واحد جمشیدون روز یک شنبه (2مهرماه) در گفت وگو با خبرنگار کردپرس ضمن اعلام این خبر افزود: ازدیاد بهره برداری و حفر چاه های غیرمجاز، تغییر الگوی کشت از محصولات کم آب بر به محصولات پرآب بر مانند (چغندر، باغات و صیفی جات)، برداشت بی رویه منابع آب زیر زمینی، خشکسالی و کاهش نزولات، باعث شده که چشمه های کف جوش تالاب به کلی خشک شده و در ده سال گذشته هیچ آبی وارد بدنه تالاب نگردد. همچنین از ۷ چشمه ی روستای قره داغ که دائما و بصورت مداوم پرآب بودند، اکنون۶ چشمه به طور کامل خشک شده اند و فقط یکی از آنها با دبی بسیار کم آب موردنیاز مراتع را تامین می کند و عملا هیچ آبی از آن به تالاب نمی رسد.
وی ادامه داد: از سویی دیگر کیفیت آب تغذیه گرایی تالاب به دلیل بالارفتن دو عنصر ( فسفات و نیترات) به دلیل ورود فاضلاب های خانگی و کشاورزی به تالاب از طریق آب ورودی در سال های گذشته است که همین موضوع باعث رشد جلبک ها در فصل تابستان شده و در زمستان نیز با مرگ جلبک ها به صورت لجن ته نشین شده و باعث پدیده رسوب گذاری در تالاب می شود. این امرسال به سال از عمق تالاب کاسته و امکان ادامه زندگی آن را مختل می کند.
این فعال زیست محیطی در خصوص زیستگاه و حیات جانوری تالاب گفت: حدود 180 گونه پرنده ی آبزی و کنار آبزی در تالاب کانی برازان بودند که با تهدید این عرصه ی آبی حیات آنها نیز تهدید و دسترسی شکارچیان غیر مجاز نیز بیشتر خواهد شد.
جمشیدون تاکید کرد: در حال حاضر تنها منبع آب تالاب شاخه ی انحرافی رود مهاباد است که به دلیل برداشت غیرمجاز کشاورزان در مسیر و بیلان منفی به دلیل تبخیر آب، این جریان ورودی به تالاب نیز بسیار ناچیز است.
وی افزود: پیشتر با تلاش و درخواست تشکل های محیط زیستی و همراهی نماینده مردم مهاباد در مجلس شورای اسلامی مهندس جلال محمودزاده و فرماندار مهاباد، دستور تامین حقآبه تالاب به میزان ۲ میلیون مترمکعب به وزارت نیرو و امور آب ابلاغ گردید که از این میزان تنها ۵۰۰ هزار مترمکعب با دبی بسیار پایین رهاسازی گردید که به دلیل طول زیاد مسیر( تبخیر و برداشت غیرمجاز) به پهنه آبی تالاب نرسید.
جمشیدون در خصوص آخرین اقدامات انجام گرفته برای احیای تالاب گفت: تا چند روز دیگر از شمال تالاب شاخه ی انحرافی جدید از رود مهاباد توسط اداره ی امور آب جهت ورود آب به تالاب انجام خواهد گرفت و احیای تالاب از طریق تعیین حق آبه از سد مهاباد به تالاب، برنامه ریزی دراز مدت جهت احیا چشمه های کف جوش تالاب و ۷ چشمه ی روستای قره داغ، تخصیص اعتبار کافی ممکن خواهد بود.
این فعال زیست محیطی اظهار داشت: مطالعاتی توسط دانشگاه شهید مدرس تهران در خصوص حق آبه زیست محیطی تالاب در حال انجام است که هنوز نتایج آن مشخص نشده است. امور آب شهرستان مهاباد متعهد شده که مطابق نتایج نهایی گزارش رسمی حق آبه تالاب را از سد مهاباد تامین نمایند. طرح حفاظت از تالاب های ایران در سازمان حفاظت از محیط زیست کشور مطرح شده و مطالعاتی چند در خصوص کیفیت آب تالاب و... انجام گرفته است.
وی ادامه داد: قانون جامع حفاظت از تالاب ها که در سال 95به تصویب رسیده و هنوز دستور کار آن اجرایی نشده است. مدیریت این قانون در اختیار سازمان حفاظت محیط زیست است و این سازمان قدرت اجرایی آن را با توجه به حجم کار ندارند و این اقدامات تنها در حد مطالعاتی باقی مانده است.
جمشیدون گفت: تالاب کانی برازان با مساحت ۹۲۷ هکتار در جنوب دریاچه ارومیه یکی از مهمترین تالاب های استان است که 4 عنوان بالای حفاظتی (تالاب بین المللی عضو کنوانسیون رامسر)،(اولین سایت پرنده نگری کشور)،(پناهگاه حیات وحش) و(منطقه ی شکار ممنوع) را دارا است.
وی تاکید کرد: احیای چشمه و تالابها باید در اولویت باشد و نمی توان یک عرضه ی آبی زیست محیطی مانند دریاچه ی ارومیه را به کمک انتقال آب زنده کرد. احیا و تجدید آب های زیرزمینی، رودها، تالاب ها می تواند کمک بزرگی به احیای دریاچه ارومیه باشد. یکی از دلایل خشکسالی تالاب ها ایجاد زهکش در وسط دریاچه ارومیه و انتقال رودهای مهاباد، نقده و میاندوآب به دریاچه به عنوان یک طرح ناموفق بود.
نظر شما