عبدالسلام احمد، نماینده اداره خودگردان در لبنان در پاسخ به این سوال کُردپرس که ترکیه پس از نشست اخیر تهران میان روسای جمهور (روسیه، ترکیه و ایران) و نشست سوچی میان پوتین و اردوغان اجازه حمله زمینی را پیدا نکرد، اما حملات هوایی خود را علیه اداره خودگردان کُردستان سوریه افزایش داده است و این به چه معنا است، اظهار کرد: سیاست ترکیه پس از پیروزی کوبانی و همچنین پیروزی حزب دموکراتیک خلقها در انتخابات پارلمانی سال ۲۰۱۵ در داخل ترکیه نسبت به کُردها تغییر کرد و سپس در چهارچوب نشست آستانه و سوچی و با هماهنگی و موافقت دولت سوریه قصد از بین بردن اداره خودگردان طرح ریزی شد.
وی ادامه داد: براساس این نشستها و موافقت طرفهای حاضر در آستانه و با همکاری اطلاعاتی ترکیه و سوریه در سال ۲۰۱۶ جرابلوس، در سال ۲۰۱۸ عفرین و در سال ۲۰۱۹ سریکانی و گریسپی توسط ترکیه اشغال گردید تا این اداره را تضعیف کنند و از بین ببرند.
وی افزود: ترکیه در مناطق اشغالی دست به تغییرات جمعیتی زده و مانند منطقهای از ترکیه به این مناطق رفتار میکند و این موجب اعتراض دولت سوریه واقع شده چرا که دولت سوریه این مناطق را به شرط امانت در اختیار ترکیه قرار داده تا راهحل سیاسی برای بحران سوریه پیدا شود.
احمد خاطرنشان کرد: در سوی دیگر توافقاتی حاصل شده بود تا ترکیه معارضان دمشق را از شام و غوطه و درعا و حمص خارج کند و به عفرین مناطق اشغالی دیگر منتقل نماید و در سوی دیگر در ادلب جبهه النصره که شاخهای از القاعده است را در این منطقه تحت کنترل و نفوذ خود دربیاورد.
این سیاستمدار کُرد با اشاره به سیاست ترکیه در قبال توافقات با گروههای دیگر، گفت: ترکیه براساس منافع خود عمل میکند و قرار بود که معارضان را از جاده M4 راه حلب، لاذقیه دور نگه دارد اما هیچگاه پایبند به این التزامات نمیماند.
وی یادآور شد: هدف تصمیمات آستانه و سوچی تضعیف اداره خودگردان چه با جنگ مستقیم زمینی و چه حملات توپخانهای و هواپیماهای بدون سرنشین است و طرفین هم نظر هستند که این اداره از بین برود.
نماینده اداره خودگردان در لبنان درباره حملات اخیر ترکیه علیه کُردستان سوریه، تصریح کرد: در حملات اخیر ترکیه اجازه حمله مستقیم را پیدا نکرد. ترکیه اگر اقدام به حمله زمینی نمیکند بخاطر ما نیست بلکه بدلیل توفقات با روسیه و سوریه و ایران است که آنها موافق حمله زمینی ترکیه نیستند چرا که ترکیه اگر منطقهای را اشغال کند از آنجا خارج نمیشود.
احمد افزود: روسیه میخواهد که ترکیه با حملات مقطعی و توپخانهای و پهپادی شمال سوریه را در بی ثباتی قرار دهد تا اداره خودگردان آرام آرام این منطقه را به دولت مرکزی سوریه تحویل دهد.
وی ادامه داد: یکی از اهداف این است که ترکیه با افزایش حملات نیروهای SDF را مجبور کند تا از عمق ۳۰ کیلومتری خارج شوند و نیروهای دولتی این مناطق را به کنترل خود درآورند.
عبدالسلام احمد در پاسخ به این سوال که چقدر امکان عملی شدن این سیاست وجود دارد، توضیح داد: به موفقیت رسیدن این توطئه به مقاومت مردم ما و دیدگاه و پشتیبانی ائتلاف بینالمللی ضد داعش بستگی دارد و سکوت ائتلاف در مقابل این اقدامات به سود ترکیه و روسیه و دولت سوریه است.
وی گفت: البته احتمال موفقیت ترکیه در این مسئله کم است چرا که ترکیه در داخل با بحرانهای جدی روبروست و یکی از موانع ترکیه، وجود جریان النصره و القاعده در ادلب است. جنگ در ادلب موجب بالاگرفتن اختلافات میان طرفین میشود.
این سیاستمدار کُرد، یادآور شد: تابلو ناروشنی از مسائل وجود دارد که یک سر آن به بحرانهای جهانی میان ابرقدرتها در سوریه و سر دیگر آن به بحران اوکراین و بحرانهای دیگر در جهان وصل است.
نماینده اداره خودگردان در لبنان با اشاره به نقش نیروهای دموکراتیک سوریه (SDF) در مبارزه با حملات احتمالی ترکیه، گفت: نیروهای دموکراتیک سوریه، نیروهای توانمندی هستند و بخش قوی از معادلات سوریه محسوب می شوند و آماده تقابل در برابر هر تهدیدی است.
وی افزود: به نتیجه رسیدن فشارهای طرفین آستانه و سوچی و دولت مرکزی به مقاومت مردم و نیروهای ما در برابر این نقشهها و ائتلاف بینالمللی بستگی دارد.
نظر شما