به گزارش کردپرس به نقل از پایگاه خبری آژانس، دولت اقلیم کردستان در اواسط 2014 و پس از ورود داعش به عراق میادین نفتی بای حسن و هاوانا در کرکوک و همچنین میادین عین الزاله و چاههای نزدیک به مخمور را به کنترل خود درآورده تنها در دو میدان بای حسن و هاوانا روزانه 350 هزار بشکه نفت استخراج میکرده در میدان عین الزاله در نزدیکی مخمور همراه با 44 چاه دیگر نفتی روزانه 30 هزار بشکه نفت تولید میشد که به علت عدم اتصال به لولههای انتقال نفت اقلیم کردستان با تانکر صادر میشدند.
دولت فدرال در تاریخ 26 اکتبر سال جاری میلادی مجدداً کنترل این چاههای نفتی را که در کنترل حزب دمکرات کردستان بودند به دست گرفته در حال حاضر دولت اقلیم کردستان روزانه 225 هزار بشکه نفت تولید و استخراج کرده اقدام به صدور آن میکند و این در حالی است که پیش از این صحبت از تولید روزانه 700 هزار بشکه نفت در میان بود.
کاوه محمد عضو فراکسیون جنبش تغییر در کمیسیون انرژی پارلمان عراق در این زمینه گفت: میزان استخراج نفت از آن دسته چاههای نفتی که حزب دمکرات کردستان در جریان جنگ داعش آنها را به کنترل خود درآورده بود به روزانه 380 هزار بشکه میرسید.
وی افزود: دولت عراق در صدد است تمامی درآمدهای حاصله از این چاههای نفتی را به خزانه دولت بازگردانده بعد از آن نیز اگر تمامی درآمدهای حاصل از گمرک، مالیات و فرودگاههای اقلیم نیز به بغداد بازگردد آنگاه دولت فدرال اقدام به تعیین حقوق کارمندان و نیروی پیشمرگ خواهد کرد.
عضو کمیسیون انرژی پارلمان عراق تصریح کرد: دولت فدرال با ترکیه به توافق رسیده است که تمامی درآمدهای نفتی اقلیم کردستان که به حسابی در هالک بانک ترکیه واریز شده است به دولت مرکزی تعلق داشته به این دولت پس داده میشود. در این صورت اقلیم کردستان ناچار است از این پس پایبند تصمیمات عراق بوده درخصوص پروندههای نفتی با دولت فدرال تعامل داشته باشد و در غیر اینصورت متضرر خواهد شد.
در حال حاضر قیمت نفت برنت در بازارهای جهانی 57 دلار است. دولت فدرال عراق نفت خود را 7 دلار ارزانتر از نفت برنت به فروش رسانده بر این اساس 380 هزار بشکه نفت روزانه درآمدی معادل 11 میلیون دلار بوده در صورت فروش 400 هزار بشکه نفت با قیمت 50 دلار درآمد آن ماهیانه 570 میلیون دلار خواهد بود.
این در حالی است که درآمد نقتی دولت اقلیم کردستان در صورت فروش روزانه 225 هزار بشکه نفت با قیمت 47 دلار روزانه 6 میلیون دلار و ماهیانه 317 میلیون و 250 هزار دلار خواهد بود.
دولت اقلیم کردستان برای پرداخت حقوق کارمندان خود با سیستم ذخیره حقوق نیازمند ماهانه 430 میلیون دلار است و بدین ترتیب ماهانه مبلغ 113 میلیون دلار کمبود بودجه خواهد داشت.
آراس خوشناو، مشاور هیئت وزیران و عضو بورد بررسی حقوق اعلام کرده است که دولت اقلیم کردستان طی چند روز آینده تصمیم خود درخصوص پرداخت حقوق کارمندان دولت را اعلام خواهد کرد.
وی افزود: در حال حاضر اطلاعی از برنامههای نفتی اقلیم کردستان ندارم ولیکن آنچه که مربوط به سیستم پرداخت حقوق در دولت اقلیم کردستان است تا چند روز آینده مشخص و اعلام خواهند شد.
رئیس کمیسیون صنعت و انرژی در پارلمان کردستان بر این باور است که پرونده نفتی اقلیم کردستان بسیار ناشفاف بوده و دچار فساد شده است.
شیرکو جودت همچنین تصریح کرد: پرونده نفت در اقلیم کردستان دچار فساد فراوانی شده است. درآمد حاصل از نفت صادره حقوق کارمندان اقلیم و دستمزد شرکتهای نفتی را تأمین میکرد در حالی که ممکن است از این به بعد دولت فدرال از محل میادین نفتی کرکوک حقوق 681 هزار کارمند اقلیم را فرستاده همچنین ممکن است کنترل میدان نفتی تق تق را نیز بدست گیرد.
وی افزود: براساس مواد 111 و 112 قانون اساسی عراق دولت اقلیم کردستان با هماهنگی دولت مرکزی میتواند نسبت نحوه تعامل با آن دسته از چاههای نفتی که بعد از 2003 در اختیار اقلیم قرار داده شدهاند را خود تعیین نماید.
به گفتهی یک کارشناس اقتصادی دولت اقلیم کردستان با وجود آن حجم از درآمد قادر به پرداخت حقوق کامل نبود و از این پس باید چشم به راه دولت فدرال بود. وی بر این باور است که دولت اقلیم باید از نقطه نظر اقتصادی تابع دولت فدرال باشد که البته در راستای منافع مردم و شهروندان نیز خواهد بود.
امیر قصاب، رئیس سندیکای اقتصاددانان کردستان عراق در این زمینه گفت: دولت اقلیم کردستان ناچار است تسلیم بغداد شود چرا که در حال حاضر ضعیف ترین جایگاه ممکن را داشته بهتر است تمامی درآمدهای خود را تحویل بغداد دهد تا بدینوسیله زندگی و معیشت مردم بیش از این در تنگنا قرار نگرفته و البته این مهم به سود شهروندان اقلیم کردستان، کارمندان و معلمان خواهد بود.
نظر شما