بیمه سلامت زیر تیغ  کمبود اعتبار

سرویس کردستان- طرح تحول سلامت که اجرای آن در سالهای اخیر رضایت نسبی به باور آورده، در معرض تهدید کمبود اعتبار قرار گرفته و مسئولین نسبت به آینده این طرح ابراز نگرانی میکنند.

به گزارش کردپرس، تنگای مالی برای پرداخت اعتبارات مالی اجرای این طرح باعث شده در ماه‎های اخیر شاهد تغییرات و ایجاد محدودیت‎هایی برای ادامه آن و استفاده مردم از بیمه سلامت در مراکز درمانی شود. حدود دو ماه قبل بود که اعلام شد خدمات دهی به دارندگان بیمه سلامت در بخش خصوصی متوقف و معطوف به مراکز درمانی دولتی شده است. به باور کارشناسان این می‎تواند آغاز یک دومینو برای کاهش اعتبار بیمه سلامت و افزایش هزینه‎های درمانی باشد. در بودجه سال 97 میزان اعتبارات این طرح حدود 2 درصد کاهش یافته و این در حالی است که براساس اعلام مدیرکل بیمه سلامت کردستان این سازمان ناچار است برای مدیریت منابع هزینه‎های خود را 20 درصد هم افزایش دهد.

نمایندگان مجلس هم نسبت به سرونوشت این طرح ابراز نگرانی کرده‎اند. هر چند قرار است در مجلس اعتبارات این طرح افزایش یابد اما مسئله مهم تحقق اعتبارات پیش بینی شده است که به باور کارشناسان با توجه به وضعیت اقتصادی و اعتبارات کلی بودجه سال 97 تحقق این منابع کمی دور از انتظار است. عدم تامین پایدار منابع لازم در سال 97 قاعدتا موجب کاهش ارائه خدمات به بیمه شدگان می شود.

مدیرکل بیمه سلامت کردستان با اشاره به اینکه آسیب های ناشی از کاهش اعتبارات بیمه سلامت می تواند مضاعف تر باشد، در این باره می‎گوید: «با اجرای طرح تحول نظام سلامت و گسترش بیمه، بیش از یک میلیون و 150 هزار نفر در استان کردستان تحت پوشش قرار گرفتند که 55 درصد از این بیمه شدگان، عضو صندوق روستایی هستند و حق بیمه پرداخت نمی کنند.»

محدویت‎هایی که احتمالا افزایش می‎یابد

سازمان بیمه سلامت از چند ماه قبل برای مدیریت و کنترل هزینه ها، برخی خدمات را تنها به مراکز دولتی مختص کرده است برای اجرای مصوبه دولت، کاهش پرداخت از جیب اعضای این صندوق و تشویق افراد به مشارکت در پرداخت حق بیمه، بیمه شدگان صندوق بیمه همگانی سلامت باید برای دریافت خدمات بهداشتی درمانی (به جزء دارو) باید به مراکز دولتی و دانشگاهی مراجعه کنند. در بخش خدمات دارویی نیز چنانچه تجویز دارویی بیمه شدگان در بخش دولتی انجام گرفته باشد بیماران می توانند با دفترچه بیمه همگانی سلامت به داروخانه های طرف قرارداد بخش خصوصی مراجعه و داروی خود را تهیه کنند.

در سال 95 بیمه سلامت در مجموع سه هزار و 660میلیارد ریال به مراکز تحت قراداد در استان پرداخت کرد که این مبلغ در سال 96 به چهار هزار میلیارد ریال رسیده است. در سال 97 این مبلغ در مجموع به چهار هزار و 500 میلیون ریال برسد که در صورت کاهش اعتبارات سازمان بیمه سلامت ایرانیان در بودجه 97، میزان بدهی های این بیمه افزایش پیدا می کند.

تلاش مجلس برای افزایش اعتبار بیمه سلامت

نمایندگان مجلس اما تلاش می‏کنند که اعتبارات این طرح در بودجه سال آینده را افزایش دهند. محسن بیگلری نماینده نماینده مردم سقز و بانه در مجلس شورای در این باره به کردپرس، می‏گوید: «مجلس قطعا برای حل این مشکل تلاش خواهد کرد، چرا که این طرح با سرنوشت اقشار ضعیف جامعه در ارتباط است و ایجاد مشکل برای آن مشکلات این قشر را افزایش خواهد داد.»

از سوی دیگر به نظر می‏رسد رفع این مشکل ارتباط مستقیمی با موضوع کاهش اعتبار یارانه‎های نقدی دارد. براساس پیش بینی دولت سال آینده حدود 11 هزار میلیارد تومان از اعتبار یارانه‎های نقدی کاهش خواهد یافت و این یعنی یارانه 34 میلیون نقر حذف خواهد شد. براساس پیش بینی دولت قرار است بخشی از این صرفه جویی اعتباری به طرح تحول سلامت اختصاص پیدا کند. اما به نظر نمی‎رسد مجلس با حذف این تعداد از یارانه بگیران موافقت کند و در چنین شرایطی باز هم نحوه تامین اعتبار بیمه سلامت با مشکل مواجه خواهد شد. کسری‎های پی در پی در سال‎های اخیر باعث افزایش بدهی‎های بیمه سلامت شده است و در صورتی که این روند ادامه داشته باشد این تنگنای مالی می‎تواند کل طرح تحول سلامت را با مشکل مواجه کند.

کد خبر 50968

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha