به گزارش خبرنگار کردپرس، مسئولان سه دستگاه محیط زیست، صمت و کمیسیون اصل 90 مجلس در نشست ملی مطالبه گران حوزه معادن با حضور اعضای کمیسیون صنایع و معادن مجلس به سؤالات و درخواست های مطالبه گران پاسخ دادند. هرچند از میان این سه مسئول پاسخ نماینده صمت مورد موافقت مطالبه گران قرار نگرفت اما دو مسئول دیگر مورد پذیرش واقع شد.
فشار برای تخریب مناطق حفاظت شده!
ابتدا مدیرکل دفتر زیستگاه ها و امور مناطق سازمان محیط زیست کشور صراحتاً اعلام کرد که معدن طلا پس از اکتشاف، برای بهرهبرداری ارزیابی زیست محیطی می خواهد، در اکتشاف از ما استعلام میگیرند اما برای بهرهبرداری و حتی تمدید پروانه هم استعلام گرفته نمی شود.
به گفته «رضا اقتدار» در بحث معادن در قانون مجلس ماده ۲۴ اعلام شده که فقط در مناطق تحت مدیریت سازمان محیط زیست بابت معادن از این سازمان استعلام گرفته شود و در خارج از محدوده هیچ استعلامی از سازمان محیط زیست انجام نمیشود.
او با بیان اینکه ضوابط زیست محیطی در این باره حذف شده و قانون جدید آورده اند، گفت که امروز سازمان محیط زیست با کدام مصوبه و قانون میتواند مانع تخلفات در مدیریت معادن شود؟
«اقتدار» از فشار برای استفاده از مناطق حفاظت شده خبر داد و تصریح کرد: مناطق حفاظت شده که باید برای نسل های آینده مورد حفاظت قرار گیرد حتی به جایی رسیده اند که می خواهند در این مناطق هم معدن بزنند!
مدیرکل دفتر زیستگاه ها صراحتاً از اعمال فشارها توسط معدن داران گفت: در جلساتی که برگزار می شود می گویند اگر موافقت نکنید با مثلاً فلان معدن، ما ماده 24 را می بریم و مکرر می کنیم، البته تا به الآن اجازه نداده ایم به این مرحله بکشد اما با فشارهایی که هست معلوم نیست در آینده چه خواهد شد.
مطابق اظهارات «اقتدار» قانون مجلس ذیل ماده ۲۴ استعلام از محیط زیست را برای معادن دارد ولی این استعلام از محیط زیست گرفته نمی شود.
اعتراض به پاسخ گو نبودن نماینده صمت!
مدیرکل نظارت بر امور معدنی هم در این نشست به ارائه یکسری از موارد آموزشی و کلیشه وار پرداخت که مورد انتقاد و اعتراض شدید مطالبه گران قرار گرفت به طوری که اجازه ادامه سخنان کلیشه ای «عباسعلی ایروانی» را ندادند و صراحتاً به او اعلام کردند که «این نشست آموزشی نیست بلکه مطالبه گری است و شما باید به سؤالات مطالبه گران پاسخ دهید. وضعیت کارگران و محیط زیست کشور را ببینید و در مورد موضوعات معادن صحبت کنید و مسایل کلی را کنار بگذارید.»
همچنین مطالبه گران سخنان «ایروانی» را زیر سؤال بردند و گفتند که معدن داران سر دولت هم کلاه گذاشتهاند، بخشهای نظارتی کجا ورود کرده اند؟ چرا شفافیت وجود ندارد؟ ما نسبت به عملکرد صمت بدبین هستیم، چرا مفاد جلساتی که با وزارت صمت برگزار می شود همان روز به دست معدن داران میرسد؟
در ادامه باتوجه به اینکه «ایروانی» پاسخی برای مطالبه گران نداشت تصمیم بر این شد که نشستی دیگر با حضور وزیر صنعت، معدن و تجارت و همچنین مطالبهگران حوزه معدن برگزار شود.
همین طور قرار شد نشستی با حضور مطالبهگران حوزه معدن و محققان بدون تعارض منافع در حوزه بازرسی معدن انجام شود ضمن آنکه مطالبه گران جلسهای با رئیس سازمان محیط زیست و وزیر صمت داشت باشند.
مدیریت معادن درست نبوده
نایب رئیس کمیسیون اصل 90 مجلس در این نشست از وجود فساد در معادن خبر داد. «حسن شجاعی» با بیان اینکه طرز کار معادن ایراد دارد، اظهار داشت: اگر مدیریت در عرصه معدن درست بود شاهد لگدمال شدن حقوق مردم و گردن کلفت شدن مفسدان نبودیم، ما به نحوی عرصه معدن را مدیریت کردهایم که یک عده مفسد رشد کردهاند و در کنار فساد در معدن منشاء فسادهای سیاسی، اقتصادی و خرید عزل و نصب شدهاند.
به گفته او نشست امروز را به منظور دریافت شکایت از مطالبه گران معدن قلمداد میکنم و آن را به کمیسیون اصل 90 برده و به صورت جدی پیگیری میکنیم.
مطابق سخنان «شجاعی» کمیسیون اصل 90 به عنوان دستگاه عالی نظارتی این اختیار را دارد که مسئولان ذیربط را به کمیسیون بخواند، جلسهای برگزار کند و با حضور همه مسئولان عالی در حوزه معدن و وزیر صمت، رئیس سازمان محیط زیست و وزیر جهاد کشاورزی، از آنان توضیحات بخواهد؛ و جمعی از مطالبه گران به نمایندگی در آن جلسه حاضر و دغدغهها را مطرح کنند.
او در خصوص خروجی رسیدگی کمیسیون اصل 90 به مطالبات مطالبهگران معدن گفت که گزارشی از طرز کار دستگاههای مرتبط با معدن تهیه کرده، بدون نوبت در صحن علنی مجلس قرائت میشود و اگر جرم یا تخلفی احراز شود به قوه قضائیه میرود و اگر به نتیجه برسیم که قوانین ایراد دارد، اصلاح قوانین مرتبط با حوزه معدن در دستور کار قرار میگیرد و به صحن مجلس ارائه میشود.
نایب رئیس کمیسیون اصل 90 مجلس افزود: اشکالی که در مدیریت کشور وجود دارد این است که موضوعات را قطعه قطعه میکنیم و هر قطعه را به یک نفر میدهیم تا مدیریت کند و این آفت است؛ معدن فقط در خاک یک منطقه نمینشیند بلکه در بستر اجتماعی یک منطقه مینشیند و باید مردم منطقه بهرهمند شوند.
«شجاعی» با بیان اینکه اگر شاهد ناکارآمدی در بخشهای مختلف هستیم نشان از این دارد که ساز و کار نظارتی ما حفره دارد، تصریح کرد: یکی از اقدامات ما در کمیسیون اصل 90 آسیبشناسی نظارت بر نظارت است، اگر در دستگاههای اجرایی ما فسادهای عجیب و غریب رخ میدهد قطعاً مسولان نظارتی ما مشکلاتی دارند.
«شجاعی» تأکید کرد: ما فرش قرمز پیش پای سرمایهگذار پهن میکنیم اما حتماً با حاکمیت سرمایهداری مخالفیم، سرمایهداری دنیا را به بنبست کشیده است.
نایب رئیس کمیسیون اصل 90 مجلس شورای اسلامی گفت: کار شما به مطالبهگری ختم نشود، باید مکتب آشتی معدن با محیط زیست را هم دنبال کنید و پیگیر شود که مدیریت معدن به کدام نحو به بهبود شرایط اجتماعی و وضعیت کشاورزی کمک میکند.
نظر شما