فشارهای آمریکا به العبادی برای واگذاری مسئولیت امنیتی مناطق مورد مناقشه به پیشمرگ ها / سلام الجاف

سرویس عراق و اقلیم کردستان - روزنامه «العربی الجدید» در گزارشی به فشارهای آمریکا به نخست وزیر عراق برای واگذاری مسئولیت امنیتی مناطق مورد مناقشه به نیروهای پیشمرگ اقلیم کردستان پرداخته است.

به گزارش خبرگزاری کردپرس، سلام الجاف گزارش گر روزنامه «العربی الجدید» در این گزارش می نویسد: پس از اظهارات روزسه شنبه هفته گذشته جبار یاور، دبیر کل وزارت پیشمرگ اقلیم کردستان مبنی بر تلاش های جدید پیشمرگ ها برای ورود به مناطق مورد مناقشه با کمک ائتلاف بین المللی ضد داعش و فشارهای آمریکا به حیدر العبادی؛ نخست وزیر عراق برای واگذاری مسئولیت امنیتی این مناطق به نیروهای پیشمرگ، پس از شش ماه از سیطره بغداد بر تعدادی از این مناطق بحران جدیدی بین بغداد – اربیل بروز کرده است.

اربیل از طریق نیروهای مشترک پیشمرگ و آسایش که اکثر آن ها هوادار مسعود بارزانی، رئیس پیشین اقلیم کردستان هستند و تعداد آن ها به 7 هزار نفر می رسد و در اطراف استان کرکوک با هدف ورود به این استان و دیگر مناطق مورد مناقشه استقرار دارند، قصد دارد در صورت موافقت بغداد مسئولیت حفظ امنیت این مناطق را در دست گیرد.

کرکوک، طوز خورماتو، داقوق، التون کوپری، شنگال، مخمور، شیخان، تلکیف، زومار، کفری و مندلی که وسعت آن ها به 40 هزار کیلومتر مربع می رسد و نزدیک به دو و نیم میلیون نفر از عرب ها، کردها، ترکمان ها، شبک ها، صابئی ها، آشوری ها، فیلی ها و دیگر اقلیت ها از جمله زردشتی ها و کاکایی ها در آن ها زندگی می کنند، مناطق مورد مناقشه ای هستند که نیروهای پیشمرگ قصدد ورود به آن ها را دارند.

براساس اظهارات برخی از اهالی و مسئولان این مناطق در گفتگو با روزنامه «العربی الجدید» آن ها حضور نیروهای عراقی را در این مناطق بر حضور پیشمرگ ها ترجیح می دهند و نیروهای پیشمرگ را به انجام اقداماتی نژادپرستانه علیه مسلمانان و مسیحیان و بویژه ترکمان ها در این مناطق متهم می کنند.

از نزدیک به 9 سال پیش تاکنون قرار بود ماده 140 قانون اساسی عراق ویژه مناطق مورد مناقشه اجرایی شود، اما به دلیل انجام نشدن سرشماری جمعیتی و تغییر بافت جمعیتی به نفع کردها و مهاجرت مسیحیان از مناطق اصلی سکونت خود در دشت نینوا و موصل و بخش های دیگری در شمال عراق، این ماده هنوز به اجرا گذاشته نشده است.
مناطق مورد مناقشه دارای اهمیت ویژه ای هستند، زیرا نزدیک به یک سوم از کل ذخایر نفتی عراق و چاه های عظیم گازی ومعادن آهن و مس وجیوه و طلا در آن ها قراردارد که هنوز از آن ها بهره برداری نشده است.

این مناطق همچنین به دلیل هم مرز بودن با ایران و ترکیه دارای ارزش تجاری و تاریخی هستند؛ چرا که اکثر اهالی آن ها عرب و مسیحی تبار و مسلمان بودند، ولی به دلیل مهاجرت کردها بویژه به مناطق مرزی ایران و ترکیه وحتی سوریه بافت جمعیتی آن ها تغییر کرده است.

در اوائل سال 2015 درپی اشغال مساحت های زیادی در شمال و غرب عراق از سوی گروه داعش، نیروهای پیشمرگ با حمایت ائتلاف بین المللی با تجاوز به خط سبز که مرزهای سه استان اقلیم کردستان را مشخص می کند و با طرد داعشی ها، کنترل برخی از مناطق مورد مناقشه را برعهده گرفتند و مسعود بارزانی، رئیس وقت اقلیم کردستان در آن هنگام مرزهای این مناطق را ترسیم شده با خون نامید و تاکید کرد که نیروهای کُرد هرگز از این مناطق عقب نشینی نمی کنند؛ چرا که به گفته وی آن ها به اقلیم تعلق دارند.

به نظر می رسد که ائتلاف بین المللی ضد داعش به رهبری آمریکا اخیرا" به بهانه وجود تهدیدات امنیتی از سوی داعش در مناطق مورد مناقشه به طور رسمی وارد این بحران شده و نمایندگان آمریکا، انگلیس و فرانسه به دولت فدرال عراق برای موافقت با بازگشت بخشی از نیروهای پیشمرگ به این مناطق بویژه کرکوک فشار می آورند.

درخواست ها برای بازگشت نیروهای پیشمرگ به کرکوک و دیگر مناطق مورد مناقشه به رقابت های انتخاباتی بین احزاب کردستانی و تلاش بارزانی ها برای مشارکت در انتخابات در این مناطق با هدف کسب آراء بیشتر مربوط می شود، اما هم پیمانی ملی حاکم بر عراق و ترکمان ها، عرب های اهل سنت و مسیحیان و فرماندهان حشد الشعبی با بازگشت پیشمرگ ها به این مناطق به شدت مخالفند.

یک وزیر برجسته عراقی پیش از سفر اخیر به توکیو به همراه حیدر العبادی، نخست وزیر عراق، گفت: فشارهای زیادی علیه العبادی از سوی آمریکائی ها برای پذیرش بازگشت نیروهای پیشمرگ وجود دارد، اما هم پیمانی ملی، حشد الشعبی، عرب های اهل سنت و مسیحیان با این مسئله مخالفند و معتقدند که پذیرش بازگشت پیشمرگ ها به مناطق مورد مناقشه به اعتبار العبادی و سرنوشت او در انتخابات لطمه خواهد زد.

این وزیر که به نام وی اشاره نشده، ضمن اشاره به اینکه اربیل نزدیک به 25 هزار نیروی کُرد را برای محافظت از مناطق مورد مناقشه در کنار نیروهای عراقی و تحت فرمان بغداد آماده و تجهیز کرده است، افزود: نیروهای عراقی دارای قدرت نظامی بالایی هستند و به پیشمرگ ها نیاز ندارند.

وی تاکید کرد که درصورت ادامه فشارها علیه نخست وزیر عراق، احتمالا" در خصوص ورود پیشمرگ ها به مناطق مورد مناقشه ای که شهروندان کُرد آن ها اکثریت را تشکیل می دهند، تفاهمی انجام خواهد گرفت و نیروهای پیشمرگ زیر نظر دو وزارت خانه دفاع و کشور عراق به فعالیت در آن مناطق خواهند پرداخت.

در همین حال صادق المحنا، یکی از رهبران همپیمانی ملی عراق در مصاحبه با روزنامه «العربی الجدید»با تایید وجود فشارهایی از سوی آمریکا علیه العبادی، گفت: نخست وزیر عراق هرگز به خاطر کسب آراء انتخاباتی تسلیم این فشارها نخواهد شد.

المحنا افزود: اگر نیروهای پیشمرگ تحت فرمان فرمانده کل نیروهای مسلح عراق بخواهند به بصره بروند، هیچگونه مشکلی با عزیمت آن ها به این شهر وجود نداشت، اما نیروهای پیشمرگ می خواهند به قصد اشغال مناطق مورد مناقشه وارد این مناطق شوند، لذا نیروهای عراقی برای اطمینان دادن به اینکه کرکوک یک شهر عراقی است، مانع ورود آن ها به این شهر خواهند شد.

وی تاکید کرد که به هیچ نیرویی اجازه داده نخواهد شد که با توسل به زور و از طریق فشارهای خارجی وارد مناطق مورد مناقشه شود.

از سوی دیگر سعدالحدیثی، سخنگوی دفتر رسانه ای نخست وزیر عراق در مصاحبه با روزنامه «العربی الجدید» گفت: موضوع استقرار نیروهای عراقی در مناطق شمالی و غربی عراق بخشی از مسئولیت های دولت فدرال است و یک تصمیم مستقل عراقی به شمار می رود و بغداد هرگز تسلیم فشارهای قدرت های خارجی نخواهد شد.

نظرات و دیدگاههای کردها، ترکمان ها و عراقی ها در خصوص موضوع ورود پیشمرگ ها به مناطق مورد مناقشه متفاوت است. در این میان اشواق جاف، نماینده حزب دمکرات کردستان در مجلس عراق معتقد است که گسترش حملات تروریستی به مناطق کرکوک و شنگال به دلیل عقب نشینی نیروهای پیشمرگ از این مناطق صورت می گیرد؛ چراکه پیشمرگ ها نحوه دفاع از این مناطق را از دیگر نیروها بهتر می دانند.

جاف در مصاحبه با روزنامه «العربی الجدید» افزود: مناطقی که دولت فدرال آن ها را مورد مناقشه می نامد، از جمله کرکوک، شنگال و مخمور براساس قانون اساسی عراق باید به طور مشترک از سوی پیشمرگ ها و نیروهای عراقی اداره و محافظت شوند.

وی تاکید کرد که بغداد همچنان در خصوص این مناطق تصمیم های یکجانبه اتخاذ می کند، با این حال وزراتخانه های پیشمرگ اقلیم کردستان و دفاع عراق همچنان در حال گفتگو درخصوص بازگشت نیروهای پیشمرگ به مناطق مورد مناقشه هستند.

زانا سعید، نماینده جماعت اسلامی کردستان در مجلس عراق نیز به روزنامه «العربی الجدید» گفت: اربیل خواستار اداره مشترک مناطق مورد مناقشه و اجرای ماده 140 قانون اساسی عراق شده است، چراکه پس از ظهور گروه داعش در عراق و تهاجم این گروه به نیروهای عراقی، همکاری بین این نیروها و پیشمرگ ها، برای دور کردن سرزمین های عراق از خطرات داعش ضروری به نظر می رسد.

ارشد صالحی، رئیس جبهه ترکمانی عراق در مصاحبه با «العربی الجدید» ضمن اعلام مخالفت با تشکیل اتاق عملیات مشترک بین پیشمرگ ها و نیروهای عراقی در استان کرکوک گفت: ما تاکید کرده ایم که دولت فدرال و بویژه حیدر العبادی، نخست وزیر عراق نباید با تشکیل چنین اتاقی موافقت کند؛ چرا که این اقدام بر اوضاع امنیتی داخلی عراق تاثیر خواهد گذاشت.

صالحی افرود: در صورت موافقت بغداد با فشارها برای تشکیل اتاق عملیات مشترک در استان کرکوک، فتنه های طائفی دوباره در این استان برانگیخته خواهد شد و قطعا" تظاهرات گسترده ای از سوی عرب ها و ترکمان ها در کرکوک برگزار خواهد شد.

وی از نخست وزیر عراق خواست با کرکوک برای تشکیل دولت آینده اش معامله نکند.

کد خبرنگار : 20103

کد خبر 56955

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha