به گزارش کردپرس، برخی احزاب اقلیم کردستان عراق مانند حزب دموکرات، اتحادیه میهنی و اتحاد اسلامی، در جلسه ای به ریاست مسعود بارزانی، رییس سابق اقلیم کردستان عراق در روز 7 ژوئن 2017 تصمیمی گرفتند که چهار ماه بعد پیامدهای زیادی را به همراه داشت. آنها تصمیم به برگزاری رفراندوم برای « تعیین سرنوشت» اقلیم کردستان گرفتند و علیرغم مخالفت های بین المللی از جمله دولت عراق، همسایگان و حتی متحدان اربیل از جمله آمریکا، انگلیس و آلمان، رفراندوم روز 25 سپتامبر 2017 برگزار شد و نزدیک به 93 درصد شرکت کنندگان به رفراندوم آری گفتند.
این اقدام اقلیم کردستان با تحریم های اقتصادی که مقامات اقلیم کردستان آن را «تنبیه کردها» نامیده اند همراه شد؛ فرودگاه ها به روی پروازهای خارجی بسته شد، گذرگاه های مرزی با محدودیت مراودات بازرگانی روبه رو شد و ارتباطات دیپلماتیک اقلیم کردستان با محدودیت جدی روبه رو شد.
اقلیم کردستان عراق که پیش از رفراندوم هم به دلیل قطع بودجه از سوی بغداد، ورود بیش از یک میلیون آواره عمدتا در داخل عراق، جنگ با داعش و کاهش قیمت نفت دچار بحران اقتصادی شده بود محدودیت های اقتصادی بیشتری را تجربه کرده است که از جمله آثار آن تشدید اعتراضات داخلی بوده است. با وجود بهبود نسبی روابط میان اربیل و بغداد اقلیم کردستان، این منطقه همچنان با محدودیت های اقتصادی روبه رو است.
رادیو اروپای آزاد در یک گزارش میدانی نظر شهروندان اقلیم کردستان را 6 ماه پس از رای به استقلال جویا شده است. شهروندان اقلیم کردستان عراق می گویند رفراندوم نه تنها نتیجه مثبتی در زندگی شهروندان نداشته است بلکه با بوجود آمدن محدودیت های بیشتر دسترسی آنها به امکانات را کمتر کرده است.
برخی شهروندان از این که رفراندوم تا این حد بر زندگی آنها تاثیر منفی گذاشته ابراز نگرانی کرده و به رادیو اروپای آزاد گفته اند از این که در رفراندوم شرکت کرده اند پشیمان هستند.
بر اساس این گزارش، بخشی از تاثیرات منفی رفراندوم بر حوزه گردشگری بوده و با توجه به این که اقلیم کردستان عراق از موهبت های طبیعی از نظر گردشگری برخوردار است، بسته شدن فرودگاه ها و گذرگاه های مرزی به این حوزه لطمه جدی وارد کرده و صاحبان کسب و کار در حوزه گردشگری را دچار زیان هنگفتی کرده است زیرا محدودیت های ایجاد شده پس از رفراندوم مانع جذب گردشگران خارجی شده است.
بهبود نسبی در روابط میان اربیل و بغداد در ماه های اخیر، امید به عادی شدن وضعیت در اقلیم کردستان را افزایش داده است. اما اقلیم کردستان عراق بر اساس گزارش برخی نهادهای مستقل از ناشفافی در اقتصاد و بویژه در حوزه نفت رنج می برد و به قول برخی نهادهای سیاسی مانند جنبش تغییر که اخیرا تفاوت فاحشی میان درآمدهای واقعی از فروش نفت و درآمدهای اعلام شده از سوی دولت را بیان کرده، لازم است تغییرات عمده ای در نهادهای حاکمیتی در اقلیم کردستان ایجاد شود. یکی دیگر از مشکلات جدی اقلیم کردستان در حوزه اقتصاد که پژوهشگرانی مانند عبداله حویز تحلیل گر مسائل کردها در صفحه تویتر خود به آن اشاره کرده استفاده از ارتباطات فامیلی در حکومت اقلیم کردستان برای کسب منافع اقتصادی و وجود فساد گسترده اقتصادی در نهادهای حاکمیتی است که به گفته وی، نیاز به جراحی عمیق دارد.
روزنامه نشنال امارات نیز اخیرا در گزارشی وضعیت اقلیم کردستان را 15 سال پس از سقوط رژیم صدام که با امید به بهبود وضعیت سیاسی و اقتصادی در عراق به طور کلی و در مناطق کردنشین این کشور به طور خاص صورت گرفت، همچنان نامناسب توصیف کرده و برگزاری رفراندوم را در بازگشت وضعیت اقتصادی و سیاسی به عقب تاثیرگزار دانسته است.
کد خبرنگار: 40101
نظر شما