آراس شیخ جنگی برادرزاده جلال طالبانی دبیر کل فقید اتحادیه میهنی، در این مصاحبه که مشروح آن در ذیل آمده است در ارتباط با رویدادهای کرکوک، مسعود بارزانی رئیس اقلیم کردستان و رهبر حزب دمکرات و کسرت رسول علی معاون رئیس اقلیم کردستان و معاون اول دبیر کل اتحادیه میهنی را مسئول دانست و گفت: مسعود بارزانی و کسرت رسول میگفتند که دولت عراق قدرت جنگ با کُردها را ندارد و با این دیدگاه این فجایع را بر سر مردم ما آوردند.
کردپرس: چه عواملی باعث وقوع رویدادهای کرکوک شد؟
آراس شیخ جنگی: اکثریت جریانهای سیاسی از قصد دولت عراق برای بازگشت به مرزهای قبل از 2014 مطلع شده بودند که در حقیقت منظور مناطق موسوم به "مورد مناقشه" است که باید از سوی کُردها و دولت فدرال بصورت مشترک اداره شوند. البته بعد از حمله داعش، این مناطق به کنترل کُردها درآمده بود. در این زمینه گفتگوهای فراوانی با احزاب کردستانی من جمله ریاست حزب دمکرات کردستان و اتحادیه میهنی کردستان برای بازگشت نیروهای عراقی به این مناطق انجام شده بود که مورد قبول طرف کردستانی واقع نشده و این فاجعه متوجه کرکوک شد.
کردپرس: آیا شما از حرکت نیروهای عراقی به سمت کرکوک با خبر بودید؟
آراس شیخ جنگی: بدون تردید، همه در جریان بودند، ولیکن مسأله را جدی نمیگرفتند. کسانی مانند مسعود بارزانی و کسرت رسول بر این باور بودند که دولت عراق قادر به انجام این کار نبوده، این اقدامات جهت اعمال فشار است و این برخلاف چیزی بود که من فکر میکردم. آنها میگفتند که دولت عراق قدرت جنگ با کُردها را ندارد و با این دیدگاه این فجایع را بر سر مردم ما آوردند.
کردپرس: رسانهها و به ویژه مسئولین رسمی حزب دمکرات کردستان، اتحادیه میهنی کردستان را در رویدادهای کرکوک به خیانت متهم میکنند. پاسخ شما به این اظهارات چیست؟
آراس شیخ جنگی: درحقیقت من هیچ جوابی برای اینگونه اظهارات ندارم. اگر خیانت از سوی ما صورت گرفته است پس مناطقی که تحت کنترل آنان بودهاند چرا تسلیم شده اند؟ آنها حتی یک گلوله نیز شلیک نکردهاند در حالی که ما جنگیدیم و تعداد جان باختگان و زخمیهای ما ثابت میکند که ما مرتکب خیانت نشده ایم. ما جنگیدیم و مقاومت کردیم و در واقع آنان خود را از مهلکه دور کردند.
کردپرس: کادرهای اتحادیه میهنی کردستان در حال حاضر در کرکوک حضور دارند؟ وضعیت کرکوک به چه شکل است؟
آراس شیخ جنگی: خیر هیچ یک از کادرهای اتحادیه در کرکوک میهنی باقی نمانده اند. وضعیت کرکوک نیز رو به آرامی بوده، مردم در حال بازگشت به خانه و زندگی خود هستند. پلیس و نیروهای امنیتی با نیروهای دولت فدرال در جلسات مختلفی گرد هم آمده در حال هماهنگی برای اداره امور هستند. سرپرست موقت برای تصدی پست استانداری تعیین شده است و منتظر پیشنهاد گزینه جدید از سوی کُردها خواهند بود چرا که استاندار قبلی به دلیل برخی مسائل از کار اخراج شده است.
کردپرس: از سرنوشت دکتر نجمالدین کریم اطلاعی در دست دارید؟
آراس شیخ جنگی: نجمالدین کریم در اربیل بوده همان شب اول کرکوک را ترک کرد. در حال ترک شهر با وی تماس گرفته شد و او نیز به شهر بازگشته در محلههای کُردنشین از مردم خواست دست به اسلحه برده از شهر دفاع کنند و پس از آن بلافاصله همراه محافظانش به سمت اربیل فرار کرد و اکنون تحت الحمایه حزب دمکرات کردستان است.
کردپرس: رهبران سیاسی اقلیم کردستان از جمله مسعود بارزانی و کسرت رسول بعد از وقایع کرکوک سکوت اختیار کردند. به نظر شما دلیل این سکوت چیست؟
آراس شیخ جنگی: اگر من جای آنان بودم همان شب اقدام به خودکشی میکردم. بعنوان کسانی که مسئولیت این رویدادها به عهده آنهاست بهتر بود خود را کشته تا به عنوان قهرمان در اذهان باقی بمانند و بعدها گفته شود آنان به خاطر مردم خودکشی کردند.
