به گزارش کردپرس، شهرداری های کردستان از لحاظ درآمد پایدار با مشکل مواجه هستند و اکثر آنها با داشتن بدهی مواجه هستند. شهرداری ها حتی اگر فعالیت های شهری را هم تعطیل کنند بازهم با هزینه های جاری خدمات شهری مواجه هستند و هزینه بالایی را سالانه برای جمع آوری و دفع زباله ها صرف می کنند که با بهره گیری از تکنولوژی و روش های جدید می توانند از این معضل عبور کنند و حتی از زباله ها کسب درآمد نمایند.
یک شهروند کردستانی به کردپرس گفت: در ارتباط با اینکه زباله های متفاوت را در کیسه های جداگانه بگذاریم چیزی نشنیده ام ما هر چیزی را که دور انداختنی باشد در یک کیسه می اندازیم و در سطل زباله سر کوچه می اندازیم. در کل اکثر مردم این کار را انجام می دهند.
مراد دوستی ادامه داد: متاسفانه در تعدادی از محلات سطل زباله کمتر وجود دارد در واقع خود مردم راضی نیستند سطل زباله جلو خانه آنها قرار بگیرد. تعدادی از همشهریان زباله های تر را با خشک قاطی و در جلو خانه می گذارند تا نیروهای های نسبت به جمع آوری آنها اقدام کنند که در این مدت زمان آب ناشی از زباله تر در کوچه جاری می شود.
وی افزود: نیاز به آموزش است که شهروندان زباله های تر را در چه کیسه های قرار دهند که در کوچه جاری نشود و زباله ها را چطوری جدا سازی کنند که قابل بازیافت باشد. در گذشته افرادی که نان خشکی جمع میکردند پلاستیک ها را هم از مردم می خریدند اما امروز با کم شدن تعداد آنها پلاستیک و حتی فلزات کوچک هم در کنار پسماندها قرار می گیرد.
مسئول خدمات شهری دیواندره گفت: بخش خدمات شهری دیواندره ماهیانه بیش از 90 میلیون تومان هزینه دارد این در حالی است مجموعه درآمد پایدار شهرداری دیواندره 42 میلیون تومان است که این مبلغ نصف هزینه های خدمات شهری را جبران نمی کند.
هوشیار دستباز ادامه داد: شهر دیواندره 36 هزار نفر جمعیت دارد اگر اعتبارات دولتی نباشد نمی توانیم کاری از پیش ببریم انتظار داریم دولت کمک های خود را بیشتر کند تا بتوانیم در ایجاد درآمد پایدار موفق عمل کنیم. اعضای شورای شهر هم در حال رایزنی برای جذب سرمایه گذار هستند. شهر دیواندره در حال توسعه یافتن است و روز به روز بخش خدمات شهری به نیرو و تجهیزات بیشتری نیاز دارد.
وی افزود: افزایش روز افزون جمعیت شهری مساوی است با تولید پسماندهای بیشتر و این کار و هزینه خدمات شهری را بالا خواهد برد. باید تدبیری برای کسب درآمد از این پسماندها داشته باشیم. طرح توجیهی برای بحث تفکیک زباله از مبدا توسط شهرداری دیواندره به سازمان شهرداری های کشور ارسال شده است.
دستباز تصریح کرد: تفکیک زباله در تمام جهان مورد استقبال قرار گرفته و در این طرحی که ما ارائه داده ایم کارخانه بازیافت زباله احداث و زباله ها از مبدا تفکیک می شود در صورت تصویب این طرح و دریافت بودجه مورد نظر شهرداری این کار را انجام خواهد داد در غیر این صورت با بخش خصوصی این کار انجام می شود.
کارشناس محیط زیست فعال در حوزه اقتصادی گفت: بسیاری از کارشناسان زباله را طلای کثیف می نامند این به این دلیل است با بهره گیری از تکنولوژی می توان از زباله درآمد زیادی را کسب کرد. بیشتر کشورها برای رهایی از زباله های خانگی در حال بازیافت از طریق روش های علمی نوین هستند.
فرزاد فتحی ادامه داد: در بسیاری از روستاها و شهرهای کردستان محل مناسبی برای بازیافت زباله وجود ندارد و بیشتر آنها در محلی غیر استاندارد جمع و در طبیعت پخش می شود یکی از مشکلات زیست محیطی کردستان دفن غیر بهداشتی پسماندها است که آلودگی آب و خاک را به دنبال دارد.
وی افزود: در بسیاری از کشورها بیشتر از ایران زباله تولید می شود اما آنها درصد قابل توجهی را بازیافت می کنند که در ایران این مقدار بسیار کم است. افزایش جمعیت شهری و محدودیت منابع طبیعی و زمین مخاطراتی را بوجود آورده که به تخریب محیط و منابع منجر می شود از این رو تمام کشورها با تفکر احترام به طبیعت و حفظ محیط زیست تلاش دارند راههایی برای حفظ محیط زیست یافته و به ترویج آن بپردازند، زیرا امروز همگان بر این امر واقف هستند که منابع طبیعی قابل برگشت نیست.
فتحی بیان کرد: شهرداری ها می توانند با استفاده از سیستم های مکانیزه جمع آوری زباله هزینه ها را کاهش و از طریق تبدیل زباله به کود و وسایل بازیافتی کسب درآمدی هم داشته باشند. حتی سایر پسماندهای خانگی نیز می توانند منابع عظیم انرژی و درآمد برای شهر و شهرداری باشند استفاده از سرمایه گزاران خصوصی نیز در این بخش راهگشا خواهد بود.
وی تصریح کرد: در تعدادی از کشورهای پیشرفته با استفاده از سوزاندن زباله برق مورد نیاز دستگاه های گرما زا را تولید می کنند.
خبرنگار/ هیوا محمدپور
نظر شما