به گزارش کردپرس، در کنار تحولاتی که پس از برگزاری رفراندوم استقلال کردستان در شمال عراق رخ داده و توجه همگان را به خود جلب کرده است؛ شمال سوریه نیز در این روزها شاهد تحولاتی مهم ست. ارتش ترکیه در سایه توافقات به وجود آمده در مذاکرات آستانه با 2 کشور ایران و روسیه توانسته جواز ورود به شهر مهم و استراتژیک ادلب را با عنوان ایجاد مناطق عاری از درگیری کسب کند و بر اساس اطلاعات به دست آمده از ستاد فرماندهی نیروهای مسلح ترکیه 13 نوامبر 2017 نیروهای ارتش این کشور به صورت رسمی وارد ادلب شده اند. ولی سوالی که شاید بسیار حیاتی و مهم باشد این است: ادلب چرا برای ترکیه مهم است؟
ادلب شهر بسیار مهم و بزرگ سوریه است که بعد از مهاجرت های صورت گرفته از حلب، 3 میلیون 700 هزار نفر در آن زندگی می کنند. این شهر استراتژیک که در 45 کیلومتری مرزهای جنوبی ترکیه واقع شده است از شمال به عفرین {در کنترل نیروهای کرد ی.پ.گ} و استان ختای ترکیه، از شرق به حلب، از غرب به مناطق دریای مدیترانه و لاذقیه منتهی می شود. ادلب بعد از آغاز جنگ داخلی در سوریه شاهد درگیری های بسیار شدیدی بوده است که هم اکنون گروه های مسلح زیادی به خصوص احرار الشام، تحریر الشام {کنترل شهر در حال حاضر در دست نیروهای تحریر الشام بوده که شاخه ای از النصره می باشند، است} را در خود جای داده است. از طرف دیگر ادلب برای دسترسی به لاذقیه {که در کنترل نیروهای دولت مرکزی بوده و یکی از مهمترین مراکز دولت مرکزی سوریه به حساب می آید} و از آنجا به دریای مدیترانه یکی از مهمترین و حیاتی ترین خطوط مواصلاتی به شمار می رود. ادلب از آنجایی که راه مواصلاتی به شهرهای مهم حلب – لاذقیه – حما می باشد و یکی از راه های دسترسی به دریای مدیترانه به حساب می آید برای تمام گروه های حاضر در سوریه یک شاه کلید محسوب می شود.
ادلب برای ترکیه و دولت مرکزی سوریه دارای اهمیت زیادی است. ادلب در واقع تنها استان در سوریه است که کلا از کنترل نیروهای دولت مرکزی خارج است و ارتش بشار اسد هیچ کنترلی بر هیچ نقطه ای از این استان ندارد. به همین دلیل ادلب به عنوان قلعه مستحکم مبارزان علیه بشار اسد شناخته می شود. ولی اهمیت این منطقه برای ترکیه بسیار استراتژیک و حیاتی تر است. ترکیه در واقع بعد از آن که با ورود به شمال سوریه و تصرف جرابلس – ماره – الباب توانست تکمیل کریدور کردی از عفرین تا کوبانی را ناکام کند، این بار در پی هدفی دیگر در سایه ایجاد مناطق عاری از درگیری توسط روسیه است. ترکیه در واقع در نظر دارد تا سدی محکم در برابر کردهای سوریه برای دسترسی به دریای مدیترانه ایجاد کند. ی.پ.گ برای تشکیل کریدور مورد نظر خود که از مرزهای عراق شروع شده و به دریای مدیترانه منتهی می شود نیاز به کنترل بخشی از ادلب را دارد. در واقع ترکیه در نظر دارد تا با وارد کردن نیروهای خود به ادلب از سرایت تسلط ی.پ.گ به داخل ادلب جلوگیری به عمل آورد. کانتون عفرین از گذرگاه ادلب 120 کیلومتر با دریای مدیترانه فاصله دارد که در حال حاضر در کنترل 3 گروه ارتش آزاد سوریه، النصره {تحریر الشام} و احرار الشام می باشد. کنترل ادلب توسط این گروه ها برای ارتش دموکراتیک سوریه و ی.پ.گ یک امتیاز مثبت تلقی می شد زیرا ائتلاف بین المللی و جوامع بین المللی این گروه ها را جزء گروه های تروریستی شناخته و در برابر آن از ارتش دموکراتیک سوریه حمایت می کنند. ترکیه متوجه این تهدید بوده و در صورت آغاز عملیاتی توسط نیروهای ارتش دموکراتیک سوریه به این منطقه به احتمال قریب به یقین می توانستند تا این گروه ها را در سایه حمایت نیروهای ائتلافی دفع و سپس به راحتی به دریای مدیترانه دسترسی پیدا کنند.
اکنون که ایران – روسیه و دولت مرکزی سوریه بر دیرالزور متمرکز شده اند، ترکیه نیز از این وضعیت استفاده کرده و عملیاتی مانند سپر فرات را این بار در ادلب در واقع با همان هدف قبلی اجرا خواهد کرد. هدفی که برای ایجاد مانع در برابر کریدور کردی، ترکیه و حکومت حزب عدالت و توسعه را می تواند به پای هر مذاکره و همکاری بکشاند.
در واقع ترکیه پس از ورود به ادلب برنامه های دراز مدتی را نیز در نظر دارد که برای بررسی این برنامه ها باید به رفراندوم استقلال کردستان عراق توسط بارزانی در شمال عراق توجه کرد. ترکیه طرح های آمریکا و اسرائیل در منطقه که با رفراندوم استقلال کردستان عراق شروع شده است را در دراز مدت پروژه اتحاد شمال سوریه – شمال عراق می داند و برای اتخاذ تدابیری در برابر چنین پروژه ای هر چند دراز مدت نیاز مبرم به حضور در ادلب دارد.
کد خبرنگار: 30102
نظر شما