شرایط مسعود بارزانی برای لغو همه پرسی

سرویس عراق و اقلیم کردستان - رئیس اقلیم کردستان اعلام کرد کە اگر بغداد برای آغاز مذاکرە بر سر استقلال اقلیم اعلام آمادگی کردە و جامعە جهانی نیز تضمین کتبی برای اجرایی کردن توافقات با بغداد را بە کردها بدهد، احتمال لغو همه پرسی استقلال اقلیم کردستان وجود دارد.

بە گزارش کردپرس، در حالی کە کمتر از 5 روز دیگر تا موعد اعلام شدە برای برگزاری همه پرسی استقلال اقلیم کردستان زمان باقی ماندە و کشورهای منطقە و قدرت های جهانی از مسعود بارزانی رئیس اقلیم و دیگر مقامات کرد خواستەاند کە این همه پرسی را بە تعویق بیاندازند، بارزانی در سخنانی، شرایط اقلیم کردستان برای تعویق همه پرسی را اعلام کرد.

بارزانی با حضور در گردهمایی مردم منطقە سوران اقلیم کردستان، کە در حمایت از همه پرسی صورت گرفتە بود گفت:"باور کنید اگر مطمئن می بودیم این شرایط بە همین منوال کنونی باقی می ماند، راضی می بودیم، اما بازهم به ما خواهند گفت به خط سبز قبلی بازگردیم و این همان مرزی است که در زمان صدام بین نیروی پیشمرگ و نیروهای عراقی وجود داشت. این یعنی اربیل و دهوک را خمپاره باران کنند، چطور ممکن است ما این مرز را قبول کنیم؟ این مرز کردستان نیست. ما هرگز حاضر نیستیم در مورد مرز مدار 36 درجه بحث و گفتگو کنیم؛ زیرا آن مرز نه مرز کردستان بوده و نه مرز کردستان خواهد بود.

در مورد موضع جامعه بین المللی و بغداد در خصوص همه پرسی، به شما و همه مردم کردستان می گویم، ما موضوع همه پرسی را با خیلی از کشورها و همچنین با بغداد هم مطرح کردیم، همه آن ها نسبت به این مسئله انعطاف داشتند، اما اخیراً می بینیم که تغییراتی در مواضع آن ها به وجود آمده است. سوال این است که چرا موضع آن ها تغییر کرده است؟ قبلاً هیچ کس مسئلە همه پرسی را جدی نمی گرفت، اما این یک تصمیم جدی است و اجرایی هم می شود. عده ای در جوامع بین المللی می گفتند که این موضوع فقط یک اهرم فشار است، هر کسی به نوعی آن را برای خود تعبیر و تفسیر می کرد. سپس خود را بە این دلخوش کردند که ما با هم اختلاف داریم پس در صدد بی توجهی بە ما برآمدند، اما یکی از دلایل موفقیت همه پرسی ، این است که همه جریان ها در این خصوص موافقند و بر سر آن، اتفاق نظر دارند.

برگزاری همه پرسی ، تصمیم ملت کردستان است، تصمیم یک شخص نیست، این هم خود یکی از دستاوردهای همه پرسی است. اتحاد و یک دلی به میان مردم کردستان بازگشت و پارلمان بازگشایی شد. برگزاری همه پرسی تصمیم همه مردم کردستان است و مردم بر تصمیمشان اصرار می ورزند.

ما بر اساس همان قانونی که آن ها نادیده گرفتند، تصمیم به برگزاری همه پرسی گرفتیم. می گویند اقدام ما با قانون همخوانی ندارد، در دیباچه قانون اساسی آمده است که پایبند بودن به قانون اساسی یک پایبندی اختیاری و آزادانه‌ است، کسانی که بە قوانین آگاهی دارند، می دانند که ما به‌ اختیار خود به ماندن در عراقی فدرال، مدنی و دموکراتیک راضی بودیم، اما اکنون حکومت عراق یک حکومت دینی و مذهبی است و دیگر نه فدرال است، نه دموکراتیک و مدنی.

همه پرسی وسیله است، نه هدف، همه پرسی را برگزار می کنیم که به همه جهانیان بگوییم، ما خواستار استقلال هستیم. همیشه گفته ایم که اگر جایگزینی برای همه پرسی وجود باشد، کە خوب است؛ اما اگر جایگزینی برای همه پرسی وجود نداشته باشد، محال است که آن را به تعویق بیندازیم.

اکنون جامعه بین المللی به قضیه ورود کرده اند، اگر چه گفتمان کنونی آنان با گذشته شان فرق کرده است و نهایت احترام در گفتمان آنان مراعات شدە است، اما باید گفت که ما با بغداد مشکل داریم و باید با بغداد به توافق برسیم ، اگر بین بغداد و اربیل توافقی هم صورت گرفت، باید به گونه ای باشد کە مورد قبول طرفین واقع شود و سپس جامعه بین الملل، اروپا و آمریکا از آن حمایت کنند و ضامن اجرایی شدن آن باشند، این می تواند جایگزین همه پرسی باشد.

تاکنون بغداد برای مذاکره در مورد این موضوع اعلام آمادگی نکرده است. اگر تا چند روز دیگر جایگزینی ارائه بشود روز 25/9/2017 جشن می گیریم، اگر هم جایگزینی نباشد بیست و پنجم ماه جاری همه پرسی برگزار می شود، اگر چه همه پرسی هم بر گزار کنیم، حق داریم و حق مسلم ملت ما است که باید تضمینی داشته باشد، زیرا در گذشته رنج های بسیاری متحمل شدیم . حق داریم به هیچ گونه وعده و وعید لفظی اعتماد نکنیم. تضمین باید کتبی باشد و طوری مکتوب شود که کسی نتواند از زیربار آن شانە خالی کردە و یا تفسیر و تعبیر متفاوتی از آن داشته باشد.

مشکل ما با بغداد بر سر حقوق و بازگشت وزیر و وزرا نیست، آن مرحله گذشت، تمام شد و رفت. واقعاً من اکنون احساس می کنم که بعد از سال 2003 و پس از مصائبی چون انفال و حملات شیمیایی کە از سر گذراندیم، اشتباه کردیم به بغداد رفتیم، ولی بازگشت ما به بغداد با حسن نیت ودلی پاک بود، اما این هم پذیرفته نشد. ما اتحاد و یکپارچگی عراق را بر هم نزده ایم، خود آن ها این کار را کردەاند. ما به بغداد رفتیم تا شریک و برادرشان باشیم، آن ها نپذیرفتند. ما هم در خدمت دیگران نخواهیم بود.

دومین اشتباه ما این بود که وقتی بودجه اقلیم کردستان را قطع کردند؛ یعنی همه چیز تمام شد، اما آن زمان جنگ داعش بر ما تحمیل شده بود و فرصت نکردیم، وگرنه باید همان زمان این اقدام را انجام می دادیم. هنوز هم در بغداد فرهنگ و دیدگاه انفال و عدم قبول شراکت با دیگر اقوام و ملیت ها وجود دارد، اگر حالا همه پرسی را نپذیرند، پس بعد از دو سال چگونه تن به پذیرفتن می دهند؟

گذشت زمان به نفع ملت کردستان نیست. مصوبات پارلمان و احکام دادگاه عراق را ببینید، همگی بر ضد کردستان می باشند. مصوبات آن ها هیچ گاه به کردستان نمی رسند و در این جا عملی نمی شوند، اما نشان دهندە نیت واقعی و هدف آن ها در قبال کردستان است و این است کە بسیار اهمیت دارد."

کد خبر 45006

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha