ـ از لباس کُردی به عنوان یکی از زیباترین و متنوع ترین و پوشیده ترین نام می برند، می توانید در مورد این ویژگی ها و انواع مدل های آن توضیح دهید؟
لباس یکی از نمادهای هویتی و عامل شناخت فرهنگ هاست، لذا در بررسی های مردم شناسی از اهمیت بالایی برخوردار است. در مورد لباس کُردی هم باید عرض کنم این لباس زیبا با هزاران رنگ و تنوع، که برگرفته از طبیعت و منش زیبای مردمان کُرد است، علاوه بر مولفه های هویتی، فرهنگی و زیباشناختی، یکی از جاذبههای فرهنگی نیز محسوب میشود.
لباس های مردان و زنان کُرد زیبا و در رنگ های متنوع وجود دارد و از قسمت های مختلف و جنس مرغوب تشکیل شده است.
طراحی، رنگ و انواع مدهای لباس کُردی زنانه بر پایه باورها، مناطق و شهرهای مختلف، وضعیت جغرافیایی و آب و هوایی، مراسمات، شرایط کاری، طبقات اجتماعی، اخیراً هم تبلیغات رسانه ای صورت می گیرد و ده ها مدل مختلف از سنندجی و مریوانی گرفته تا سقزی و شکاکی (بالغ بر ۶۰ مد مختلف) وجود دارد، البته این تنوع در لباس زنان بیشتر از مردان می باشد، در کل اگر بخواهیم با پوشش سایر ملت ها و فرهنگ ها مقایسه بکنیم باید گفت لباس کوردی یکی از متنوع ترین و زیباترین پوشش های جهان است.
لباس کُردی زنانه از سه بخش اصلی:سرپوش، تن پوش و زیورهای زنان کُرد، تشکیل می شود که بیشتر از جنس حریر، تور، مخمل و ساتن بوده که با پولک دوزی، سرمه دوزی، سنگ دوزی، ملیله دوزی، منجوق دوزی، زیورآلات و … آراسته می شوند.
ـ لباس کُردی در گذر زمان چه تغییراتی کرده است؟
لباس کُردی در طول تاریخ تاکنون اصالت خود را حفظ نموده، این تغییرات در برخی جاها صورت گرفته که بیشتر به رنگ های روشن، تغییرات در سبک ها، نوع زیورآلات استفاده شده و…برمی گردد، اما ماهیت اصلی آن حفظ شده است.
ـ در حال حاضر زنان بیشتر به مدهای جدید علاقه مند یا سبک های قدیمی؟
بسته به نوع مراسمات و سلیقه افراد، سن و… فرق می کند، بیشتر به زیبایی و تنوع رنگ ها توجه می شود و در کل باید گفت زنان امروز به ترکیبی از مدهای جدید و قدیم رغبت بیشتری نشان می دهند. در مورد لباس های کلاسیک و قدیمی که حس نوستالوژیک به افراد می دهند بیشتر در جشن هایی مانند شب یلدا و نوروز استفاده می شوند که جلوه زیبایی دارد.
ـ استفاده از خلاقیت و سبک های هنری چقدر در جذابیت و علاقه مندی به لباس کُردی می تواند موثر باشد؟
استفاده از هنرهای مختلف مانند پولک دوزی، سرمه دوزی، سنگ دوزی، ملیله دوزی، منجوق دوزی، زیورآلات در لباس های کُردی زنان، استفاده از سبک های جدید و مد روز با حفاظت اصالت ها براساس خلاقیت و هنرمندی خیاط و…عامل بسیار مهمی در جذابیت لباس کُردی است و می تواند مورد توجه سایرین و افراد غیرکُرد هم قرار بگیرد و این مساله باید بطور جدید مورد توجه قرار گیرد.
ـ برای شناساندن سقز بعنوان قطب بازار پارچه کردستان و ایران، برای جذب مستریان از داخل و خارج باید چه کارهایی انجام دهد؟
باید بگویم بازار پارچه سقز با بازار بزرگ تهران رقایت می کند، هزاران نفر و صدها مغازه و پاساژ پارچه و پوشاک فروشی بویژه پارچه لباس کُردی زنانه در مجموعه مغازه ها و پاساژهای راسته اردلان، گذر ابریشم، پشت بازار روز (قزاق خانه)، بازار بالا و زیرگذر آزادی مشغول فعالیتند. بسیاری از مردم شهرهای دور و نزدیک برای تهیه پارچه موردنظر خود به صورت عمده و خرده به این شهر میآیند، زیرا بازار پارچه سقز به لحاظ تنوع، گستردگی و قیمت و تازگی سرآمد بازارهای منطقه بوده و در کشور نیز مشهور است.
اما متاسفانه ظرفیت گذاری مناسب برای جذب بیشتر توریست و شناساندن این پتانسیل مهم اقتصادی و گردشگری صورت نگرفته، در ورودی شهر و حتی داخل بازار ۴ تابلو و المان برای معرفی این ظرفیت نصب نشده است. فیلم و گزارشات مستنند تهیه نشده و صدا و سیما بیشتر بیشتر به این بازار توجه می کرد. علاوه بر آن باید در ترخیص بار و کالاها در گمرک باید سهولت بیشتری صورت گیرد، تعطیلی بازارچه مرزی سقز یکی از مشکلات فرارو می باشد.
برای معرفی سقز بعنوان برند پارچه نیاز به حمایت و برنامه ریزی ارگان هایی مانند فرمانداری، میراث فرهنگی، اصناف و اتحادیه پارچه فروشان و دوزندگان، شهرداری و شورای شهر وجود دارد همچنین قشر پارچه فروشان و خیاطان هم همت کنند و با همکاری و همدلی در توسعه و بهسازی این بازار و توجه به سلیقه های متفاوت مشتریان و مشتری مداری تلاش بیشتری بکنند که این به سود تمام بازار و شهرستان سقز خواهد بود.
ـ برای آموزش و حمایت از خیاطان لباس کُردی باید چه کارهایی انجام داد؟
برگزاری دوره های آموزشی تخصصی، حمایت شغلی و صنفی مانند بیمه خیاطان، تاسیس مراکز بزرگ تولیدی لباس کوردی، ساخت نمایشگاه ویژه آثار خیاطان موارد لازم در این حوزه می باشد.
ـ برگزاری جشنواره ها و نمایشگاه های لباس کوردی چقدر می تواند در شناساندن لباس کُردی موثر باشد؟
تهیه کلیپ و مستندهای جذاب از تنوع بازار پارچه سقز و انتشار آن در شبکه های مجازی و تلویزیونی داخلی و خارجی بسیار مهم است، امیداوریم اتحادیه با همکاری اداره ارشاد نسبت به برگزاری نمایشگاه لباس کُردی در سقز اقدام کند، جشنواره طراحی مد و لباس کُردی برگزار کنند، از خیاطان پیشکسوت تجلیل شود و این می تواند بسیار موثر خواهد بود.
ـ فضای مجازی و شبکه های اجتماعی چقدر در بازاریابی و شناساندن لباس کُردی موثر است؟
فضای مجازی و کانال های تلگرامی و اینستاگرام برای شناساندن بازار سقز، زیبایی و تنوع لباس کُردی، جذب مشتری از داخل و خارج بسیار موثر است که هم باید خبرنگاران در تولید محتوا و گزارشات در مورد بازار سقز کمک بیشتری بکنند و هم بازاریان خود نیز در کنار فروش و بازاریابی سنتی به بازاریابی شبکه ای و انینترنتی روی بیاروند و روی تبلیغات و معرفی کالاها و خئمات خود در کانال های خبری و شبکه های اجتماعی اهتمام ورزند و تبلیغات هنرمندانه و مناسبی بکنند.
نظر شما