خبرگزاری کردپرس در راستای تحلیل و بررسی مسائل منطقه خاورمیانه و بویژه مسائل کردها در عراق و سوریه به دنبال نزدیک شدن به پایان کامل داعش، با کارشناسان مسائل منطقه گفتگو می کند. کردپرس این بار با تیمور اخمتوف کارشناس اندیشکده راشا دیرکت و تحلیل گر مسائل ترکیه گفتگو کرده است. این کارشناس روسی معتقد است کردهای سوریه بیشتر در راستای تامین اهداف آمریکا و روسیه مورد حمایت قرار گرفته اند. وی معتقد است کردهای سوریه که به دنبال دستاورد سیاسی به دنبال موفقیت های نظامی در جنگ با داعش هستند، ممکن است در آینده با چالش های جدید روبه رو شوند.
متن کامل مصاحبه کردپرس با تیمور اخمتوف:
کردپرس: آیا می توان انتظار داشت، مانند آنچه در عراق دیدیم آمریکاییها کردهای سوریه را نیز رها کنند؟
تیمور اخمتوف: فهمیدن استراتژی و سیاست آمریکاییها در قبال کردهای سوریه سخت است زیرا دولت ترامپ یک استراتژی و سیاست منسجم و درازمدت را درباره مسائل منطقه ای در پیش نگرفته است. به نظر من، دولت آمریکا در حال حاضر و تا زمانی که منافع این کشور تامین شود و کمک به کردها در راستای تامین منافع این کشور در دوران فرایند سیاسی در سوریه باشد حمایت از آنها را ادامه می دهد. با این حال، آمریکاییها همکاری با کردها را برای اهداف تاکتیکی خود و نه در راستای اهداف استراتژیک به کار می برند و به نظر من، اگر رها کردن کردها در راستای تامین منافع این کشور باشد دولت آمریکا بدون شک چنین اقدامی را انجام خواهد داد.
کردپرس: آیا به نظر شما ترکیه در نهایت به عملیات نظامی در عفرین همان طور که بارها به انجام آن تهدید کرده است اقدام خواهد کرد؟ آیا کردهای سوریه توانایی دفاع از خود را خوهند داشت؟
تیمور اخمتوف: لازم است به این مسئله از جند جنبه مختلف نگاه کرد. قبل از هر چیز، کمربند ypg در اطراف عفرین یک صخره سخت خواهد بود که نفوذ ارتش ترکیه را به عفرین مشکل خواهد ساخت. ترکیه متحدان موثری در برابر ypg در این منطقه ندارد. نیروهای ارتش آزاد نسبت به نیروهای کرد سوریه ضعیف هستند؛ به این معنی که ترکیه باید تعداد زیادی نیروی نظامی به این منطقه گسیل دارد. درگیری نظامی در عفرین بدون شک شکست سختی برای ترکیه در پی خواهد داشت. اقدام نظامی ترکیه در عفرین قبل از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی در این کشور ریسک سیاسی بسیار بزرگی برای رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه خواهد بود.
حتی اگر اردوغان نیروهای کرد سوریه را در عفرین شکست دهد باید آن را از طریق کردها که اکثریت را در عفرین دارند این کانتون را اداره کند. من فکر نمی کنم جمعیت کردهای عفرین از این که دولت اشغالگر ترکیه بر عفرین حکم براند خوشحال شوند.
در نهایت، از نظر من غیرواقع گرایانه است فکر کنیم که روسیه با چنین اقدامی از سوی دولت ترکیه موافقت کند. کانتون عفرین سوریه اهرم فشار خوبی علیه فزون خواهی های ترکیه بوده و من فکر نمی کنم روسیه بگذارد دولت ترکیه به آسانی کانتون عفرین سوریه را به آسانی تصرف کند.
کردپرس: آیا آمریکا اقدام به پس گرفتن سلاح ها از نیروهای کرد سوریه موسوم به ypg خواهد کرد؟
تیمور اخمتوف: آمریکاییها قبل از این که سلاح و مهمات در اختیار نیروهای کرد-عرب سویه قرار دهند، در گفتگو با مقامات ترکیه تاکید کردند که همه سلاح ها از نیروهای سوریه دموکراتیک جمع آوری خواهد شد. از جمله اشاراتی که درباره جمع آوری سلاح از نیروهای کرد شده ردگیری این سلاح ها از طریق سیستم شماره سریال سلاح ها است. اما با توجه به تجربه عراق، آمریکا در سوریه نیز قادر نخواهد بود سلاح های خود را جمع آوری کند. علاوه بر آن، این سلاح ها ممکن است برای مقابله با حملات احتمالی دیگر استفاده شود. بنابر این، آمریکا در درازمدت بر مسئولیت پذیری در قبال این سلاح ها به جای بازپس گیری آنها از نیروهای سوریه دموکراتیک تاکید خواهد کرد.
