به گزارش کردپرس، در حالی که روز جمعه 18 مهر/ 9 اکتبر، دفتر مصطفی کاظمی نخست وزیر عراق از امضای توافقنامه ای میان اربیل و بغداد درباره عادی سازی وضعیت شنگال خبر داد، این خبر واکنش های متفاوتی را به دنبال داشته و شماری از شخصیت ها، سیاستمداران و فعالین ایزدی و نمایندگان استان نینوا در مجلس عراق با آن مخالفت کردند.
در این راستا، خدیدا جوکی مدیر ناحیه شمالی شنگال، امروز شنبه در گفتوگو با شبکه «العهد» اعلام کرد که توافق صورت گرفته میان اربیل و بغداد، خیانت به خون شهدا است.
وی تاکید کرد که توافق شنگال که بدون مراجعه به ایزدیها و نظرخواهی از آنها حاصل شد، خیانت به خون شهدا است. هر توافقی که میان دولت مرکزی و اقلیم صورت گیرد، خیانت به ایزدیها است.نیروهای پیشمرگ از سال ۲۰۰۳ در شنگال حضور داشتند و هیچ خدماتی قابل ملاحظهای در این شهرستان نداشتند. ما از سازمان ملل و جامعه بینالملل میخواهیم که برای نجات شنگال دخالت کنند. ایزدیها خود میتوانند بدون نیاز به پیشمرگ از مناطق خود حمایت کنند. اوضاع امنیتی در این شهرستان بسیار خوب است و نیازی به ورود هیچ نیرویی نیست.
قصی الشبکی نماینده استان نینوا نیز در این مورد اعلام کرد که نخستوزیر باید ابعاد پنهان توافق با دولت منطقه کردستان در خصوص اداره مشترک شنگال و استقرار نیروهای پیشمرگ در این شهرستان را آشکار سازد.
وی گفت که حقیقت این است ما از ابعاد پنهان و جزئیات توافق صورت گرفته اطلاعی نداریم.
الشبکی تاکید کرد که دشت نینوا، مشمول ماده ۱۴۰ قانون اساسی عراق نمیشود و هیچ تغییر جمعیتشناختی در آن حاصل نشده است.اوضاع در شنگال نگرانکننده است و نوعی تداخل امنیتی و اداری در مساله اختیارات مربوط به این شهرستان به وجود آمده است. گنجاندن دشت نینوا در این توافق، تلاشی برای اجرای برنامهها و طرحهای سیاسی و اخراج نیروهای الحشد الشعبی و بازگرداندن وضعیت به حالت گذشته است.
الشبکی از دولت فدرال خواست تا از مناطق شنگال و دشت نینوا حمایت و امنیت را در این مناطق برقرار کند.
داوود شیخ جندی عضو شورای استانداری منحل شده نینوا نیز گفت که در سایه عدم حضور و مشارکت کلیه طرفهای مرتبط با شنگال، پیامدهای منفی توافق بغداد و اربیل درباره این منطقه بیشتر از پیامدهای مثبت آن است.
وی توضیح داد: پس از عقبنشینی مدیران و مقامات شنگال به دهوک، این منطقه از سال ۲۰۱۷ تاکنون توسط یک اداره از نیروهای داوطلب (الحشد الشعبی) اداره میشود. توافق صورت گرفته میان بغداد و اربیل تحت فشارهای سازمان ملل و فعالان بینالمللی بر طرفین به منظور یافتن راهکاری برای بحران اداره شنگال برای برقراری امنیت به این منطقه و بازگشت آوارگان و آغاز بازسازی آن حاصل شده است.
این مقام عراقی ادامه داد: اما از آنجا که کلیه طرفهای موجود در این پرونده برای اداره شنگال در این توافق مشارکت داده نشدند، پیامدهای منفی حاصل از این توافق بیشتر از پیامدهای مثبت آن است.
سعید بطوش رئیس حزب « التقدم الایزدی» درباره این توافق گفت مردم شنگال هرگونه سازش سیاسی با هدف بازگشت نیروهای پیشمرگ و حزب دمکرات کردستان عراق به این شهرستان را رد میکنند. دولت فدرال نباید تسلیم فشارهای حزب دمکرات کردستان شود. حزبی که میخواهد شخصیتهایی را که شنگال را خالی کردند و آن را به عناصر داعش تحویل دادند، به قدرت بازگرداند.
وی افزود: شنگال امنیت دارد و تنها با مشکل عدم توجه بغداد و اختصاص بودجه برای پرداخت غرامت و بازسازی برای بازگشت آوارگان مواجه است. ما نمیخواهیم که بار دیگر به داعش قربانی دهیم و با هرگونه بازگشت نیروهای حزب دمکرات و پیشمرگ به شنگال به شدت مخالفیم.
فهد حامد از شخصیتهای سیاسی ایزدی در این خصوص اعلام کرد که این توافق هیچ فایده و سودی برای ساکنان شنگال ندارد و یک توافق سیاسی برای بازگشت حزب دمکرات کردستان و پیشمرگ است. ما از دولت فدرال انتظار داشتیم که برای بازگشت ثبات و امنیت به شنگال از ما حمایت مالی کند و به خسارتدیدگان غرامت دهد اما با دیدن اینکه همه اهتمام این دولت بر روی بازگرداندن حزب دمکرات کردستان که شنگال را به داعش تقدیم کردند، متمرکز شده، غافلگیر شدیم.
حسن رش فعال ایزدی نیز با اشاره به اینکه ساکنان شنگال بسیار نگران و هراسان هستند زیرا میدانند که روزهای سختی شبیه دوران سیطره داعش بر این شهرستان داعش در انتظار آنها است، خاطر نشان ساخت که دولت فدرال میبایست خود کنترل این شهرستان را به دست میگرفت و از ساکنان آن حمایت میکرد؛ اما با این توافق به حزب دمکرات کردستان چراغ سبز نشان داد که به شنگال بازگردند تا به این ترتیب تمامی دستاوردها پس از اجرای طرح اعمال قانون را از بین برود.
نظر شما