از موقعیت سیاسی ایران بعد از حوادث قره باغ

سرویس ایران- سامان نیازی، کارشناس مسائل بین الملل و فعال حقوق بشر در یک گفت و گو با روزنامه «هراپارک» ارمنستان به ارایه تحلیلی از موقعیت سیاسی ایران پس از حوادث قره باغ پرداخته است که می خوانید:

آقای نیازی، وضعیت منطقه پس از آتش بس در قره باغ چگونه است؟ چه پیش نیازهایی را در زمینه همکاری بین کشورهای منطقه می بینید؟

قدر مسلم در خصوص شرایط و روح حاکم بر مناسبات در منطقه، صلح پایدار و احساس امنیت همه جانبه در روح و جان مردم است. در دنیای امروز، صلح و امنیت پایدار یعنی‌ آورده اقتصادی و سرمایه گذاری که نتیجه‌ی آن رشد و رفاه و پیشرفت است. این مهم باید وجهه همت دولتمردان باشد. بایسته درک این فهم استراتژیک، هم گرایی و تمرکز بر اشتراکات و احترام به حقوق متقابل می باشد. احترام به حدود و مرزهای سرزمینی و اعتماد به دوستان واقعی که منافع آن ها هم در تلاش برای صلح و امنیت است نه اعتماد به کسانی و اراده هایی دور دست از منطقه که امنیت خود را در ناامنی و آتش زدن به آتش‌بس جستجو می کنند. ایران و ارمنستان دارای پیشینه تاریخی، تمدنی و فرهنگی هستند. قاعدتا این پیشینه یک سرمایه بالقوه برای برنامه‌ریزی و ارتقاء و تسری به سایر حوزه ها است. دنیای امروز هم دنیای ارتباط و تعامل تک حوزه ای نیست، فلذا جمهوری اسلامی ایران و ارمنستان باید فرصت های سرمایه گذاری را ناظر به ضرورت هم گرایی منطقه ای که هم دارای ارزش و سود ممکن الوصول بیشتر بوده و هم نتیجه‌ی این هم پوشانی اقتصادی، ارتقاء قدرت منطقه ای نوظهور و پس راندن اهداف ویرانگرایانه قدرت‌هایی است که قدرت و رفاه خودخواهانه خود را در تخریب و جنگ بین ملت‌ها می‌دانند.

وزرای امور خارجه آذربایجان و ترکیه در اسلام آباد با مقامات عالی رتبه پاکستان دیدار و در مورد مسائل امنیتی منطقه گفتگو کردند. موقعیت ایران در این زمینه چیست، مشاهدات شما در این زمینه چیست؟ اطلاعاتی وجود دارد که ترکیه و پاکستان در سطح بالا در مورد برنامه هسته ای بحث می کنند. در این باره چه می توانید بگویید؟

موقعیت پاکستان به عنوان تنها کشور اسلامی که به سلاح هسته ای دست پیدا کرده است. بدیهی است اگر صلح وامنیت پایدار در منطقه حاکم شود، آذربایجان رویکردش در مناسبات و تعامل منطبق بر آن متفاوت شود.

ضمن اینکه نفوذ ترکیه در آسیای مرکزی به عنوان بازارهای جدید مخصوصا در افغانستان و همچنین نیروهای شبه نظامی که ترکیه در لیبی، کشمیر و قره باغ افزایش پیدا کرد، همه می تواند موثر بر این تعامل، قابل تعریف باشد.

ایران با در نظر گرفتن تشکیل دولت بایدن در ایالات متحده ، تقویت ترکیه و روسیه در منطقه چه سیاستی را دنبال خواهد کرد؟ محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران اخیراً یادداشت نارضایتی ترکیه را از سخنرانی اردوغان در رژه نظامی در باکو ارسال کرد که در آن رئیس جمهور ترکیه شعر "اشاره" به مناطق آذربایجان ایران را خواند. اکنون روابط ترکیه و ایران چگونه است؟

در مورد ایران و ترکیه، شعری که توسط اردوغان خوانده شد به این دلیل بود که وی علی رغم شکست هایش در سیاست خارجی، در دو منطقه خودش را پیروز می‌داند / لیبی و قره باغ این برای اردوغان که به زعم خود از این لحاظ توانست حزب حرکت ملی، حزب متحد خودش که یک حزب ملی گراست را خوشحال کند و مشروعیت خودش رو به این وسیله تقویت کرد، خوب به نظر می‌رسد.

یکی از هراس هایی که دولت اردوغان دارد، ایران قدرتمند است که با رشد اقتصادی و تسلط بر بازارهای هدف در منطقه وزن سیاسی ایران بالا برود، لذا به عنوان رقیب در این مقوله به ایران نگاه می کند.

دومین هراسی که دولت اردوغان دارد، حمایت بایدن از اتحادیه اروپاست.

سومین هراس دولت اردوغان، حمایت بایدن و تیمش از کُردها است و کُردهایی که در مبارزه با داعش فعال بودند و درگیر شدن ترکیه و منازعات در درون سرزمین های خودش و مرزهایش قابل توجه است.

فرصت ها برای تغییر روابط اقتصادی و سیاسی ارمنستان و ایران چیست؟ وضعیت فعلی چیست؟

باید گفت جمهوری اسلامی ایران همواره با همسایگان خود براساس اشتراکات تاریخی، دینی و فرهنگی روابط مستحکمی دارد و گاهی ممکن است در موردی اختلاف نظری باشد که در پیچیدگی های دنیای سیاست، کاملا طبیعی است.

کد خبر 3269

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha