به گزارش خبرگزاری کردپرس، تونل کبیرکوه یکی از بزرگترین پروژه های راهسازی کشور و از مهمترین پروژه های عمرانی استان ایلام است که حدود هشت سال است فعالیت اجرایی آن در جنوب استان ایلام آغاز شده است.
تونل کبیرکوه به طول حدود 5 کیلومتر در زیر کبیرکوه بزرگترین تونل جاده ای کشور و دومین تونل بزرگ ایران است که هم اکنون بین شهرستانهای دره شهر و آبدانان در زیر رشته کوه کبیرکوه در حال ساخت است.
پروژه تونل کبیرکوه اگرچه که در دولت اصلاحات و زمان ریاست جمهوری محمد خاتمی کلید زده شد و برای نخستین بار اعتباری برای کار مطالعاتی آن از سوی آن دولت مصوب شد اما فعالیت اجرایی این پروژه بزرگ عملا در سال 1389 آغاز شد و هنوز هم ساخت آن با فراز و نشیبهایی که در این مدت طی کرده است در جریان است.
تونل کبیرکوه گفته می شود یکی از استراتژیک ترین پروژه های راهسازی بوده و از اهمیت آن همین بس که نقطه اتصال استانهای کرمانشاه و لرستان به استان خوزستان و همچنین آسانتر شدن ارتباط استانهای میانی کشورمان با کشور عراق در آینده خواهد بود.
نقش تونل کبیرکوه در برقراری ارتباط نزدیک بین مرکز ایران و کشور عراق
تونل کبیرکوه همچنین باعث ارتباط شمال غرب با جنوب غرب کشور شده و علاوه بر این در داخل استان ایلام باعث حذف مسیرهای پرپیچ و خم جاده دره شهر به آبدانان از طریق ارتفاعات خطرناک کبیرکوه شده که سالانه باعث تلفات انسانی زیادی در این مسیر می شود.
این تونل بیش از بیست کیلومتر گردنه سخت گذر در ارتفاعات کبیرکوه و حدود 300 پی خطرنام در این مسیر را حذف کرده و فاصله شهرهای جنوبی استان ایلام با مرکز استان و مرکز کشور را حدود 70 کیلومتر نزدیک تر می کند.
اما یکی دیگر از مهمترین مزیت های تونل کبیرکوه قرار گرفتن آن در مسیر عتبات عالیات و بین ایران و عراق است که باعث می شود ارتباط استانهای مرکزی کشور از طریق استان لرستان به سمت شهرستان دهلران بسیار نزدیک شود. این موضوع با گشایش مرز چیلات بین استان ایلام و کشور عراق از طریق شهرستان دهلران در آینده اهمیت بسیار مهمی پیدا خواهد کرد.
تونل کبیرکوه پروژه ای فرسایشی که هشت سال است ساخت آن ادامه دارد
با این حال تونل کبیرکوه از لحاظ عملیات اجرایی و فنی یکی از فرسایشی ترین پروژه های غرب کشور بوده که ساخت آن بیش از هشت سال به درازا کشیده و هنوز هم به سرانجام نرسیده است.
ساخت یک تونل 5 کیلومتری اگر با فرض اینکه در هر سال فقط یک کیلومتر از این پروژه باید حفر می شد باز هم در بدبینانه ترین شکل ممکن باید کمتر از 5 سال ساخت آن به اتمام می رسید اما اینگونه نشده است.
از مهمترین دلایلی که باعث شده ساخت تونل کبیرکوه اینهمه سال به درازا بکشد نبود نقدینگی و کمبود اعتبارات این پروژه بوده که به همین خاطر باعث شده چند بار پیمانکار پروژه عوض شود اما زمزمه هایی که به گوش می رسد حاکی از این است که سال 97 احتمالا سال تکمیل ساخت این پروژه و یا حداقل اتمام حفر تونل 5 کیلومتری آن باشد.
پایان حفاری تونل کبیرکوه در سال 97
تونل کبیرکوه اگرچه که به اعتقاد بسیاری ساخت آن بیش از از حد معقول و کارشناسی به طول انجامیده است اما معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری ایلام اعتقاد دارد که کار ساخت این پروژه دوسالی است که سرعت گرفته است و عملیات اجرایی آن خوب به پیش می رود.
احمد کرمی در گفتگو با کردپرس گفت: این پروژه هم اکنون برابر برنامه های پیش بینی شده به پیش میرود و روزانه حداقل 6 متر از این تونل از سمت شهرستانهای دره شهر و آبدانان حفاری می شود.
وی بیشترین مسیر حفاری شده تونل را از سمت شهرستان آبدانان عنوان کرد و گفت: از سمت آن شهرستان تاکتون بیش از 3 هزار متر آن حفر شده و در سمت دره شهر نیز فعالیت به خوبی در جریان است.