کردپرس: رفتار نیروهایی که وارد کرکوک شدهاند با احزاب و شهروندان و غیرنظامیان چگونه بوده است؟
آراس شیخ جنگی: بدون تردید هنگامی که نیرویی در حال ورود به شهر است اتفاقاتی رخ خواهد داد ولیکن نیروهای عراقی در حال حاضر در حال انجام گفتگوهای لازم بوده مهمتر از آن نیروهای پلیس و حفظ امنیت مشغول به فعالیتهای جاری خود شدهاند. هنگامی که کُردها نیز وارد کرکوک شدند اتفاقاتی از این قبیل پیش آمده شدت آنها بیشتر بود.
کردپرس: پیکر جان باختگان اتحادیه میهنی کردستان به شما تحویل داده شده است؟
آراس شیخ جنگی: بله همه تحویل گرفته شده برخی از آنها به سلیمانیه منتقل شده برخی از آنان نیز هنوز در بیمارستانهای کرکوک بوده هنوز به سلیمانیه منتقل نشدهاند.
کردپرس: نقش نفت و درآمدهای نفتی در رخدادهای اخیر کرکوک چه بوده است؟
آراس شیخ جنگی: بخشی از درآمدهای نفتی منطقه مستقیم به جیب خاندان بارزانی رفته و آنها نیز حاضر به از دست دادن آن نبودند. براساس آماری که دولت فدرال عراق اعلام کرده است سالیانه نزدیک به 8 میلیارد دلار درآمد نفتی این منطقه است که از این مقدار بیش از یک میلیارد دلار آن به جیب خانواده بارزانی و ترکیه رفته است.
کردپرس: حزب دمکرات کردستان در کرکوک اتحادیه را به دلیل عقب نشینی به خیانت متهم کرد، حال پس از گذشت کمتر از یک روز شاهد عقب نشینی نیروهای خود این حزب از مناطق مورد مناقشه از جمله شنگال بودیم، ارزیابی شما از این مسئله چیست؟
آراس شیخ جنگی: شخصاً بر این باورم این موضوعات سناریویی بوده است برای شکستن شکوه و جایگاه اتحادیه میهنی و توافقی بوده است که قبلاً صورت گرفته. همانگونه که در ماجرای 31 آگوست 1996(نیروهای پیشمرگ حزب دمکرات با همکاری ارتش عراق برای بیرون راندن اتحادیه میهنی وارد اربیل شدند) با کمک نیروی نظامی و تانکهای بعثی عراق به اتحادیه میهنی کردستان حمله ور شد. این بار نیز نقشههای طراحی شده برای شکستن ابهت و جایگاه اتحادیه میهنی بود و لیکن این حزب بسیار هوشیارانه با مسئله روبرو شده اجازه نداد نیروهایش متفرق شوند و فرزندان این مرز و بوم به خاطر خانواده مافیای نفت، خونشان ریخته شود بنابراین تا جایی که توانست اقدام به نجات نیروهای خود کرد.
کردپرس: هادی عامری رئیس سازمان بدر یک روز قبل از وقوع جریانات کرکوک به این شهر رفته و دیدارهایی انجام داد. اطلاعی در این باره دارید که با چه کسانی دیدار داشت و موضوع و محور گفتگوها چه بوده است؟ آیا توافقاتی در این دیدار صورت گرفته است؟
آراس شیخ جنگی: آنها با تمامی احزاب و جریانات کردستانی دیدار و اعلام کردند که در هر صورت وارد شهر کرکوک خواهند شد بنابراین خواستار آنیم بدون درگیری وارد شهر شویم. آنها حتی در حین حرکت در برخوردهای خود به فرماندهان مستقر در محلهای مختلف اعلام کردهاند که ما دستور داریم وارد شهر شویم. اگر شما خواستار جنگ نباشید ما نیز بدون درگیری عبور خواهیم کرد و در غیر اینصورت مجبور به گشودن آتش خواهیم بود. نیروهای عراقی بصورت بسیار آشکارا حرکت کرده بنابراین مسئولین اقلیم نیز کاملاً در جریان امر قرار گرفته بودند.
کردپرس: شیخ جعفر فرمانده لشکر 70 نیروی پیشمرگ وابسته به اتحادیه میهنی با تمامی نیروهای خود از کرکوک عقب نشینی کرده و این اقدام را بهترین تصمیم ممکن توصیف کرد. آیا از مسعود بارزانی به عنوان فرمانده کل نیروهای مسلح اقلیم کردستان برای این اقدام دستور گرفته بود یا اینکه رهبری اتحادیه میهنی چنین فرمانی به وی داده بود؟
- نسبت به این موضوع اطلاعی ندارم، اما معتقدم اتخاذ چنین تصمیمی از سوی ایشان برای عقب نشینی نیروی پیشمرگ از کرکوک بسیار مناسب و تصمیم بجایی بود.
نظر شما