کردپرس: رابطه میان روسیه و کردهای سوریه را چگونه می بینید؟ آیا روسیه به کردها برای به دست آوردن یک منطقه خودمختار کمک می کند یا بهتر است بگوییم روسیه به کردها در برقراری سیستم فدرالی در شمال سوریه کمک خواهد کرد؟
تیمور اخمتوف: ربطه روسیه با کردهای سوریه در 2 یا 3 سال گذشته بر اساس اهداف روسیه در جنگ داخلی سوریه تعیین شده است که تبدیل بحران از یک تقابل نظامی به یک رقابت سیاسی بوده است. اهمیت عامل کرد در سوریه برای روسیه با پیشرفت نیروهای کرد سوریه بوجود آمد.
باید ذکر کرد که با وجود پیشنهاد حق خومختاری برای کردهای سوریه از سوی روسیه، دیپلمات های روسی گفته اند که همه پارامترهای قانون اساسی سوریه باید توسط مردم سوریه تعیین شده و درباره آنها تصمیم گیری شود. این مسئله بدان معنی است که کردها باید در مورد مسئله خودمختاری با اکثریت عرب مذاکره کنند. به عبارتی دیگر، روسیه از ادعای کردها درباره خودمختاری حمایت می کند اما این مسئله را برای تصمیم گیری نهایی به مردم سوریه واگذار می کند. تاکنون چنین اظهاراتی از سوی دیپلمات های روسی برای جذب کردهای سوریه و تبدیل آنها به یک شریک خوب در کمپین روسی- سوری استفاده شده است.
کردپرس: در باره رابطه میان کردهای سوریه و کردهای عراق چه نظری دارید؟ آیا تحولات چند ماه اخیر در اقلیم کردستان روی رابطه کردهای سوریه و عراق تاثیر می گذارد؟
تیمور اخمتوف: ما باید رابطه میان رهبران سیاسی کرد در عراق و سوریه با رابطه جمعیت کرد در اقلیم کردستان و سوریه تمایز قائل شویم. به نظر من رابطه میان احزاب کرد در عراق و سوریه خوب نیست. هر دو طرف پروژه های خود را درباره ناسیونالیسم کردی دنبال می کنند. از طرف دیگر، تجربه شخصی من تمایل کردهای سوریه و عراق را به سمت یک نوع اتحاد نشان می دهد. حداقل، آنها دارای جهان بینی مشترک هستند.
کرپرس: آیا باور دارید که پ.ک.ک به سلاح هایی که از سوی آمریکا به ypg داده شده، دست خواهد یافت؟
تیمور اخمتوف: به نظر من این مسئله بیشتر به همکاری میان سوریه و ترکیه بستگی دارد. من فکر می کنم همکاری برای کنترل مرزهای ترکیه- سوریه و تبادل اطلاعات بیشتر می شود. اما از طرف دیگر، آنچه برای پ.ک.ک مهم است تجربه و تاکتیک نظامی است و نه سلاح. از نظر سیاسی، پ.ک.ک که هنوز از نظر ترکیه، اتحادیه اروپا و آمریکا یک سازمان تروریستی محسوب می شود پروژه روژاوا برای این گروه بیش از هر چیز دیگر اهمیت دارد. پ.ک.ک نمی تواند در مقابل عملیات های ضدترور و موثر ترکیه مقاومت کند. استفاده از سلا ح های بیشتر نمی تواند تاثیر زیادی داشته باشد و تاثیر آن محدود خواهد بود. رقابت های آینده میان پ.ک.ک و دولت سوریه بیشتر در حوزه سیاسی خواهد بود.
کردپرس: آیا فکر می کنید که کردهای سوریه در نهایت بتوانند منطقه مستقل خود را داشته باشند؟
تیمور اخمتوف: حاکمیت مستقل بر پایه مشروعیت بین المللی و محلی، دارا بودن ابزار قانونی استفاده از نیرو و بدنه سیاسی منسجم است. حزب کردی اتحاد دموکراتیک کرد سوریه یا pyd دارای همه این فاکتورهاست. اما به محض این که عوامل تقابل نظامی سوریه تغییر پیدا کند،ممکن است کردهای سوریه با چالش ها و کشمکش هایی برای استقلال سیاسی خود در مناطقی که pyd فرصت های محدودی در اختیار دارد، روبه رو شوند. حق داشتن خودمختاری برای کردها به احتمال زیاد فقط در مذاکره با دولت مرکزی سوریه که اکثریت اعراب، دمشق را حمایت می کنند به دست خواهد آمد و این واقعیت جدید برای کردها بسیار چالش برانگیز خواهد بود.
کد خبرنگار: 40101
نظر شما