رنج قروه از نبود مکان فرهنگی و هنری/پلاتوی نمایش خواسته اصلی هنرمندان

سرویس کردستان- نبود مکان فرهنگی و هنری در قروه همانند پلاتوی نمایش معضلی است که هنرمندان این شهر آن را دردی می دانند که اگر رفع نشود تبعات ناگواری خواهد داشت.

به گزارش خبرنگار کردپرس، پس از انتشار گزارش مربوط به پلاتوی نمایش قروه در خبرگزاری کردپرس با عنوان «هنرمندان قروه چشم انتظار «پلاتو»/پروژه ای گرفتار غفلت مدیران» و با پیگیری صورت گرفته در همین زمینه تعدادی از هنرمندان شهرستان قروه در نشستی با رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کردستان از دغدغه های حوزه فرهنگ و هنر و کمبودهای مرتبط گفتند.

این نشست 2 ساعته در حالی برگزار شد که برای نخستین بار بود هنرمندان شهرستان به نیازهای حوزه فرهنگ و هنر با یک مسئول استانی به طور مستقیم اشاره می کردند. مقوله ای که حتی «بهرام نصراللهی زاده» هم به آن اعتراف کرد که برای نخستین بار است از سازمان مدیریت و برنامه ریزی در خصوص پروژه های فرهنگ و هنر سخن گفته می شود.

معضل اصلی: نبود مکان فرهنگی و هنری

در ابتدای این نشست «یونس صحرارو» از اعضای انجمن نمایش قروه که در عرصه نمایش دارای آثار موفق بسیاری است معضل اصلی در حوزه فرهنگ و هنر شهرستان قروه را نبود یک فضای هنری مناسب دانست. «چند سالی است که قروه شهر شده و اما تاکنون یک مکان فرهنگی به آن اضافه نشده و در واقع وجود یک مکان فرهنگی و هنری تأثیر بسیاری زیادی در تقویت نشاط و کاهش آسیب های اجتماعی دارد.»

او به فعالیت تئاتر در قروه و پیشینه آن اشاره کرد. «قروه در حوزه تئاتر یکی از پایه گذارترین شهرها در سطح استان بود و سال ها قبل تئاتر قروه بسیار فعال و سرآمد بود اما مدتی می شود که به حاشیه رانده شده و پیشرفتی را نداشته و همین انگیزه را از هنرمندان گرفته است.»

به گفته «صحرارو» فاکتورهای فرهنگی یک شهر داشتن سالن آمفی تئاتر، سینما، نگارخانه، فرهنگسرا و ... می دانند و در حال حاضر شهر قروه هیچکدام از این فاکتورها را ندارد.

او از دید منفی مدیران و انتصابات نامناسب برای ادارات فرهنگی و هنری انتقاد کرد. «دید مدیران در دستگاه های هنری و فرهنگی معضلی است عذاب آور. در قروه دیدها نسبت به فرهنگ و هنر مثبت نیست و در حوزه انتصابات هم افرادی به کار گرفته می شوند که نگاه مناسب به هنر ندارند.»

«صحرارو» بار دیگر از تأثیر فضای فرهنگی بر کاهش آسیب های اجتماعی گفت و از اینکه پروژه پلاتوی قروه بعد از 5 سال هنوز ساخته نشده ابراز نگرانی کرد. «در تفاهم نامه ای که سال 95 بین استانداری و وزارت ارشاد منعقد شد، قرار بود یک ساله پروژه پلاتوی نمایش اتمام یابد و مجری این کار هم شهرداری انتخاب گردید اما با گذشت این مدت هنوز کاری انجام نداده اند.»

او با بیان اینکه شهرداری نسبت به انجام این کار که ملزم به انجام آن شده، بی تفاوت است و در این میان شورای شهر هم همکاری لازم را ندارد.

این نویسنده، کارگردان و بازیگر در ادامه به مطرح شدن نوجوان 13 ساله اهل روستای مالوجه قروه پرداخت و بیان کرد که اگر یک فضای فرهنگی مناسب می بود هنرمندی چون «مجید معظمی» می توانست با خیال آسوده به فعالیت موسیقی و خوانندگی خود بپردازدو دغدغه مکان نداشته باشد.

فضایی برای عرضه آثار هنری نیست

در ادامه این مسئول انجمن نمایش قروه بود که از نبود فضای مناسبی برای عرضه آثار هنرمندان فاخر قروه ای گفت. «هنرجویان تمامی رشته های هنری از هنرهای تجسمی گرفته تا موسیقی و تئاتر و خوشنویسی و ... برای ارائه آثار خود با مشکل نبود مکانی مناسب روبرو هستند و اگر یک فضایی برای این کارها وجود داشته باشد به راحتی می توان به خلق آثار هنری ماندگار دست زد.»

به گفته «محمد صمدی» 17 سال است که مردم از آثار هنری و هنرمندان فاخر شهر خودشان دورند و همین شده که دیگر در قروه کسی هنرمندان برجسته قروه ای که در کشور نامدار هستند را نمی شناسد.

او به انتقاد از اینکه مسئولان ارزشی برای هنر و هنرمند قایل نیستند، پرداخت. «مسئولان شهرستان برای تنقلات و ترشیجاتی که همه جا پیدا می شود نمایشگاه دایر می کنند اما برای کارهای هنری هرگز حاضر نیستند هزینه کرده و نمایشگاهی داشته باشند.»

«صمدی» هم به پروژه پلاتو نمایش اشاره کرد و احداث آن را مسیری برای ایجاد فضاهای دیگر دانست. «اگر پلاتو راه اندازی شود در کنار آن می توان سالن نگارخانه ایجاد و با اندکی خلاقیت شرایط مکانی برای دیگر رشته های هنری را هم فراهم کرد.»

پارک فرهنگ و هنر ایجاد شود

از نظر هنرمندان شهر قروه بهترین فضا برای پلاتو، پارک شهید بهشتی قروه است که هم از نظر مکانی مناسب بوده و هم از نظر دسترسی. این پارک که سال ها در بدترین وضعیت به سر می برد اخیراً رنگ پارک واقعی را به خود گرفته و حالا اگر یک مکان فرهنگی و هنری هم در این پارک ایجاد شود قطعاً عاملی برای رشد فرهنگ در جامعه خواهد شد.

در همین زمینه «رضا کاوه مجد» یکی از طنزپردازان قهار قروه در این نشست از رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کردستان خواست که توجه به این پارک را مدنظر قرار داده و آن را به نام «پارک فرهنگ و هنر» معرفی کنند.

این درخواست که بسیار مورد پسند «بهرام نصراللهی زاده» قرار گرفت مطابق اظهارات «رضا کاوه مجد» اگر محقق شود می تواند در فرهنگ سازی و اشاعه هنر اثربخش باشد و جوانان را به سمت رشته های هنری ترغیب کرده و به نوعی در کاهش آسیب های اجتماعی دخیل خواهد بود.

ضعف در سرانه هنری

ادامه این نشست با گفته های «فردین رمضانی» از طراحان هنری قروه همراه بود. او از اینکه سرانه هنری در قروه کم بوده و وضعیت خوبی ندارد گفت. «تمامی کاربریهای فرهنگی توسط شهرداری تبدیل شده به کاربری مسکونی و این نشان می دهد که در این شهر ارزشی برای هنر قایل نمی شوند.»

«رمضانی» بر رعایت عدالت در توزیع سرانه های مختلف به شهرستان تأکید کرد و خواستار اجرای توزیع عادلانه سرانه هنری در سطح استان شد.

چرا در قروه مکانی برای آثار هنری نیست؟!

«بهزاد فرمانی» دیگر هنرمندی بود که به دغدغه هنرمندان قروه اشاره داشت. او به موارد نادری اشاره کرد که در قروه می تواند به عنوان یک برند به حساب آید. «یک خیاط در قروه هست که باتوجه به شناخت آثار تاریخی اقدام به جمع آوری سکه و تمبرهای تاریخی برای نخستین بار در کشور کرده و اگر این فرد حمایت شود می توان به راه اندازی موزه سکه و تمبر در قروه اقدام کرد.»

«فرمانی» هم وجود مکانی فرهنگی و هنری را در قروه لازم و ضروری دانست و گفت که اگر مکانی برای ارائه آثار هنری باشد قطعاً مردم با هنرمندان و مفاخر هنری شهرستان آشنا می شوند و دیگر معضل غریبه شدن فاخران هنری و بومی پایان می یابد.

او همین طور به آمادگی حوزه هنری کردستان برای راه انداری سینما در قروه پرداخت. «حوزه هنری اعلام آمادگی کرده که در دو شهرستان «کامیاران و قروه» سینما می سازد به شرطی که مکانی در اختیارش قرار گیرد و این همت مسئولان شهرستان را می طلبد که مکانی را به این کار اختصاص دهند و در واقع اگر این مکان اختصاص یابد به سینما در واقع می توان با اندکی خلاقیت اقدام به ایجاد دیگر مکان های لازم در همان سینما کرد.»

آسیب نبود فضای هنری

«مهدی احمدی» هم یکی از طراحان هنری و عکاسان باسابقه قروه در این نشست نبود فضای هنری را آسیبی در شهرستان دانست. « به خاطر نبود مکان مناسب 15 سال می شود از بحث هنر دور شده ام و این اتفاق ناگواری است که همه دور شده ایم از هنر و فرهنگ و این آسیب اگر رسیدگی نشود تبعات بسیاری خواهد داشت.»

او هم کمک برای راه اندازی یک مکان فرهنگی و هنری و تأثیرگذاری بر روی فرهنگ قروه را خواستار شد.

فضاهای خالی به هنر برسند

هنر قروه در انزوا فرو رفته و برون رفت از آن نیازمند یک مکان هنری برای تبادل نظر و تبادل آثار است. «مسلم سیفی» یکی از طراحان هنری و فعال در حوزه انیمیشن سازی ضمن بیان این مطلب اظهار داشت که اگر در قروه اتصالی بین حوزه هنر و دانشگاه باشد می توان با دعوت از مدیران دانشگاهی و تشویق و ترغیب آنان به داشتن رشته های هنری باتوجه به استعدادها و پتانسیل های موجود در تقویت حوزه هنری در قروه کار کرد.

او نبود فضا برای تبادل کارهای هنری را یکی از معضلاتی اساسی دانست که دامن گیر قروه شده و به وجود فضاهایی که بلا استفاده مانده اند هم اشاره داشت و گفت که در دانشگاه ها می توان از فضاهای خالی آنجاها استفاده کرد و جایی و فضایی به نام خانه هنر داشته باشیم./

* گزارش: زیبا امیدی فر

کد خبر 5800

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha