طرح تبدیل تلعفر به یک استان و نگرانی از تنش های دموگرافیک

سرویس عراق و اقلیم کردستان - شخصیت های سیاسی ترکمان عراق تلاش گسترده ای را برای ارائه طرحی برای تبدیل شهر تلعفر در غرب موصل به استان مستقلی آغاز کرده اند. این طرح به دنبال ادامه وخامت اوضاع انسانی در این شهر پس از تخریب بیش از 60 درصد آن در جریان پاکسازی از داعش در آگوست 2017 ارائه شده است. همزمان با این تلاش ها، نیروهای مسلح منتسب به برخی گروههای هویتی این منطقه کنترل شهر را در اختیار دارند و به تلاش برای در حاشیه نگه داشتن سایر گروههای هویتی منطقه و جلوگیری از بازگشت آنها به شهر به بهانه های مختلف متهم می شوند.

به گزارش کرد پرس به نقل از العربی الجدید، نمایندگان کنونی شهر تعلفر تلاش ها برای جمع آوری امضا در پارلمان عراق با هدف گنجاندن این طرح در دستور کار پارلمان با هدف بررسی و تصویب آن را آغاز کرده اند.

مساحت این شهر و حومه آن 4453 کیلومتر مربع و شمار ساکنان آن 170 هزار نفر است که اکثر آن را ترکمان های سنی و شیعه و عرب ها تشکیل می دهند. این شهر در مثلث مرزی بین عراق، ترکیه و سوریه واقع شده است و با مرز ترکیه 50 کیلومتر و با مرزهای سوریه 60 کیلومتر فاصله دارد. همچنین سه بخش تابعه به نام های زمار، ربیعه و عیاضیه و 78 روستا دارد که 49 روستای آن عرب نشین و29 روستا کردنشین است. از شرق به موصل، از شمال به دهوک، از غرب به شنگال و از جنوب به شهر حضر ختم می شود و فاصله آن با بغداد پایتخت 450 کیلومتر است.

عرب های تلعفر و برخی از ترکمان های منطقه با تبدیل آن به استان موافق نیستند. زیرا بر این باورند که هدف از این کار که برخی شخصیت های ترکمان وابسته به حشد شعبی درصدد انجام آن هستند کاملا مذهبی است و این اقدام، امری بی سابقه در زمینه تشکیل استانی براساس انگیزه های مذهبی در مرزهای عراق و سوریه پس از موفقیت در ایجاد تغییر دموگرافیک آشکار در آن، به شمار می آید.

مختار الموسوی و خلیل المولی، دو نماینده ترکمانی هستند که در پی ایجاد فشار در پارلمان علیه دولت با هدف تکمیل روند تبدیل این شهر به استان و وادار کرردن مصطفی کاظمی به صادر کردن دستوری در این زمینه هستند. شماری از نیروهای حشد شعبی نیز که در پی بهره برداری از این تغییر برای کنترل بیشتر بر این شهر و تضمین کرسی های بیشتر در حوزه های انتخابیه شمال و غرب عراق هستند از این اقدام حمایت می کنند.

مختار الموسوی در دفاع از این پروزه می گوید: تلعفر همه ویژگی های تبدیل یک شهرستان به استان را دارد و از زمان عبدالکریم قاسم درصدد این تغییر بوده است. در آن زمان نام استان جزیره بر آن اطلاق می شده است. در دوره سوم پارلمان نیز سه چهارم نمایندگان به این طرح رأی دادند. اما اعتراضاتی از سوی جبهه سیاسی اسامه نجیفی و احزاب کرد مطرح شد که اظهار می داشتند که ترکمان ها در پی تشکیل یک استان شیعه در مرز با سوریه هستند. این در حالی است که تأیید کنندگان این پروژه، در انتظار موافقت کابینه و اجرای مصوبه پارلمان هستند.

الموسوی افزود: استان های نینوا و صلاح الدین با این طرح مخالفت و ادعا کرده اند هدف از آن، ضربه زدن به وحدت ملی و تقویت اختلافات مذهبی و قومیتی است که این برداشت کاملا غیر منطقی است. زیرا در تلعفر همه گروههای تشکیل دهنده ملت عراق وجود دارد.

از سوی دیگر یک منبع مسئول نزدیک به مصطفی کاظمی نخست وزیر عراق در این باره گفت: این طرح از زمان حیدر عبادی مطرح بوده و در دفتر نخست وزیر آرشیو شده است و برخی طرف ها درصدد طرح مجدد آن هستند. اما کاظمی در این باره پاسخ مثبتی نداده است. طرح تبدیل تلعفر به استان، نیازمند بازگشت کلیه آوارگان به این شهر است. زیرا بازگشت آوارگان برای ایجاد توازن سیاسی و اجتماعی بسیار مهم است و در صورت عدم بازگشت ترکمان های سنی، نمی توان با تبدیل آن به استان، موافقت کرد.

مزاحم حویت سخنگوی عشایر موصل نیز در این باره گفت: عرب های استان نینوا به ویژه در تلعفر و شنگال با تبدیل تلعفر به استان، مخالف هستند. زیرا این شهر از ساکنان اصلی اش و بقیه گروههای هویتی تشکیل دهنده آن پس از حمله داعش، خالی شده است و تبدیل این شهر به استان، یعنی واگذاری نهادهای اداری منطقه به ترکمان ها به صورت انحصاری. زیرا این شهر با مشکلاتی در زمینه اهالی و بازگشت آنها مواجه است که موضوعی کاملا مردود است.

کد خبر 341869

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha