به گزارش کرد پرس به نقل از المعلومه، "حسین حجی" از رهبران حزب آزادی ایزدی ها، آمریکا و اسرائیل را به دست داشتن در توافق اخیر درباره شنگال متهم کرد و گفت این شهر و مردمش بزرگتر از هر توطئه سیاسی هستند و ما اجازه اجرای توافق اخیر را نخواهیم داد.
حجی افزود: ما به طور قاطع با توافق شنگال میان دولت مرکزی و اقلیم کردستان مخالف هستیم و تحمیل اراده بر مردم شنگال غیر قابل پذیرش است.
به گفته حسین حجی، ایزدی ها از شش سال پیش تاکنون به حاشیه رانده شده اند و توطئه ای سیاسی علیه شنگال در جریان است.
این شخصیت ایزدی تصریح کرد: شنگال بزرگتر از هر توطئه سیاسی است و ما اجازه اجرای توافق اخیر را نخواهیم داد. زیرا آمریکا و اسرائیل، در پشت پرده "عادی سازی" اوضاع در شنگال هستند.
"مهدی آمرلی" عضو فراکسیون فتح در پارلمان عراق نیز در این باره گفت: توافق اخیر درباره شنگال باعث بحرانی تر شدن اوضاع خواهد شد.
آمرلی در گفتگو با پایگاه "الیوم الثامن" گفت: این توافق، از نظر ساختاری و محتوا مایه تعجب شد و اهالی شنگال و نمایندگان نینوا و ایزدی ها با آن مخالف هستند.
به گفته آمرلی، این توافق به دلیل مخالفت مردم منطقه با آن و همچنین ورود نیروهای مجدد پیشمرگ به این شهرستان، نه تنها هیچ سودی برای برقراری امنیت در منطقه نخواهد داشت بلکه باعث بحرانی تر شدن اوضاع خواهد شد.
این عضو کمیسیون امنیتی و دفاعی پارلمان عراق، افزود: اخراج نیروهای حشد شعبی که به طور گسترده ای در آزادی این شهر نقش و مشارکت داشته اند و همچنین جایگزین کردن آنها با نیروهایی که در مقابل داعش از این شهر فرار کرده اند عقلانی نیست.
مهدی آمرلی همچنین خاطرنشان کرد: توافق اخیر که از سوی دولت مرکزی امضا شده است هیچ ارتباطی با پارلمان ندارد. بلکه گمان می کنیم که سرآغاز اجرای اصل 140 درباره مناطق مورد اختلاف و دادن امتیازات بزرگ به کردها از حساب قومیت های دیگر است.
در همین راستا، "احمد الحربا" نماینده استان نینوا در پارلمان عراق نیز تأکید کرد دولت به خوبی می داند که منافعش در تعامل با کردها مهم و حیاتی است. به همین دلیل به صورت ظاهری در مقابل خواسته های کردها درباره شنگال – بدون اطلاع نمایندگان استان – تسلیم شده است.
الجربا افزود: توافقی که در دفتر نخست وزیری، امضا شد به دلیل مبهم بودن بندهایش، مردود است و تا زمانی که از جزئیات و مصادیق بندهای آن اطلاع پیدا نکنیم آن را مردود می دانیم.
همچنین، بیش از 20 نماینده، نامه ای را در رد وضعیت کنونی و واگذاری شنگال به نیروهای پیشمرگ و نیروهای دیگر، امضا کرده اند و به نظر می رسد دفتر کاظمی، در مقابل شروط ظالمانه و بندهای مبهم، تسلیم شده است.
از سوی دیگر، "سعد الکعبی" تحلیلگر سیاسی عراقی نیز گفت: این توافق، منطقه شنگال را به دولت اقلیم کردستان واگذار می کند و ممکن است توافقی برای دستیابی به امتیازات سیاسی برای حمایت از کاظمی در انتخابات آینده باشد.
الکعبی افزود: نتایج دیدار اخیر کاظمی از اقلیم کردستان، کم کم در حال مشخص شدن است. از نادیده گرفتن موضوع گذرگاههای مرزی و درآمدهای آن که باید از سوی دولت اقلیم کردستان به بغداد پرداخته شود تا دستیابی به توافق درباره شنگال که براساس این منطقه به اقلیم کردستان واگذار خواهد شد.
این تحلیلگر عراقی تصریح کرد: براساس این توافق اگرچه در نتیجه خروج نیروهای حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک) از این منطقه، حملات ترکیه به آن متوقف می شود اما همزمان به کردها نفوذ بیشتری می دهد و دستاوردهای انتخاباتی در آن به دست خواهند آورد.
الکعبی در پایان خاطرنشان کرد: این توافق، ممکن است در چارچوب یک معامله سیاسی انجام گرفته باشد که براساس آن، کردها به خواسته هایشان خواهند رسید و تعداد نمایندگانشان در پارلمان افزایش خواهد یافت و به کاظمی برای رسیدن دوباره به پارلمان کمک خواهند کرد. در این صورت، کردها به وزنه تعادل در معادلات سیاسی پیچیده عراق تبدیل خواهند شد.
نظر شما