پیشینهی یک شهر و دیار را با نامها و نشانههایش میشناسند. در واقع هویت یک شهر همین نامهای مشهوری هستند که در حوزههای مختلف تاریخی، فرهنگی و هنری، افتخاری را رقم زدهاند و یا خدمات و آثار ماندگاری را به یادگار گذاشتهاند. از جمله این شخصیت های برجسته و بی بدیل، یارمحمدخان کرمانشاهی سردار دلاور و خوشنام دوران مشروطه است. کسی که نام و نشانش، معرف بخشی از هویت مردمان این دیار است.
یارمحمدخان، سردار رشید دوران مشروطه و همرزم ستارخان و باقرخان از جمله سرمایههای نمادینی است که از نسلهای پیشین به یادگار مانده است. سرمایه های بیبدیل که یک فرصت برای توسعه پایدار جامعه امروز کرمانشاهی محسوب می شوند.
سرنوشت توسعهیافتگی و یا توسعهنیافتگی یک شهر را میزان درک شهروندان و مدیریت شهری از این سرمایههای نمادین و هنر به بهرهگیری آن در راه دستیابی به یک توسعه پایدار رقم میزند. متاسفانه طی این سالیان دراز توان فهم این سرمایههای نمادین در نزد مدیران بسیار نازل بوده و عملا مسیری خلاف این راه را در پیش گرفتهاند.
از سال گذشته مجموعه شهرداری و شورای شهر با همکاری و همراهی اهالی فرهنگ و حمایت رسانه ها و مجموعه استانداری شروع به نامگذاری خیابانها و معابر شهر به نام بزرگان و چهرههای ماندگار کردند. نقطه اوج اینکار هم نامگذاری بلوار وکیلآقا - نقلیه به نام سردار یارمحمدخان کرمانشاهی بود.
نامگذاری خیابانها به نام بزرگان تنها آغاز راه است و باید در گام بعد با محوریت این چهرههای ماندگار حرکتهای اصیل فرهنگی و هنری شکل بگیرند و این سرمایهها بسترساز شکلگیری یک پویایی تازه در جامعه راکد و ساکنِ کرمانشاه شوند. یادمان نرود مزار یارمحمدخان کرمانشاهی دهههای متوالی است به شکلی غریبانه در حیاط پشتی نقلیه بهداشت به حال خود رها شده است. در حالیکه می بایست آرامگاهی در شان و مرتبه سردار برپا شود.
مولوی در مثنوی معنوی شعر زیبایی دارد به این مضمون: «هر کسی کو دور ماند از اصل خویش / باز جوید روزگار وصل خویش» به باور این عارف بزرگ کسانی که از اصل خویش دور افتادهاند، عاقبت روزی به تکاپوی بازجستن آن میافتند ولی دستیابی به این کمال، به همین سادگیها نخواهد بود.
باید گروهها و مجموعههای مختلف جامعه کرمانشاهی دست به دست هم دهند و با یک برنامهریزی همهجانبه، آیندهنگرانه و عقلانی این مسیر دشوارِ گذار از توسعهنیافتگی به یک توسعه پایدار را کم کم طی کرد و از این چرخهی ویرانگر و کمرشکنِ بیبرنامهگی و عوامزدگی عبور نمود.
نظر شما