به گزارش خبرنگار کردپرس، مرغ دوباره گران شد و صدای مردم درآمد و این افزایش قیمت تنها در 11 روز اتفاق افتاد.
22 مهر ماه سال جاری، معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی، از آخرین قیمت مصوب مرغ در ستاد تنظیم بازار استان خبر داد و گفت: «قیمت 13 هزار و 500 تومان برای مرغ زنده و 18 هزار و 750 تومان نیز برای مصرف کننده لحاظ شده است».
این قیمت مصوب در حالی در ستاد تنظیم بازار نهایی شد که پیش از آن جنجال افزایش خودسرانه مرغ تا قیمت 20 تا 22 هزار تومان هم در آذربایجان غربی رسیده بود. در نتیجه ستاد تنظیم بازار وارد کار شد و قیمت مرغ زنده برای مصرف کننده را 18 هزار و 750 تومان تعیین کرد و هشدار داد؛ هر فروشندهای که به فروش مرغ بالاتر از قیمت مصوب اقدام کند، با وی برخورد خواهد شد.
اما در عین حال معاون سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی با اشاره عدم تعهد در خصوص تامین کامل نیاز مرغداران به نهادههایی همچون ذرت، کنجاله و سویا بیان کرد: «طی روزهای آینده مجددا ستاد تنظیم بازار کشور، قیمتها را اصلاح و به صورت کشوری ابلاغ می کند».
همین شد که ظرف 11 روز از قیمت مصوب، امروز رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجانغربی اعلام کرد: «با توجه هزینه های تولید، قیمت مرغ کشتارشده در آذربایجان غربی ۲۰ هزار و ۴۰۰ تومان بوده و باید رعایت شود همچنین قیمت مصوب تنظیم بازار کشور برای قیمت مرغ زنده نیز ۱۳ هزار و ۱۰۰ تومان است و نوسان ۱۰ درصدی نسبت به این رقم نیز مربوط به ستاد تنظیم بازار استانی است.».
هر چند غلامرضا بابایی؛ خروج مرغ زنده از این استان را عامل اصلی افزایش قیمت مرغ می داند، اضافه می کند: «برخی از افراد، با خارج کردن مرغ زنده به قیمت بسیار مناسب و انتقال آن به استانهای همجوار، این مرغ ها را بعد از کشتار با قیمت بسیار زیاد در شهرستان های مختلف استان توزیع می کنند».
رییس صمت آذربایجان غربی، تامین و تخصیص ارز برای تامین نهاده ها را مهمترین راهکار تعدیل قیمت مرغ در استان می داند و می گوید: «در حال حاضر مرغداریهای آذربایجانغربی جوجه ریزی ندارند و همین امر موجب افزایش قیمت مرغ در آینده خواهد شد».
این در حالی است که میزان جوجهریزی در شهریور ماه در مرغداری های استان، حدود سه میلیون و ۹۰۰ هزار قطعه بوده و سازمان جهاد کشاورزی استان این میزان را مازاد بر نیاز مصرف داخلی استان هم عنوان کرد.
اما با آغاز آبان ماه جوجه ریزی در مرغداری ها استان متوقف شده در صورت تدوام این وضعیت قطعا باید با افزایش مجدد قیمت مرغ کشتار روز روبه رو باشیم و دوباره راهکار مسئولان توزیع مرغ های منجمد در استان خواهد بود. سیکلی تکراری که بارها و بارها تجدید می شود اما مشکل به صورت ساختاری رفع نمی شود.
افزایش قیمت کنونی مرغ توسط ستاد تنظیم بازار استان، دقیقا منطبق با همان قیمتی است که یازده روز پیش در بازار رواج یافته بود و تخلف محسوب می شد!
گفته می شود؛ 70 درصد هزینههای تولید گوشت مرغ مربوط به تغذیه در مرغداری ها است که دولت تا کنون 50 درصد این نیاز را برطرف کرده است. زیرا قیمت نهادههای دامی افزایش یافته است و دولت به اندازه کافی ارز دولتی به واردکنندههای دامی تخصیص نمی دهد در نتیجه قیمت نهایی محصولاتی مثل مرغ، تخم مرغ، کره افزایش می یابد و ادامه این روند تولید کمتر و قیمت بالاتر خواهد بود.
اول مهر ماه، نایب رییس کمیسیون کشاورزی مجلس هم نسبت به افزایش قیمت این محصولات هشدار داده بود.
جلال محمودزاده با اشاره به ضعف پشتیبانی دام، بیان کرد: «اگر همین روند را پیش برویم، تولید کم خواهد شد و قیمت بالا خواهد رفت و دولت هم در این شرایط مجبور میشود که مرغ وارد کند».
او معتقد بود؛ «ما نمیتوانیم اقتصاد را با زور کنترل کنیم. اقتصاد عرصه عرضه و تقاضاست. نمیتوانیم به مرغدار فشار بیاوریم و بگوییم که باید مرغش را فلان قیمت به مصرف کننده بدهد. اگر به مرغدار فشار بیاوریم، مرغدار دیگر تولید نمیکند. آنگاه کم شدن تولید، موجب افزایش قیمت میشود».
در حال حاضر نیز جوجه ریزی به دلیل افزایش قیمت نهاده های دامی در آذربایجان غربی متوقف شده و بازار عرضه و تقاضا به بازار شدیدا رقابتی تبدیل شده که در آن قیمت مرغ هر روز افزایش می یابد تا آنکه از سفره های تعداد بیشتری از مردم پر بکشد و برود/.
گزارش/ تانیا شعفی
نظر شما