عدم تلاش مسئولین تامین امنیت درحل معضل بیکاری جوانان وارتباط آن باناامنی درجامعه/ سلیمان فیضی*

*این یادداشت به قلم سلیمان فیضی دانشجوی سال آخردکتری تخصصی مدیریت منابع انسانی وشهردارسابق بوکان نوشته شده و در اختیار کردپرس قرار گرفته است.

سرویس آذربایجان غربی- امروزه بیکاری به بحثی داغ و فراگیر در جامعه ما تبدیل شده است . بنا بر تعریف دفتر بین المللی کار، تمام افرادی که در یک روز معیّن در جستجوی کارند اما با وجود داشتن توان برای انجام کار موفق به کسب کار نمی شوند، بیکار به حساب می آیند.

بیکاری گسترده به خصوص در میان جوانان، بحرانی که نه تنها باعث می شود نتوانیم از فرصت نیروی کار جوان ایجاد شده در اقتصاد کشور استفاده کنیم، بلکه این فرصت را به تهدیدی بزرگ تبدیل می کند که ریسک های غیرقابل پیش بینی را بر نظام سیاسی و اقتصادی کشور تحمیل می کند. فرار مغزها ، بالاتر رفتن سن ازدواج ، افزایش ارتباط نامشروع بین جوانان ، احساس بی ارزشی ، فقر و تنگدستی ، آلوده شدن به اعتیاد ، عقب ماندگی کشور ورواج خشونت وناامنی درجامعه را به دنبال دارد که هر کدام از این پیامد ها به نوبه ی خود بر سلامت روحی وروانی جامعه و وضعیت اقتصاد و معیشت مردم تاثیرات مخرب و جبران ناپذیری می گذارند.

این روزها خودکشی پدیده نادر و دور از ذهن نیست . آمار ها نشان می دهد عامل اصلی خودکشی در ایران فقر و تنگدستی می باشد ، که از پیامد های مستقیم بیکاری است .

متاسفانه خشونت در جامعه ما به دلایل مختلف به امری نهادینه تبدیل گردیده و هر روز هر کدام از ما شاهد اعمال خشونت های متعدد اعم از کلامی و فیزیکی در سطح جامعه هستیم. حیات اجتماعی و اقتصادی افراد جامعه به طور گسترده و عمیق از رکود اقتصادی و كسادي بازارها تاثیر می‌پذیرد.

به قول آیت الله شاهرودی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام (رئیس قبلی قوه قضائیه) که گفتند: «بعد از 9 سال حضور در قوه قضائیه متوجه شده‌ام که اگر بخواهیم جرم و بزهکاری در جامعه کم شود و افراد کمتری به قوه قضائیه مراجعه کنند و دستگاه قضائی آرامی داشته باشیم، ابتدا باید در وضعیت اقتصادی کشور اصلاحات گسترده ای ایجاد کنیم چون همه آنچه به صورت مشکل به قوه قضائیه ارجاع می شود،‌ عملاً ناشی از مشکلات اقتصادی است.

ایشان حتی ریشه جرائمی مانند سرقت و مواد مخدر یا جنایاتی مثل قتل و حتی برخی مسائل امنیتی و سیاسی را نیز ناشی از مسائل اقتصادی می‌دیدند و معتقد بودند وقتی به ریشه ها توجه کنیم، می‌بینیم جرمی که صورت گرفته،بیشتر ناشی از مشکلات اقتصادی بوده است.»

البته ریشه ی خشونت در جامعه را می توان در نظریه فشار دورکهیم در بعد فرهنگی مساله نیزجستجو کرد که ناشی از فقر فرهنگی در یک جامعه می تواند باشد . فقر اقتصادی و فشارهای روانی ناشی از آن نیز می تواند عامل دیگری در این خصوص تلقی گردد . فشارهای نیروی جنسی ، سرکوب و ایجاد عقده های روانی ناشی از آن، از دیگر دلایل بروز خشونت ها به شمار آمده است . در سطح خانواده فرهنگ خانواده ها، بیکاری ، فقر و بی پولی ، شیفت های متعدد کاری و خستگی ناشی از آن و افسردگی ناشی از عوامل مذکور می تواند از جمله عوامل اصلی بروز خشونت باشد.

راه کارهای کنترل خشونت در جامعه بی ارتباط با ریشه های آن نیست و به طور کلی می توان در برنامه های کلان وخرداقتصادی ؛جامعه را به سمت و سوی شکوفایی و اشتغال کارآمد هدایت نمود.

برای رسیدن به خانواده عاری از خشونت می بایست برنامه های پیشگیری در قالب آموزش مهارت های زندگی در جامعه نهادینه گردد و در بعد اقتصادی زیربناهای اقتصادی بازبینی و فاصله و شکاف اقتصادی عمیق فعلی به سمت و سوی عدالت اقتصادی سوق داده شود.

و امادر پایان برای حل معضل بیکاری چه باید کرد ؟

کشور ما ایران از پتانسیل های بالای محیطی و جغرافیایی برخوردار است . بدون شک توسعه صنعت توریسم و گردشگری ، که امروزه مهم ترین منبع درآمد بسیاری از کشورها مانند ترکیه می باشد ، می تواند یکی از راه حل های مناسب برای حل این معضل باشد .

راه حل بعدی می تواند ایجاد روابط مناسب با دیگر کشور های خارجی می باشد . اگر بتوانیم روابط بین المللی خود را با کشور های توسعه یافته منطقی کنیم دچار نوعی گردش اقتصادی می شویم که این گردش اقتصادی منجر به این می شود که بازار اشتغال رونق پیدا کند.

جلوگیری از قاچاق کالا امری شدیداً ضروری برای کنترل و مهار پدیده بیکاری است . ورود غیر قانونی کالا ها با هر کیفتی از مرزهای کشور صدمه جبران ناپذیری به اقتصاد و وضعیت شغل در کشور می زند ، در همین جهت نظارت بیشتر بر مرز ها و ریشه کن کردن قاچاق کالا می تواند باعث بهتر شدن وضعیت اقتصاد و در پی آن درمان بیکاری گردد.

مواردی چون اصلاح قوانین و مقررات بازار ، محاسبه قیمت تمام شده تولید ،حذف رانت در اقتصاد، اصلاح قیمت خرید مصرف‌کننده، توجه به صنایع کوچک و متوسط ، ثبات در سیاست های دولت و تغییر سیاست مدارس و دانشگاه ها از کارمندپروری به کارآفرین پرروری وپیشگیری از افزایش ثروت اندوزی به جای سرمایه گذاری می تواند از جمله اقدامات مفید دولت در حل بحران بیکاری باشد .

همچنین مسئولین درسطح شهرستان بایدعلاوه بر فراهم شدن زیر ساخت‌های توسعه ، پیشرفت و آبادانی ،وفاق، همدلی، وحدت، تعهد و مسئولیت شناسی و استفاده از تمام ظرفیت‌ها و استفاده از نخبگان و تلاش برای جذب مشارکت عمومی درجهت کاهش بیکاری تمام تلاش خودرابکاربگیرند.

کد خبر 46109

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha