جلال محمودزاده نماینده مهاباد درمجلس شورای اسلامی جمعه (۲4 فروردین) در گفتگو با خبرنگار کردپرس گفت: آب موجود در پشت سد مهاباد با احتساب حجم آب مرده ی آن کمتر از ۱۶۰ میلیون متر مکعب است و این آب نمی تواند جوابگوی مصارف شرب، کشاورزی و صنعت مهاباد در سال جاری باشد.
وی افزود: بیشتر ۱۳ میلیون متر مکعب آب سد مهاباد به منظور احیای دریاچه ارومیه رهاسازی شده بود و اخیراً نیز دستور رهاسازی ۱۰ میلیون مترمکعب دیگر صادر شد. با توجه به 20 تا 30 میلیون متر مکعب حجم آب مرده سد مهاباد که قابل برداشت نیست، در صورت رها سازی، ذخیره آب سد مهاباد به ۱۳۰ میلیون مترمکعب خواهد رسید و کفاف مصارف شهرستان را نخواهد داد.
محمودزاده تاکید کرد: برای مصارف کشاورزی ۱۱۵ میلیون مترمکعب، صنعت ۱۰ میلیون متر مکعب و برای شرب ۱۵ تا ۱۸ میلیون متر مکعب در سال نیاز است که با کاهش ۴۵ درصدی نزولات جوی در فصل زمستان و همچنین کاهش ۵۰ درصدی ورودی سد مهاباد، در حال حاضر امکان رهاسازی آب به دریاچه ارومیه ممکن نیست.
نماینده مهاباد گفت: بنده نسبت به توقف رهاسازی آب مهاباد در تذکر کتبی به وزیر نیرو اعلام کردم که رهاسازی مجدد آب میتواند باعث ایجاد نگرانی در بین کشاورزان و مردم مهاباد و شکل گیری تنش های اجتماعی در خصوص ذخیره آب سد این شهر گردد.
وی افزود: دو ساعت رهاسازی آب انجام گرفت و پس از تذکر بنده رهاسازی متوقف شد در حال حاضر عملیات رهاسازی آب از سد مهاباد به دریاچه ارومیه متوقف شده تا زمانی که میزان ورودی آب به سد و حجم ذخیره افزایش یابد و امکان رهاسازی آب میسر باشد.
محمودزاده اظهار داشت: دولت با انتخاب سادهترین راه که انتقال آب از پشت سدها به دریاچه ارومیه است خواستاراحیای این دریاچه شده، اگرچه احیای دریاچه ارومیه ضروری است اما این اقدامات غیر علمی به قیمت نابودی زیست محیط و تهدید زندگی انسانها، از بین بردن معیشت ها تمام خواهد شد که اصلا منطقی نیست. از این رو باید به راهکارهای منطقی تری در راستای احیای دریاچه ارومیه بیاندیشیم. انتقال آب از دریای خزر، باروری ابرها و سایر اقدامات علمی صرفه جویی در مصرف آب از این جمله است.
وی با اشاره به پر مصرف بودن آب در شیوه کشاورزی سنتی گفت: در حال حاضر از ۱۲ هزار هکتار اراضی زراعی موجود در شهرستان مهاباد تنها ۶ هزار هکتار به سیستم آبیاری نوین مجهز شده اند دولت باید همزمان با احیای دریاچه ارومیه نسبت به مکانیزه کردن سیستم آبیاری زراعی اقدام کند تا بتواند در بخش اعظم آب صرفه جویی کند چرا که صرفه جویی در مصرف آب منطقیتر از انتقال دادن آب بدون انجام اقدامات پوششی در این زمینه است.
این نماینده ی مجلس شورای اسلامی افزود: با روش آبیاری بارانی در اراضی زراعی مهاباد سالانه ۶۰ میلیون متر مکعب آب صرفهجویی خواهد شد در آن صورت امکان دارد که مازاد آب سدمهاباد را به دریاچه ارومیه انتقال بدهیم اما دولت تاکنون نسبت به باروری ابرها و صرفهجویی در مصرف آب اقدام مثبتی انجام نداده است اگرچه نجات دریاچه ارومیه در سایه تکمیل این زیرساخت ها ممکن خواهد بود.
نظر شما