به گزارش خبرنگار کردپرس، این روزها آن قدر که مردم در شبکه های اجتماعی شور و حال انتخابات را دارند، در فضای حقیقی ندارند. در این میان همچنین به اندازهای که انتخابات ملی زندگی شهروندان را درگیر کرده، انتخاباتی که قرار است در آن افرادی را انتخاب کنند که برای محل زندگی و شهرشان تصمیم خواهند گرفت برایشان جدی نیست.
به حاشیه راندن انتخابات شوراها از زمانی آغاز شد که برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و شوراهای شهر تجمیع گردید.
تصمیم گیران تجمیع انتخابات چندان به این موضوع توجه نکردند که انتخاباتی همچون شوراهای اسلامی شهر و روستا از جنس کاملا اجتماعی و محلی است و در فضای سنگین سیاسی انتخابات ریاست جمهوری به حاشیه میرود.
تأثیر جریانات سیاسی
یکی از آفتهایی که همزمانی برگزاری این دو انتخابات برای شوراها دارد جو به شدت سیاسی کشور در روزهای انتخابات ریاست جمهوری است. جوی که انتخابات شوراها را هم تحت تأثیر قرار میدهد و سبب میشود جریانهای سیاسی فضای این انتخابات محلی را مدیریت کنند و در این میان متخصصان، کارشناسان و نمایندگان اصنافی که نسبتی با سیاست ندارند، قربانیان اصلی هستند.
انتخابات شورا در سایه
باید دانست انتخابات شوراها انتخابات تأثیرگذار و مهمی است که متأسفانه با توجه به اینکه همزمان با انتخابات ریاستجمهوری برگزار میشود تحتالشعاع این انتخابات قرار گرفته و از ناحیه رسانهها و تاثیرگذاران سیاسی خیلی به آن پرداخته نمیشود.
مطابق نظر جامعه شناسان در واقع باتوجه به اینکه پیش از این هر سال یک انتخابات وجود داشت و این موضوع چندان مناسب نبود، بنابراین اصل این فکر که انتخابات تجمیع شود، فکر خوبی بود، اما اینکه انتخابات شوراها کاملاً تحتالشعاع قرار بگیرد پدیده خوبی نیست و میتواند آسیبهایی را وارد کند و غفلتهایی صورت بگیرد و چه در ناحیه معرفی نامزدهای شایسته و چه در ناحیه تأثیرگذاری تشکلهای سیاسی بر انتخابات شوراها و همچنین دعوت از افراد کارشناس و خبره برای حضور در انتخابات غفلت شود.
رسانهها شوراها را جدی بگیرند
کارشناسان سیاسی راه حل این مشکل را در پرداختن بیشتر رسانهها به موضوع انتخابات شوراها می دانند. رسانهها اعم از رسانههای محلی، روزنامههای سراسری، صدا و سیما و خبرگزاریها و سایتها باید بیشتر در مورد این انتخابات اطلاعرسانی کنند.
شاید اقدامات مجلس شورای اسلامی به خاطر کلان بودن، برای شهروندان ملموس نباشد، اما اقدامات، تصمیمات و فعالیتهای شوراهای شهر و روستا ملموس است، چرا که مردم فعالیت شورا را در مدیریت شهری میبینند و این امر با زندگی آنان سر و کار دارد.
صدا و سیما و فراموشی شوراها
بخشی از اقدامات در این باره را باید صدا و سیما و رسانههای جمعی انجام دهند. رسانهها باید اثرگذاری و اهمیت شوراهای شهر و روستا را برای شهروندان تبیین کنند، چرا که اگر این مسئله به خوبی روشن شود و مردم واقف شوند که عضو شورا چرا انتخاب میشود و چه شرح وظایفی دارد قطعاً تلاش میکنند تا انتخاب اعضای شورا با دقت بیشتری انجام شود.
همچنین احزاب و گروهها هم در این زمینه مسئول هستند. همانطور که احزاب و گروهها در همه مناطق شهری و روستایی نامزد معرفی میکنند برای شوراهای شهر و روستا هم باید فهرست نامزدها را اعلام و درباره آن تبلیغ کنند تا مردم توجهشان صرفاً به انتخابات ریاست جمهوری نباشد.
همزمانی دو انتخابات؛ جفا به جامعه مدنی
براساس تحقیقات جامعه شناسی همزمانی این دو انتخابات جفا به جامعه مدنی است چرا که این دو انتخابات ماهیتی کاملاً متفاوت دارد.
انتخابات ریاست جمهوری ماهیت کاملاً سیاسی دارد و در سطح کلان مطرح میشود در حالی که شورای شهر پایه مدنی دارد و قرار است در این انتخابات، کارشناسان فنی جامعه مدنی انتخاب شوند. در واقع همزمانی انتخابات شوراها با ریاست جمهوری باعث میشود که مدنیت در ایران امکان ظهور پیدا نکند. شورای شهر انتخابات مدنی غیرسیاسی و آرام میخواهد تا افرادی که واقعاً دغدغه شهر و عشق به آن دارند، وارد شورا شوند.
موافقان چه میگویند
با این وصف برای این همزمانی موافقانی وجود دارند که معتقدند این مسئله اگر درست مدیریت شود می تواند در روند اجرای صحیح انتخابات اثرگذار باشد.
این گروه با اشاره به سابقه میزان مشارکت در انتخابات گذشته شوراها، برگزاری همزمان این دو انتخابات را زمینه ساز مشارکت بیشتر میدانند و معتقدند در دورههای قبل حضور برای انتخابات شوراها و استقبال برای نامزدی کمرنگ بود، اما اکنون شوق حضور بهویژه در شهرها زیاد است. نامزدها میآیند و تلاش بیشتری برای حضور در شوراها دارند. متأسفانه رسانه ها تاکنون آن طور که باید به انتخابات شورا نپرداخته اند. اما در شهرها فضای خوبی است و جای نگرانی ندارد.
مخالفان و یک نکته مهم
انتخابات شوراها یک انتخابات اجتماعی است که باید به دور از فضاهای هیجانی در خصوص آن تصمیمگیری شود. لذا برگزاری همزمان آن باعث دیده نشدن و تصمیمات هیجانی و سیاسی میشود که خسارت آن را مردم و شوراها میبینند.
در حال حاضر آنقدر فضای انتخابات ریاست جمهوری داغ است که اخبار شوراها دیده نمیشود در حالی که حق نیست اینطور شوراها در حاشیه قرار گیرند.
جای خالی پرداختن به انتخابات شوراها سبب میشود که افراد دقت زیادی بر روی انتخاب کاندیداهای شورای شهر نکرده و به تجارب و تخصص آنان توجه نکنند. در این صورت افراد بعد از انتخاب کاندیدای خود در انتخابات ریاست جمهوری یا از شرکت در انتخابات شورا صرفنظر میکنند یا اینکه به شناخت اسمی افراد بسنده کرده و نام افراد را بدون توجه به تخصص و تعهد در لیست وارد میکنند که این اقدام در نهایت زمینه ورود افراد ناتوان را به شورای شهر فراهم میکند که آسیب جدی محسوب میشود./
* گزارش: زیبا امیدی فر
نظر شما