معاون عمرانی استانداری ایلام با عنوان اینکه حفر تونل های فرعی برای دسترسی به تونل اصلی در حال انجام است گفت: با اتمام حفر این تونلهای فرعی حدود هزار و 400 متر دیگر از این تونل برای حفر باقی مانده است که پیش بینی می شود کار حفر تونل کبیرکوه در صورت تأمین و تخصیص اعتبارات مورد نیاز، به طور کامل در سال 97 به پایان برسد.
کبیرکوه از رویای جاده سازی در آن تا خداحافظی با سفرهای خطرناک و وحشتناک
انتظار برای ساخت تونل کبیرکوه و پایان سفرهای مخاطره آمیز در این مسیر در حالی است که بومیان اهل شهرستانهای آبدانان و دره شهر بر این اعتقادند که ساخت جاده در ارتفاعات چند هزار متری کبیرکوه در دهه 40 برای مردم این شهرستانها یک رویا و آرزو بوده است.
ع- گلی یکی از اهالی سالخوره اهل شهرستان دره شهر در این باره به کردپرس می گوید: جاده آبدانان دره شهر در دل ارتفاعات کبیرکوه از نخستین جاده های احداثی در استان ایلام و حتی غرب کشور بوده است که ساخت آن در آنزمان با وسایل کاملا ابتدایی و به دشواری انجام شد.
وی افزود: سالها قبل از انقلاب و حدود دهه چهل یادمان می آید آقای رئوفی فرماندار کل ایلام با سفر به شهرستان دره شهر زمانی که در کبیرکوه جاده ای وجود نداشت تعدادی از مردم این شهرستان را دور خود جمع کرد و با اشاره به ارتفاعات کبیرکوه به مردم گفت: نگاه کنید یک ماشین از ارتفاعات کبیرکوه در حال پایین آمدن است.
گلی ادامه داد:آن موقع همه کسانی که آنجا بودند آقای رئوفی را تمسخر میکردند و می گفتند مگر می شود ماشین بتواند بدون وجود جاده در این ارتفاعات سخت کبیرکوه گذر کند؟ اما رئوفی برای آنها توضیح داد که به زودی جاده ای در دل کبیرکوه ساخته خواهد شد و مردم دره شهر و آبدانان با ماشین از طریق کبیرکوه بین هم رفت و آمد خواهند کرد.
ساخت تونل کبیرکوه پایانی بر سفرهای مخاطره آمیز در ارتفاعات کبیرکوه
وی افزود: ساخت جاده در دل ارتفاعات پرخطر و وحشتناک کبیرکوه زمانی برای مردم شهرستانهای دره شهر و آبدانان یک رویا و آرزو به حساب می آمد اما این رویا سالهای قبل از انقلاب و در زمان فرمانداری کل آقای رئوفی محقق شد و حالا هم ساخت کیلومترها جاده در زیر صخره های کبیرکوه از طریق حفر تونل برای مردم این مناطق باز هم یک رویاست که در حال محقق شدن است.
غلامرضا یکی دیگر از اهالی دره شهر می گوید: ساخت جاده در کبیرکوه مشکلات بسیاری از مردم شهرستانهای آبدانان و دره شهر را برطرف کرد و باعث آسان شدن سفر بین این مناطق شد.
وی افزود: با این حال جاده کبیرکوه بخاطر اینکه در ارتفاعات سخت گذر و اغلب برفی کبیرکوه ساخته شده بود همواره برای مردم باعث مشکلات خطرافرین بوده و سفرهای دلهره آمیزی را در این سالها رقم زده است.
این شهروند دره شهری افزود: این جاده در این سالها با اینکه مشکلات زیادی را از مردم برطرف کرده است اما چه بسا تصادفات وحشتناکی که در آن به وقوع پیوسته و ه افرادی که در این تصادفات جان خود را از دست داده اند.
سفر کردن در جاده ی پرخطر و درعین حال خاطره انگیز کبیرکوه بعد از گذشت چند دهه شاید به زودی و شاید در سال 97 یا 98 با همه خاطرات تلخ و شیرینی که برای مردم استان ایلام دارد با ساخت و اتمام تونل کبیرکوه به پایان خود نزدیک شود.
زمانی در دهه های دور اگرچه که ساخت جاده در دل ارتفاعات برفی و سخت گذر کبیرکوه یک آرزو و رویا بوده است اما حال در قرن بیست و یکم و در عصر ارتباطات و از میان رفتن فاصله ها حالا خدافاظی با این جاده و کوتاه شدن این مسیر و جابجایی این جاده از روی کبیرکوه به زیر صخره های آن و از درون لایه های این کوه افسانه ای در قالب یک تونل 5 کیلومتری شاید رویای بزرگ تری باشد که دیر یا زود به واقعیت می پیوندد.
گزارش: حشمت اله کرمی نژاد
نظر شما